Mike Mingos
ΕπιχειρηματικότηταΚαινοτομίαΚαριέρα

Αν δεν προσαρμοστείς, δεν έχεις θέση στην αγορά εργασίας του μέλλοντος

Εργασία εξ αποστάσεως

Σήμερα διάβαζα ένα άρθρο που αφορούσε την εξαγορά της Nokia απο την Microsoft, στο οποίο ο CEO της Nokia δάκρυσε και είπε: Δεν κάναμε κάτι λάθος, αλλά με κάποιο τρόπο, χάσαμε.

Να θυμίσω οτι η Nokia είναι μια απο τις πρωτοπόρες εταιρίες με πάρα πολλές επιτυχίες στο παρελθόν η οποία όταν ήρθε το λειτουργικό σύστημα Android, απλά το προσπέρασε. Αυτό ίσως να ήταν ένα καθοριστικό σημείο της καμπής της.

Πώς όμως αυτό συνδέεται με το περιεχόμενο του blog Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία;

Σε μια περσυνή μου ομιλία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου εξηγούσα στους παρευρισκόμενους τα επαγγέλματα του μέλλοντος και περιέγραφα την Αγορά εργασίας του 2020.

Όταν λοιπόν μίλαγα για ανθρώπους που δουλεύουν απο το σπίτι, για freelancing και για ένα εντελώς αλλαγμένο επαγγελματικό τοπίο χωρίς δημόσιο και μόνιμες υπαλληλικές σχέσεις, μια κυρία απο το κοινό, μου είπε οτι θεωρεί οτι όλα αυτά είναι πολύ μακρινά απο την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις επαρχιακές πόλεις.

Διαφώνησα μαζί της και της εξήγησα οτι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει, στην Ευρώπη οι άνθρωποι έχουνε αλλάξει και ήρθε και η ώρα μας να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε σε ένα νέο καθεστώς αγοράς εργασίας.

Δηλαδή, ήδη συμβαίνει και απλά δεν ανοίγουμε τα μάτια μας για να το δούμε…

  • Όπως προανέφερα ο Δημόσιος τομέας είναι περιορισμένος, δεν πρόκειται να είναι το όνειρο κανενός, διότι στο Δημόσιο δεν θα προσλαμβάνονται νέα άτομα.
  • Οι εταιρίες πλέον υιοθετούν νέους τρόπους εργασίας, και η υπαλληλική σχέση στον ιδιωτικό τομέα επίσης αλλάζει.Ένας ανειδίκευτος υπάλληλος ή με ελάχιστα προσόντα προσλαμβάνεται με 480€, χρήματα τα οποία δεν είναι ικανά για να έχει κάποιος ζωή, παρα μόνο αν μένει με τους γονείς του. Επίσης υιοθετούν 4ωρη εργασία (part time), υιοθετούν λογικές εξωτερικών συνεργατών (δηλαδή να δουλεύεις και να πληρώνεσαι με μπλοκάκι παροχής υπηρεσίας) διότι αλλιώς δεν συμφέρει να σε έχουν στη μισθοδοσία τους, καθώς δεν αποδίδεις όσα χρηματα χρειάζονται για να πληρώνουν την ασφάλιση σου και μπορούν να σε απολύσουν ανα πάσα στιγμή αν δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου, χωρίς να έχουν συνέπειες.
  • Το επιχειρείν έχει αρχίσει και γίνεται τρομερά δύσκολο (δηλαδή το να έχεις μια δικιά σου επιχείρηση)  με όλα τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει οτι ανοίγεις μια ατομική επιχείρηση και ενώ νομίζεις οτι βγάζεις καθαρό κέρδος 50€/ημέρα και έχεις 2000€ εισπράξεις το μήνα, το 24% που είναι το ΦΠΑ πρέπει να επιστραφεί στο κράτος (αν κόβεις όλες σου τις αποδείξεις φυσικά). Επίσης έρχεται και η προκαταβολή φόρου αλλά και ο κανονικός φόρος στο τέλος της χρονιάς, οι ασφαλιστικές εισφορές και εκεί που νομίζεις οτι έχεις βγάλει 12,000€ το χρόνο, πρέπει να επιστρέψεις 4,000€ -7,000€ πίσω στο κράτος… αυτό σημαίνει οτι μένεις με 5,000€ για να ζήσεις.

