Mike Mingos
Κρυπτονομίσματα

Συχνές ερωτήσεις για το Bitcoin για αρχάριους (μέρος 1ο)

Bitcoin Αποκεντρωμένο Ψηφιακό νόμισμα

Πώς αγοράζω bitcoins;

Coinmama: Buy Bitcoins with Credit Card

  • Coinmama.com: Αγορά bitcoin & Ethereum με πιστωτική/χρεωστική κάρτα
  • Paxful.com: Αγορά Bitcoin με διάφορους τρόπους (κάρτα, κατάθεση, ATM)
  • Cex.io: Αγορά Bitcoins & Trading με άλλα κρυπτονομίσματα
  • Coinbase: Κάντε εγγραφή μέσω αυτού του συνδέσμου και αγοράστε άμεσα απο εκεί είτε με κάρτα είτε με κατάθεση. Αν κάνετε αγορά πάνω απο 100$ θα έχετε 10$ δώρο. Μόλις κάνετε εγγραφή θα πρέπει να κάνετε Verification του λογαριασμού σας, ανεβάζοντας την ταυτότητα σας και μετά να κάνετε μεταφορά μέσω τράπεζας.
  • Επισκεφτείτε ένα απο τα Bitcoin ATM που έχουμε στη χώρα μας και κάντε άμεσα τη συναλλαγή σας. Περιγράφουμε παρακάτω πως γίνεται αυτό.
  • Μπορείτε με την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα, ή ακόμα και με κατάθεση να αγοράσετε bitcoin σε γνωστά Bitcoin ανταλλακτήρια.
  • Μπορείτε ακόμα και να ανταλλάξετε bitcoin με κάποιον που βρίσκεται κοντά σας μέσω του Website: LocalBitcoins.com.
  • Ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος είναι να παρέχετε κάποια υπηρεσία ή αγαθό και να ζητήσετε την πληρωμή σας σε bitcoin.
  • Μπορείτε να παράγετε Bitcoin (αν και είναι ο δυσκολότερος και πιο κοστοβόρος τρόπος απο τους παραπάνω), μέσω της εξόρυξης (Bitcoin Mining).
  • Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μικρές ποσότητες μέσω των εφαρμογών Mycelium Android και Chip-Chap.

Προσοχή: Σε αυτή τη σελίδα αναφέρομαι αναλυτικά για το πώς αγοράζουμε Bitcoin και υπάρχουν και βίντεο με παραδείγματα!

Υπάρχουν Bitcoin ATM στην Ελλάδα και πώς λειτουργούν;

Ναι υπάρχουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συνήθως υπάρχει κάποιος εκεί που μπορεί να σας βοηθήσει με την πρώτη σας συναλλαγή.

  • Θα πρέπει πρώτα να έχετε ένα Wallet, αν έχετε κατεβάσει το Coinbase Wallet πριν πατε εκεί θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα και δεν θα χάσετε χρόνο.
  • Κάνετε κατάθεση μετρητών και σας μεταφέρεται το αντίστοιχο ποσό στο Bitcoin Wallet σας.
  • Συνήθως υπάρχει όριο 500€/συναλλαγή.

Στην Ελλάδα έχουμε 4 Bitcoin ATM : 2 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στο Ηράκλειο. Δείτε τα στο χάρτη εδώ.

Η διαδικασία φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

 

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει μια πληρωμή Bitcoin;

Όσο και αν φαίνεται περίεργο οι συναλλαγές με Bitcoin είναι πιο εύκολες απο ότι με πιστωτική κάρτα. Απο τη στιγμή που έχει κάποιος πορτοφόλι bitcoin και ποσό bitcoin μέσα στο πορτοφόλι του απλά σκανάρετε ένα QR code που θα σας δείξει ο έμπορος και πατάτε SEND.

Screenshot Screenshot

Γενικές Ερωτήσεις σχετικές με το Bitcoin

Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Οι πρώτες προδιαγραφές για το πώς θα λειτουργεί το Bitcoin δημοσιεύθηκαν το 2009 από τον “Satoshi Nakamoto”. Ο Satoshi παρόλο που έφερε μια καινοτομία στην κοινότητα του Internet παρέμεινε ανώνυμος, παρέδωσε τον κώδικα του bitcoin σε ανοικτή μορφή (open source) σε άλλους προγραμματιστές της κοινότητας και αφ’ ότου σιγουρεύτηκε οτι άλλοι προγραμματιστές μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο του, αποσύρθηκε και χάσαμε τα ίχνη του στα τέλη του 2010 χωρίς να αποκαλύψει σχεδόν τίποτα για την ταυτότητα του.

