Mike Mingos
Διατροφή / ΥγείαΔιάφορα

Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο αλλάζει τα δεδομένα στον καπνιστή και στην οικονομία

Ξεκινώντας με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο & Άτμισμα - Αρχάριος

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (electronic cigarette) και η βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν πραγματικά αλλάξει την οικονομία και είναι ένα τρομερό παράδειγμα πώς κάτι τόσο δεδομένο στη ζωή μας, άλλαξε με την νέα οικονομία.

Στο άρθρο αυτό πρώτα θα αναφερθώ στα παρακάτω

    1. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιχειρηματικά (ώς μια αναδυόμενη αγορά και οικονομία)
    2. Πώς έκοψα το κάπνισμα μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου
    3. Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και απο τι αποτελείται;
    4. Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι του καπνίσματος
    5. Μύθοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
    6. Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο & προτεινόμενες συσκευές
    7. Συμπεράσματα
  1. Ερωτηματολόγιο (αν ατμίζεις πες μας την εμπειρία σου…)

Το φαινόμενο ηλεκτρονικό τσιγάρο στην οικονομία & επιχειρηματικά

Πολύ μεγάλη μερίδα καπνιστών περνάνε στο «άτμισμα» (vaping) και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι λένε πολύ καλά λόγια για το νέο τους αυτό «συνήθειο» γιατί βλέπουν σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό τους.

Ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου το internet, το youtube, η αρθρογραφία, τα σχόλια και οι ηλεκτρονικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα παρατηρώ ότι η κοινότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μια από τις μεγαλύτερες νεοαναπτυσσόμενες κοινότητες με πολύ ένθερμο καταναλωτικό κοινό.

 

Το μέγεθος της βιομηχανίας ηλεκτρονικού τσιγάρου
Το μέγεθος της βιομηχανίας ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ιδιαίτερα στην Κίνα (όπου κατασκευάζονται πολλά μοντέλα) έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τεράστια εργοστάσια που σχετίζονται με την βιομηχανία αυτή.

 

Σχεδόν παντού εμφανίζονται καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου και πραγματικά είναι μια αγορά που θα ανθίζει συνέχεια τα επόμενα χρόνια, αν δεν βγει κάποια ουσιαστική επιστημονική έρευνα η οποία θα αποδείξει ότι κάνει πολύ κακό στον οργανισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο οπότε αποτελεί ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας για αρκετούς επιχειρηματίες.

Θεωρώ ότι τα βασικά πλεονεκτήματα του (επιχειρηματικά) είναι τα εξής:

  1. Πραγματικά βοηθάει να κόψει κάποιος μια πολύ κακή συνήθεια (το κάπνισμα)
  2. Βοηθάει κάποιος να περιορίσει τα έξοδα του (είναι πολύ φθηνότερο)
  3. Συνεχώς βγαίνουν νέα μοντέλα οπότε ένα μεγάλο μέρος πρώην καπνιστών αναβαθμίζουν τις συσκευές που έχουν και δοκιμάζουν νέες γεύσεις
  4. Εξελίσσεται συνεχώς και έχει πολύ μεγάλη πέραση στο εξωτερικό
  5. Έχει φανατική κοινότητα

Τα αρνητικά του να επενδύσει κάποιος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τα εξής:

  1. Το περιθώριο κέρδους λόγω ανταγωνισμού είναι περιορισμένο
  2. Ένα μαγαζί ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς
  3. Ο επιχειρηματίας πρέπει να ενημερώνεται για τις νέες εξελίξεις
  4. Γίνεται συνεχώς σύγκριση online και offline τιμών
  5. Υπήρξαν κάποιες δήθεν επιστημονικές ανακοινώσεις που κάνανε μεγάλη ζημιά στον κλάδο, οι οποίες διαψεύστηκαν μετα… αλλά κάποιοι επιχειρηματίες πάθανε μεγάλη ζημιά. Κοινώς εξαρτάσαι από το τι θα δημοσιευτεί από την επιστημονική κοινότητα.

Θεωρώ οτι η βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει πολύ μεγάλη προοπτική και στη χώρα μας

Αυτό το άρθρο ήθελα πολύ καιρό να το γράψω για να μοιραστώ την εμπειρία μου για το πώς έκοψα το κάπνισμα μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όταν απαλλάσεσαι απο μια κακή συνήθεια, σίγουρα θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. 

Πώς έκοψα το τσιγάρο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ήμουν καπνιστής για πάνω από 10 χρόνια. Όχι από αυτούς που έκαναν 3 πακέτα την ημέρα. Κάπνιζα περίπου 4-10 τσιγάρα ημερησίως.

Φυσικά δεν ήμουν με ένα τσιγάρο στο στόμα όλη μέρα, αλλά υπήρχε μια ουσιαστική εξάρτηση, απο την κίνηση, από τη γεύση, από την αίσθηση “πάμε να κάνουμε ένα τσιγάρο”, να κάνω 2-3 τσιγάρα με τον καφέ, με το ποτό και είχα μεγάλη εξάρτηση να κάνω ένα τσιγάρο το βράδυ για να χαλαρώσω.

 

ilektroniko tsigaro
Το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο που δοκίμασα

 

Πριν λίγα χρόνια έκανα την πρώτη μου απόπειρα να κόψω το τσιγάρο εντελώς μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τότε είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα και είχα παραγγείλει από το εξωτερικό ένα πακετάκι που μου κόστισε 70€ και περιείχε 2 μπαταρίες, αρκετά υγρά με γεύσεις και ένα πακέτο φόρτισης. Εμφανισιακά ήταν κάτι που με κάλυπτε διότι έμοιαζε πολύ με πακέτο κανονικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε ακριβώς την ίδια εμφάνιση με ένα τσιγάρο.

