Mike Mingos
ΑυτογνωσίαΔιάφορα

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή μας;

Το μυστικό της επιτυχίας

Έχουμε συνηθίσει να μετράμε την επιτυχία με το χρήμα, τη φήμη και τα υλικά αγαθά, όμως ποιό είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας; Σε μια εποχή με ταχύ ρυθμό και ραγδαίες εξελίξεις και μια οικονομία με πολλά προβλήματα τα όνειρα μας φαίνονται απλησίαστα. Τι μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή ζωή τελικά;

Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard σε περίπου 700 άτομα τα οποία μελετά τα τελευταία 75 χρόνια μπορεί να προβλέψει πλέον ποιός θα έχει μια επιτυχημένη ζωή, μια καλή ζωή, μια καλή υγεία και ποιός θα είναι ευτυχισμένος στα γεράματα του.

Αν ρωτήσουμε κάποιον τι θα ήθελε να πετύχει στη ζωή του, η απάντηση συνήθως είναι μια απο τις παρακάτω:

  • Πλούτος / Χρήμα
  • Επαγγελματική Καταξίωση
  • Φήμη
  • Οικογενειακή Γαλήνη
  • Ταξίδια στον κόσμο
  • Εμπειρίες
  • Κοινωνική Αποδοχή

Τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχείς και υγιείς στη ζωή μας;

Για τα τελευταία 75 χρόνια, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ έχει μελετήσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων για το σκοπό αυτό. Σε αντίθεση με ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε, δεν είναι τα χρήματα, η φήμη ή οι επιτυχίες στον επαγγελματικό τομέα.

Ο Robert Waldinger, ο οποίος ηγείται του ερευνητικού έργου, μοιράστηκε τα τρία πιο σημαντικά μαθήματα που μπορεί κάποιος να μάθει από μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες στην ιστορία σχετικά με το “Μυστικό της επιτυχίας στη ζωή”.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος;

Το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή έχει κυρίως να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι καλές σχέσεις όχι μόνο προστατεύουν το σώμα μας αλλά προφυλάσσουν το μυαλό μας καθώς γερνάμε.

Όπως ο Waldinger εξηγεί σε πρόσφατη ομιλία του στην οργάνωση TED, αυτά τα ευρήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για να έχετε ευτυχισμένη και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αντίθετα με το τι περιμένει κανείς να δεί ώς ευρήματα σε μια τέτοια έρευνα, για το τι επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, δεναφορούν τον προυπάρχοντα πλούτο, την οικονομική κατάσταση, τη δόξα ή τηνσκληρή εργασία.

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη των 75 ετών είναι το εξής: Οι καλές σχέσεις μας κρατάνε πιο ευτυχισμένους και υγιείς.

Έχουμε μάθει τρία μεγάλα μαθήματα σχετικά με τις σχέσεις.

Το πρώτο είναι ότι οι κοινωνικές σχέσεις μας κάνουν πολύ καλό, και ότι η μοναξιά σκοτώνει.

Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα, είναι πιο ευτυχισμένοι, είναι σωματικά υγιή και ζουν περισσότερο.

Ποιότητα των σχέσεων

O Waldinger, ο οποίος είναι ένας ψυχολόγος, ψυχίατρος και Zen ιερέα, τονίζει το δεύτερο μεγάλο μάθημα.

Είναι η ποιότητα των στενών σχέσεων που έχουν μεγαλύτερη σημασία, όχι πόσα έχετε. Καθώς τα στοιχεία από μιλώντας σε 724 άνδρες και των συζύγων τους παρουσιάζει, ζουν σε έναν δυστυχισμένο περιβάλλον είναι πολύ κακό για την υγεία σας. Και το αντίθετο είναι αλήθεια: είναι σε ζεστό σχέσεις είναι προστατευτική.

Το τρίτο μεγάλο μάθημα είναι ότι οι καλές σχέσεις δεν προστατεύουν μόνο το σώμα σας, αλλά διαφυλάσσουν και το μυαλό σας σε προχωρημένη ηλικία. Η ποιότητα των σχέσεων στην ηλικία των 50 είναι ένας βασικός δείκτης και όσοι έχουν καλη ποιότητα σχέσεων είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη κατάσταση υγείας και μνήμης σε προχωρημένη ηλικία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε περισσότερες πιθανότητες για μακρά και ευτυχισμένα γεράματα;

Όταν συνταξιοδοτηθείτε, γεμίστε το κενό που αφήνουν οι εργασιακές σχέσεις με νέους φίλους. Περνάτε όσο περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σας, προσπαθήστε να κάνετε νέους φίλους και συμμετέχετε σε συλλόγους, πράγμα που θα σας κάνει πιο δραστήριους.

Αναλάβετε νέες ευθύνες για να κρατήσετε το μυαλό σας σε καλή κατάσταση. Μην αφεθείτε και μην μένετε πολύ μόνοι. Η μοναξιά είναι ανασταλτικός παράγοντας στην λειτουργία του εγκεφάλου και της υγείας.

Μην ξεχνάτε οτι ποτέ δεν είναι αργά για να ασχοληθείτε επαγγελματικά με κάτι νέο το οποίο θα σας κρατά σε εγρήγορση. Ποτέ δεν είναι αργά να εξερευνήσετε ξανά κάποια ταλέντα σας τα οποία ήταν ξεχασμένα. Ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθείτε με τις τέχνες και τη μουσική.

Δείτε το βίντεο απο το TED.

Related posts

Το μικρό σπίτι aVOID θα σας ενθουσιάσει

Mike Mingos

Προσωπικές Αξίες & Πεποιθήσεις – Personal Core Values

Mike Mingos

Προπληρωμένη κάρτα Revolut Prepaid Card

Mike Mingos