Από τότε, η κοινότητα συνέχισε να εξελίσει τον κώδικα και να βελτιώνει το bitcoin και τον τρόπο που λειτουργεί.

Το γεγονός οτι ο Satoshi Nakamoto παρέμεινε ανώνυμος παρόλο που είχε ανακαλύψει αυτήν την επαναστατική τεχνολογία που λέγεται Blockchain και κατ’ επέκταση την πρώτη εφαρμογή της που ειναι το bitcoin, εγείρει σημαντικά ερωτήματα.

Κάποιοι ισχυρίζονται οτι πίσω απο το Bitcoin κρύβονται συμφέροντα κυβερνήσεων και οργανισμών αλλά κανείς δεν μπορεί να σιγουρευτεί και να στηρίξει τη θεωρία αυτή. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι οτι ο κώδικας είναι ανοικτός & οποιοσδήποτε μπορεί να τον εξετάσει, να δεί πως λειτουργεί και να συνεισφέρει, επομένως θεωρούμε οτι δεν υπάρχουν παγίδες.

Ποιος ελέγχει το Bitcoin;

Κανείς δεν ελέγχει το Bitcoin όπως κανείς δεν ελέγχει το Internet η το email. Ακόμα και αν κλείσει ο πάροχος που σου δίνει Internet, μπορείς να πάς σε άλλο πάροχο και να στείλεις Email. Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης αυτής της εφαρμογής που λέγεται Bitcoin. Το Bitcoin ελέγχεται από τους χρήστες Bitcoin σε όλο τον κόσμο.

Οι προγραμματιστές της κοινότητας του Bitcoin, λόγω του ότι ειναι ανοικτός ο κώδικας μπορούν να προτείνουν αλλαγές στο πρωτόκολλο ενώ οι χρήστες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν ποιά έκδοση του πρωτοκόλλου θα χρησιμοποιούν.

Το σημαντικότερο είναι οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει το Bitcoin σωστά αν δεν έχει πλήρη συναίνεση των χρηστών. Επομένως οι προγραμματιστές προσέχουν πολύ ούτως ώστε αν κάνουν αλλαγές να είναι προς όφελος της κοινότητας για να μην απορριφθούν απο κανένα.

Γιατί οι άνθρωποι εμπιστεύονται το Bitcoin;

Κατ’αρχήν πλέον ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το χρήμα. Το πώς παράγεται το χρήμα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Κάποτε είχαμε την ανταλλακτική κοινωνία όπου ανταλλάζαμε αγαθά με αγαθά. Το σύστημα αυτό δεν είχε καμία αμφισβήτηση απο τον κόσμο διότι οι διαφορές για το πόσα μήλα χρειάζονται για μια μπανάνα καθορίζονταν απο την αγορά και την προσφορά και τη ζήτηση.

Μετά ήρθε ο χρυσός ο οποίος επέτρεπε να έχουμε μια κοινή μονάδα μέτρησης βάσει της οποίας καθορίζονται οι τιμές των αγαθών. Ο χρυσός για πολλά χρόνια αποτέλεσε το βασικό κοινό στοιχείο ισοτιμίας και καθορισμού της αξίας των ανταλλαγών.

Η μεγάλη καινοτομία ήρθε όταν οι τράπεζες μπήκαν στο παιχνίδι και σύστησαν στην αγορά τα χαρτονομίσματα και ουσιαστικά οι τράπεζες μαζί με τις κυβερνήσεις εισήγαγαν στην αγορά το τοπικό νόμισμα. Κατέθετες στην τράπεζα μια ποσότητα χρυσού και έπαιρνες κάποια χαρτονομίσματα (χωρίς ουσιαστική αξία) αλλά υπήρχαν εγγυήσεις απο την τράπεζα οτι ανα πάσα στιγμή προσκομίσεις τα χαρτονομίσματα αυτά παίρνεις την αντίστοιχη ποσότητα του χρυσού.

Οι αγορές εμπιστεύτηκαν αυτή τη νέα μονάδα αξίας, επειδή υπήρχε η εγγύηση των κυβερνήσεων και των τραπεζών και δώσανε πλήρη έλεγχο σε αυτούς τους ενδιάμεσους.

