Mike Mingos
ΕπιχειρηματικότηταΚαριέρα

Ξεκόλλα & διάλεξε κατεύθυνση – Επιλογή καριερας!

διαλέγω επάγγελμα - μπέρδεμένος

Πολλές φορές με έχουν καλέσει στο τηλέφωνο ή μου στέλνουν email και μου λένε το εξής: “Μιχάλη, έχω σοβαρό πρόβλημα, έχω κολλήσει και δεν ξέρω τι να κάνω επαγγελματικά!”. Αν είστε μπερδεμένος και θέλετε να διαλέξετε επάγγελμα ή καριέρα, πιστεύω οτι το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να ξεκολήσετε.

Τα μηνύματα που λαμβάνω τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και περισσότερα απο ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση σε σχέση με τον επαγγελματικό τομέα.

Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε απόγνωση σήμερα θα μάθεις οτι οι επιλογές σου δεν είναι πολλές, είναι συγκεκριμένες και απλά θα πρέπει να αποφασίσεις και να κινηθείς με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν λέω οτι είναι εύκολες, αλλά λέω οτι ουσιαστικά έχεις τις παρακάτω επιλογές:

Ποιά είναι τα συνηθέστερα μοντέλα εργασίας;

1) Να προσπαθήσεις να μπείς στον Δημόσιο τομέα

Πλέον αυτό πάει να εκλείψει και έχουν μείνει ελάχιστες έως και μηδαμηνές ελπίδες για να έχει κανείς όνειρο να γίνει δημόσιος υπάλληλος ή να δουλεύει σε δημόσια υπηρεσία. Το μόνο που έχει απομείνει είναι να προσπαθήσεις να κάνεις κάποια προσωρινή σύμβαση με κάποια δημόσια υπηρεσία ή δήμο της περιοχής σου. Φυσικά αυτό δεν έχει ιδιαίτερο μέλλον αλλά κάποιοι μπορεί να το προσπαθήσουν.

2) Να γίνεις ιδιωτικός Υπάλληλος (μισθωτός)

Αν και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μεγάλη κρίση και πλέον λόγω του ότι η δαπάνη ενός υπαλλήλου είναι μεγάλη για μια επιχείρηση, σίγουρα υπάρχει θέση για ανθρώπους με όρεξη ή ανθρώπους με ιδιαίτερες δεξιότητες. Ο δρόμος αυτός απαιτεί απο εσένα να γίνεις καλύτερος απο τους υπόλοιπους στη δουλειά σου, με χαρακτηριστικά όπως εργατικότητα, προθυμία, μεθοδικότητα, αυτοθυσία κλπ, μπορείς επίσης να γίνει και πιο ανταγνωιστικός αποκτώντας διάφορες δεξιότητες, όπως π.χ. καλή γνώση ξένων γλωσών, συγκεκριμένα αντικείμενα πληροφορικής, τεχνικές πωλήσεων κλπ. Αν θες να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο και δεν θέλεις να είσαι ένας υπάλληλος των 480€ θα πρέπει να βελτιώσεις αυτά που ξέρεις να κάνεις. Δηλαδή να δώσεις βάση στις δεξιότητες σου.

3) Να παρέχεις υπηρεσίες ώς εξωτερικός συνεργάτης

Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες που μπορείς να μάθεις να κάνεις για τις οποίες κάποιος θα σε πλήρωνε για να του τις παράσχεις. Θα σου πώ μερικές απο τον κλάδο της πληροφορικής:

  • Διαχειριστής Social Media (να κάνεις posts/άρθρα στο facebook)
  • Γραφίστας
  • Αρθρογράφος
  • Σχεδιαστής Ιστοσελίδων
  • Δημιουργός βίντεο στο Youtube
  • Blogger
  • Οργάνωση Event
  • Μεταφραστής
  • Διαχειριστής Google Adwords

Κάνε κλικ στο παρακάτω Banner για να μπείς στο διασημότερο Website εκμάθησης δεξιοτήτων… το UDEMY και βρές ακριβώς την δεξιότητα που θέλεις να μάθεις και να την τελειοποιήσεις.