Επομένως τι μας απομένει να κάνουμε σε αυτήν την αγορά εργασίας;

Θεωρώ οτι πρέπει να κάνουμε 2 πράγματα, αν δεν θέλουμε να γίνουμε παράνομοι και να παρέχουμε υπηρεσίες χωρίς να κόβουμε αποδείξεις ή να είμαστε νόμιμα δηλωμένοι και ασφαλισμένοι.

Εξειδίκευση

Είναι πολυ σημαντικό να μάθει κάποιος ένα αντικείμενο πολύ εξειδικευμένο και πάρα πολύ καλά ώστε να χρεώνει Premium χρεώσεις λόγω της εξειδίκευσης του.

Πριν απο αρκετά χρόνια διατηρούσα μια επιχείρηση στην πόλη της Κοζάνης η οποία κατασκεύαζε ιστοσελίδες. Το 1995 που ξεκίνησα δεν ήξεραν πολλοί να το κάνουν και βρήκα ένα trend της αγοράς το οποίο απέδιδε πολύ καλά χρήματα καθώς όσοι το ζητούσαν ήξεραν οτι κοστίζει ακριβά.

Μέσα σε μια δεκαετία έμαθα να είμαι πολύ καλός τόσο στην σχεδίαση ιστοσελίδων, όσο και στην ανάπτυξη εφαρμογών στο internet αλλά και την κατασκευή eshop. Όταν λοιπόν κάθε φοιτητής μπορούσε να φτιάξει μια απλή ιστοσελίδα εγώ εξειδικεύτηκα να κάνω κάτι που δεν μπορούσε να φτιάξει ο ανταγωνισμός και να το χρεώνω σε Premium τιμές.

Έξειδικεύτηκα ακόμα και στις απλές ιστοσελίδες να παρέχω ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, να γράφω πολύ καλά κείμενα ώστε να διαφέρω απο τον ανταγωνισμό και να πληρώνομαι καλά για αυτό που κάνω, προωθώντας παράλληλα την δουλειά μου πολύ καλά, καθώς το Marketing είναι κάτι που δεν διδάσκεται στα Πανεπιστήμια αλλά είναι μια βασική δεξιότητα που όλοι πρέπει να μάθουμε.

Άνοιγμα νέων αγορών & επαγγέλματα του μέλλοντος

Είναι πολύ σημαντικό μετά την εξειδίκευση μας να ανοίξουμε τα φτερά μας. Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μας βρούν απο το εξωτερικό. Αυτό φυσικά προϋποθέτει πολύ καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

Αν τα Αγγλικά σας δεν είναι σε καλό επίπεδο, τότε θα πρέπει να φροντίσετε άμεσα να το βελτιώσετε γιατί χωρίς αυτό θα σας λείπει ένα βασικό προσόν τα επόμενα χρόνια.

Δεν με νοιάζει σε τι έχουν κλίση τα παιδιά μου, δεν με νοιάζει αν θα γίνουν αθλητές, υδραυλικοί ή καθηγητές πανεπιστημίου, αυτό που θέλω να τους περάσω είναι οτι χωρίς Αγγλικά δεν πάνε πουθενά σε μερικά χρόνια.

Ιδανικά λοιπόν θα ήταν καλό να διαβάσετε, να δείτε βίντεο, να έρχεστε καθημερινά σε επαφή με την Αγγλική γλώσσα. Εγώ την ανάγκη αυτή την είδα πριν περίπου 15 χρόνια όταν κατάλαβα οτι αν ένα Site που φτιάχνω το φτιάξω στα Αγγλικά, τότε δέχεται 10πλάσιο κόσμο.

Αυτό σημαίνει οτι αν παρέχω μια υπηρεσία μέσω μιας ιστοσελίδας και τη διαφημίσω, θα έχω ξαφνικά τους 10πλάσιους πελάτες.

Να σημειώσω εδώ οτι λόγω της εξειδίκευσης μου, το κείμενο αυτό αναφέρεται κυρίως σε παροχή υπηρεσίας και κυρίως σε παροχή υπηρεσίας που μπορεί να παρασχεθεί μέσω υπολογιστή.