Τέλος ήρθαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες κάνανε πιο εύκολη την μεταφορά χρημάτων μέσω των αριθμών.

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί, είναι οτι απο το 1933 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την σχέση δολαρίου και χρυσού! Και αυτό σταδιακά έγινε και για τα υπόλοιπα τοπικά νομίσματα. Επομένως ο πληθωρισμός άρχισε να κατατρώει τα εισοδήματα μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι αν έχεις 15000€ σήμερα και αγοράζεις ένα αυτοκίνητο, σε 50 χρόνια απο τώρα με 15000€, θα αγοράζεις ίσως μισό αυτοκίνητο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του χρήματος στο σχετικό άρθρο μου.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία
Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία

Το Bitcoin λοιπόν έρχεται να κλονίσει αυτό το σύστημα το οποίο όλοι γνωρίζουν οτι είναι σαθρό και ελέγχεται απο τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις και πλέον αντι να εμπιστευτούν κάποιον οργανισμό η κυβέρνηση, εμπιστεύονται το Blockchain το οποίο εδώ και 10 χρόνια κοντά, είναι πλήρως διαφανές και ο κώδικας του αλλά και οι συναλλαγές μπορούν να ελεγχθούν απο τον ίδιο το χρήστη. Πράγμα που δεν συμβαίνει στις τράπεζες.

Είναι το Bitcoin πλήρως εικονικό και άυλο;

Ναι. Δεν έχει φυσική μορφή και είναι ψηφιακό χρήμα. Είναι αριθμοί που μεταφέρονται απο ένα λογαριασμό σε έναν άλλο. Όπως ακριβώς και οι συναλλαγές μέσω τράπεζες και μέσω καρτών. Το Blockchain αποτελεί το δίκτυο που καταγράφει και επαληθεύει τις συναλλαγές σας και το υπόλοιπο σας. Δεν έχει φυσική μορφή αλλά μπορείτε να το μετατρέψετε μέσω των ανταλλακτηρίων και των Bitcoin ATM στο τοπικό σας νόμισμα (π.χ. το ευρώ).

Μπορώ να βγάλω χρήματα με το Bitcoin;

Θεωρώ οτι δεν είναι συνετό να περιμένει κανείς να γίνει πλούσιος απο οποιαδήποτε νέα τεχνολογία είναι στην αρχή της. Παρόλα αυτά όσοι αγόρασαν το Bitcoin όταν αυτό είχε 1$ και τώρα έχει 15.000$ μπορούν να γίνουν πλούσιοι εάν ανταλλάξουν τα bitcoin με ευρώ σήμερα. Αν πάλι το bitcoin μετά απο κάποιο διάστημα πέσει στο 0,5$ τότε αν ρευστοποιήσουν σε ευρώ θα είναι χαμένοι.

Ότι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι τοσο καλό, κάποτε καταρρέει. Όμως το Bitcoin έχει φέρει σημαντικές καινοτομίες και απο το 2009 η καρδιά του χτυπάει συνέχεια χωρίς να έχει σταματήσει ή να έχει παραβιαστεί.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να βγάλετε χρήματα με το Bitcoin όπως για παράδειγμα με την ανταλλαγή του με πραγματικό χρήμα, την ανταλλαγή του με εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα ή την εξόρυξη (mining). Σε κάθε μια απο τις μεθόδους αυτές χρειάζεται επένδυση χρόνου για να επιμορφωθείτε και να μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Είναι το Bitcoin ανώνυμο;

Όχι. το Bitcoin δεν αποτελεί ένα ανώνυμο τρόπο συναλλαγής και δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ανωνυμίας όπως τα μετρητά. Η κάθε συναλλαγή στο Blockchain αφήνει ίχνη τα οποία υπο τις κατάλληλες προϋποθέσεις κάποιοι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν τους συναλλασσόμενους.

Έδειξε το δρόμο προς την ανωνυμία των συναλλαγών όμως δεν αποτελεί πανάκεια.