Sitewide-Feb4of4300x250

4) Να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Αυτό θεωρώ οτι είναι ξεκάθαρο. Μπαίνεις στο κομμάτι του επιχειρείν είτε με παροχή υπηρεσιών είτε με εμπόριο. Στις μέρες μας πρέπει να έχει αρκετά μεγάλο περιθώριο κέρδους στο εμπόριο για να είσαι κερδοφόρα επιχείρηση. Βρές κάτι που λείπει ή που έχει λίγο ανταγωνισμό και με το κατάλληλο κεφάλαιο ξεκινάς. Προσοχή, δεν πρέπει να μπείς στη διαδικασία να επενδύσεις πολλά χρήματα. Βρες κάτι το οποίο έχει ελάχιστα έξοδα. Δώσε στους πελάτες σου πολύ καλή εξυπηρέτηση και ξεκίνα.

5) Να εργαστείς για μια επιχείρηση Affiliate Marketing ή Δικτυακού Marketing

Αν δεν έχεις αρκετό κεφάλαιο να επενδύσεις ή αν δεν έχεις ιδέα για το τι θέλεις να κάνεις, τότε μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου ώς πωλητής σε προιόντα και υπηρεσίες άλλων. Θα σου παρέχουν μια καλή εκπαίδευση, θα σου δώσουν τα προιόντα και τις υπηρεσίες που έχουν και θα πληρώνεσαι όταν και όσο πουλάς. Μην περιμένεις κάποιο είδος μισθού εκεί. Ούτε να περιμένεις να πληρωθείς για την προσπάθεια. Πληρώνεσαι όταν πουλάς. Είναι ένα πολύ δίκαιο μοντέλο. Υπάρχουν πολλές εταιρίες με προιόντα, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, καφέ και υπηρεσίες. Αν θέλεις να δείς μια τέτοια εταιρία με την οποία εγώ συνεργάζομαι μπορείς να δείς την OGI. Κανε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες αν σε ενδιαφέρει.

6) Να δημιουργήσεις κάτι νέο και κανοτόμο

Αν έχεις καλές ιδέες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν και περιέχουν στοιχεία καινοτομίας χωρίς να απαιτούν τεράστια κεφάλαια εκκίνησης (δεν είναι η εποχή μας για τεράστιες αβέβαιες επενδύσεις) τότε μπορείς να μου στείλεις την ιδέα σου και να τη συζητήσουμε. Γράψε μου λίγα λόγια για εσένα, ποιό πρόβλημα λύνει η ιδέα σου και κάνε μου μια σύντομη γραπτή παρουσίαση. Να είσαι σίγουρος οτι θα τη δω. Απαντάω (έστω και καθυστερημένα μερικές φορές) σε όλα τα email.

Αν ακόμα δεν έχεις αποφασίσει με τι θέλεις να ασχοληθείς καλό είναι να κάνεις μια εσωτερική αναζήτηση σε τι είσαι καλός, ή τέλος πάντων καλύτερος απο άλλους. Πριν καιρό είχα παραθέσει στο Blog μου ένα άρθρο με ένα ερωτηματολόγιο για την επιλογη επαγγέλματος. Μπορείς να βρείς το ερωτηματολόγιο αυτό εδώ.

Συμπέρασμα

Καταλήγουμε λοιπόν οτι έχεις συγκεκριμένες επιλογές πάνω στον επαγγελματικό τομέα. Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν αρκετά παρακλάδια, τα οποία δεν θα καλύψω σε αυτό το email. Αν θές να δείς περισσότερες επιλογές σε παραπέμπω να δείς αυτό το βίντεο που έχω φτιάξει σχετικά με τις νέες μορφές εργασίας.

Κλείνοντας θέλω να δείς ένα βίντεο ενός καλού μου συνεργάτη, του Θοδωρή Κουτρή, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά στο κομμάτι του Affiliate Marketing. Ο Θοδωρής λοιπόν έχει κάνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Σε ένα συνέδριο που είχα την τύχη να παρευρεθώ, ονόματι From Zero to Hero, στο Κολλέγιο Αθηνών, ο Θοδωρής έδωσε μια ομιλία με τίτλο: Ξεκόλλα!

Είναι περίπου 1 ώρα αλλά θεωρώ οτι έχει να σου δώσει πολλά. Ο Θοδωρής έκανε την ομιλία αυτή στα πλαίσια του Affiliate Marketing αλλά τα περισσότερα πράγματα που αναφέρει, είμαι σίγουρος οτι θα σου δώσουν ώθηση να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα… όποιο και αν είναι αυτό.

Related posts

Αν δεν προσαρμοστείς, δεν έχεις θέση στην αγορά εργασίας του μέλλοντος

Mike Mingos

Το σωστό Εταιρικό μήνυμα και η “Έξυπνη σίτα”

Mike Mingos

Πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση χωρίς να έχετε κεφάλαιο, χρόνο ή ιδέες;

Mike Mingos