Μερικές ειδικότητες που σίγουρα έχουν δουλειά και μπορείτε να την παράσχετε απο την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι:

  • Προγραμματιστής
  • Μεταφραστής
  • Αρθρογράφος
  • Να παρέχετε μαθήματα σε σχέση με κάποιο αντικείμενο
  • Γραφίστας
  • Διαφημιστής
  • Ειδικός σε παρουσιάσεις Powerpoint
  • Σχεδιαστής τρισδιάστατων μοντέλων σε Autocad
  • Τεχνικός Υπολογιστών
  • Κατασκευαστής ιστοσελίδων
  • και πολλά άλλα που αν ψάξετε σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να τα δείτε μόνοι σας

Η προσωπική μου εμπειρία και συμβουλή

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά και συναναστρέφονται μαζί μου, άν θα τους ρωτήσετε με τι ακριβώς ασχολούμαι επαγγελματικά θα σας πούν ο καθένας διάφορα πράγματα. Άλλος με γνωρίζει για την κατασκευή ιστοσελίδων (που παρεπιπτόντως πλέον δεν ασχολούμαι προσωπικά), άλλος με γνωρίζει ώς μηχανικό στην εταιρία ανάκτησης δεδομένων TicTac, άλλος ώς προγραμματιστή/αναλυτή για τα web projects που έχω δημιουργήσει, άλλος θα σας πεί οτι είμαι Public Speaker, άλλος με γνωρίζει για την αρθρογραφία μου όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, άλλος ώς συμβουλο, μέντορα η επενδυτή σε τεχνολογικά startups … και όλα αυτά δεν είναι ψέμα.

Σε αυτό το βίντεο εξηγώ την προσωπική μου ιστορία.

Έχω ασχοληθεί με τόσα πράγματα που ακόμα και εγώ ξεχνάω την ταυτότητα μου κάποιες ώρες. Έχω ξεκινήσει τόσα διαφορετικά Project στον τομέα της τεχνολογίας που κάθε 5ετία αλλάζω και λίγο τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούμαι. Όμως γιατί γίνεται αυτό; Διότι συνεχώς βρίσκω νέα κερδοφόρα αντικείμενα στα οποία μπορώ να κινηθώ και να πάρω ένα κομμάτι της πίτας όσο είναι καιρός.

Όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς δουλειά ή προετοιμασία. Στα αντικείμενα με τα οποία καταπιάνομαι πρέπει να φτάσω να είμαι στο 10% των ανθρώπων που κάνουν καλά τη συγκεκριμένη δουλειά. Πρέπει να διαβάσω, να ερευνήσω, να μαρκετάρω, να επενδύσω χρόνο και χρήμα.

Δεν είναι όλος ο κόσμος έτσι φυσικά. Όμως βλέπω με δέος την εποχή που έρχεται και παρατηρώ οτι ο κόσμος που περιμένει να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να έρθουν οι καλύτερες μέρες, θα μείνει εκτός αγοράς εργασίας. Ο κόσμος ο οποίος θεωρεί οτι εγώ αποτελώ την εξαίρεση θα το βρεί μπροστά του και θα πρέπει απότομα μετά απο αρκετά χρόνια εργασίας, να μείνει εκτός αγοράς εργασίας γιατι πλέον αυτό που κάνει, δεν έχει δουλειά.

Οι ειδικότητες πλέον μεταλλάσονται με ταχύτατους ρυθμούς και η διάρκεια ζωής τους έχει μειωθεί κατά πολύ. Η συμβουλή μου προς όλους λοιπόν, απο προσωπική μου εμπειρία είναι να ενισχύσετε την προσωπική σας ανταγωνιστικότητα. Ξένες γλώσσες, υπολογιστές, Internet, νέες δεξιότητες και αρκετά βιβλία!

Related posts

Ερωτηματολόγιο: Ποιό επάγγελμα μου ταιριάζει; Βρές το ταλέντο σου!

Mike Mingos

Θέλω να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Mike Mingos

Θέλω να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση αλλά δεν έχω ιδέες! Τι να κάνω;

Mike Mingos