Τι συμβαίνει όταν τα bitcoins χαθούν και τί γίνεται αν χάσω τα κλειδιά μου;

Όταν κάποιος χάσει το Private key του (και έχει γίνει στο παρελθόν πάρα πολλές φορές) τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανένας. Ακόμα και αν χαθεί το κλειδί απο έναν πολύ μεγάλο χρηματικό λογαριασμό bitcoin, πάλι κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τα χαμένα χρήματα βρίσκονται ακόμα στο blockchain στην διεύθυνση τους αλλά δεν μπορεί κανείς να τα ξεκλειδώσει για να τα ξοδέψει.

Έτσι λοιπόν όσα bitcoin απομένουν αποκτούν μεγαλύτερη αξία, αφού αναφέραμε οτι αυτή τη στιγμή έχουν εξαχθεί περίπου 16.500.000 bitcoin και συνολικά θα παραχθούν 21.000.000.

Μπορεί το Bitcoin να γίνει ένα ισάξιο δίκτυο πληρωμής όπως το τραπεζικό;

Το δίκτυο του Bitcoin έχει εξελιχθεί πολύ στην ταχύτητα των συναλλαγών όμως δεν μπορεί εύκολα να φτάσει αυτό του τραπεζικού συστήματος. Θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες  τόσος απο τους προγραμματιστές, όσο και απο τους Miners ώστε να φτάσουμε τα επίπεδα ταχύτητας συναλλαγών των τραπεζών.

Ήδη τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο τα κόστη των συναλλαγών έχουν αυξηθεί αισθητά και οι συναλλαγές παίρνουν περίπου 20 λεπτά για να επαληθευτούν. Επίπεδα τα οποία δεν ειναι ικανοποιητικά. Αυτός είναι και ένας κίνδυνος αποτυχίας του συστήματος όταν συζητάμε την μαζική χρήση του.

Related posts

Πώς κάνω εγγραφή στο Binance (Ανταλλακτήριο Bitcoin)

Mike Mingos

Τοποθέτηση για τα μηχανήματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο MEGA και στο Action 24

Mike

Απάτες στα Κρυπτονομίσματα και τα NFT – Ομιλία στο 1ο Συνέδριο Blockchain Θεσσαλονίκη

Mike Mingos

56 comments

Εισαγωγικό Σεμινάριο για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα (Υλικό) - Tic Tac 02/07/2022 at 11:38

[…] Bitcoin : Συχνές ερωτήσεις για αρχάριους […]

HMA 04/05/2023 at 22:42

Σε άλλα νέα, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε πλατφόρμα απάτης κρυπτονομισμάτων ή κλοπής κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε τώρα να ανακτήσετε τα χαμένα ή κλεμμένα περιουσιακά σας στοιχεία όταν απευθυνθείτε στη διεύθυνση [email protected].
Απλώς σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον.

Μιχάλης Μίγγος 01/11/2021 at 12:06

Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να με καλέσεις στο 6932711771 ιδανικά καθημερινές 09:00 – 10:00 για να δούμε κόστη και διαθεσιμότητα.

Μιλτιάδης 11/11/2021 at 21:39

Καλησπέρα Μιχάλη θα ήθελα να αγοράσω κρυπτονομισμα αλλά δεν κατάλαβα πως αγοράζουμε και τι κάνουμε εφόσον το αγοράσουμε.

Μιχάλης Μίγγος 12/11/2021 at 11:11

Μιλτιάδη καλημέρα. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Κάνε ένα λογαριασμό σε αυτά τα links:
https://mikemingos.gr/recommends/binance
https://mikemingos.gr/recommends/kriptomat
https://mikemingos.gr/recommends/kucoin

Σου λέω να κάνεις και στα τρία για να δεις ποιό είναι πιο εύκολο για εσένα να κάνεις αγορά.
Μόλις κάνεις εγγραφή και πιστοποιήσεις το τηλέφωνο και το email σου πάτα στην επιλογή Buy Crypto και ακολούθησε τα βήματα για να αγοράσεις με κάρτα.

Αφού αγοράσεις, ο απλός τρόπος είναι όταν με το καλό ανέβει ενα κρυπτονόμισμα μετά απο καιρό το πουλάμε για να έχουμε κέρδος στα χρήματα που βάλαμε και μετά τραβάμε τα χρήματα στο λογαριασμό μας.

Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια τότε μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποιο εξατομικευμένο μάθημα για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Δές πληροφορίες εδώ: https://mikemingos.gr/seminaria-bitcoin/

1 2

Comments are closed.