Η πρώτη λοιπόν δοκιμή ήταν σχετικά μέτρια εμπειρία αλλά είχαμε προβλήματα του τύπου ότι τα τότε τσιγάρα μπορούσαν να αντέξουν περίπου 100 τζούρες (τελείωναν γρήγορα), τα υγρά δεν ήταν και τόσο καλά και ο ατμός που έβγαινε δεν είχε πολύ την αίσθηση του κανονικού καπνού και επίσης είχες πολλές φορές την αίσθηση του “καμένου”, δηλαδή δεν υπήρχε σταθερή ποιότητα του ατμού.

Παρόλα αυτά με εκείνη τη δοκιμή μου ένιωσα όλα τα συμπτώματα “καθαρισμού” του οργανισμού μου από το κάπνισμα. Δηλαδή καλύτερη αναπνοή, καλύτερη γεύση, πήρα και μερικά κιλάκια γιατί έτρωγα και λίγο παραπάνω, καλύτερη φυσική κατάσταση κλπ.

Ένα βράδυ που είχαμε βγει έξω με φίλους, ξέμεινα από μπαταρία και αναγκάστηκα να κάνω τράκα ένα κανονικό τσιγάρο 3 μήνες μετά την προσπάθεια μου.

Αυτό ήταν… ένιωσα ξανά την αίσθηση που έχανα με το ηλεκτρονικό και την επόμενη μέρα πήρα πακέτο.

Δηλαδή η πρώτη μου προσπάθεια κράτησε 3 μήνες και ξανάρχισε το κανονικό τσιγάρο κανονικότατα.

Η δεύτερη προσπάθεια με το ηλεκτρονικό τσιγάρο…

Αρχές του 2014 είχα δει τις εξελίξεις στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είχαν ανοίξει αρκετά καταστήματα εξειδικευμένα και ήξερα ότι έπρεπε να δώσω στον εαυτό μου μια ακόμα ευκαιρία. Είχε ανοίξει κάτω από το σπίτι μου ένα νέο κατάστημα με ηλεκτρονικό τσιγάρο οπότε αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από τον ειδικό.

Για να μην σας τα πολυλογώ μου έδειξε 2-3 συσκευές, με τις οποίες γέλαγα γιατί ήταν υπερβολικά μεγάλες για να τις κουβαλάς μαζί σου, παρόλα αυτά ήταν εντυπωσιακός ο ατμός που παρήγαγαν. Μου ειπε λοιπόν ο πωλητής εκεί… “Αν δεν θέλεις να παίξεις και να δοκιμάζεις και πραγματικά θέλεις κάτι που να εξομοιώνει το τσιγάρο θα πάρεις αυτή τη συσκευή και αυτά τα πράγματα”. Τον άκουσα, έδωσα 50€ περίπου και ξεκίνησα το ηλεκτρονικό κάπνισμα… ή “άτμισμα” όπως κοινώς λέγεται.

 

itaste VV iclear 10
Η Δεύτερη απόπειρα ήταν με το iTaste VV iClear10 ατμοποιητής

Συμπέρασμα: Το πείραμα πέτυχε γιατί σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο είμαι 16 μήνες καθαρός και μόνο ατμίζω. Έχω δοκιμάσει 5-6 φορές τσιγάρο από φίλους ή στο σπίτι που έχω ακόμα το τελευταίο μου πακέτο Assos International, αλλά μου “μυρίζει” και μου φαίνεται βρώμικο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος. Είμαι 16 μήνες καθαρός και πραγματικά προτείνω σε όποιον θέλει να ξεκινήσει, να πάει σε ένα καλό μαγαζί και να ζητήσει συμβουλή, χωρίς να κολλήσει στα χρήματα. θεωρώ ότι θα χρειαστεί να επενδύσετε περίπου 40-70€ για μια σωστή συσκευή και υγρά.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και από τι αποτελείται;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή η οποία ζεσταίνει ένα υγρό, το υγρό αυτό παράγει ατμό και εμείς εισπνέουμε τον ατμό αυτό.

Αποτελείται από 3 μέρη ουσιαστικά για να παράγει τον ατμό:

1. Η μπαταρία (mod)

Η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου χρειάζεται για να έχει ρεύμα η συσκευή. Η μπαταρία είναι ένα κουτάκι που όσο μεγαλύτερο είναι τόσο περισσότερο ρεύμα κουβαλάει, άρα δίνει περισσότερες τζούρες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μας και κρατάει περισσότερο μέχρι την επόμενη φόρτιση του.

 

Μπαταρία ηλεκτρονικού τσιγάρου
Μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Υπάρχουν κουτάκια μπαταρίας που έχουν ενδείξεις με led για να χαζεύουμε, άλλα που δίνουν μεταβλητό ρεύμα, δηλαδή αυξομειώνεις την ένταση, άλλα που μπορείς να αλλάξεις την μπαταρία τους, κάποια φορτίζουν μέσω του κλασσικού usb και κάποια θέλουν ειδικό adaptor κλπ. Μια απλή μπαταρία με μεταβλητή ένταση περισσότερα από 1000 mili amber πιστεύω είναι ιδανική για εκκίνηση.

2. Ο Ατμοποιητής (atomizer / cartomizer)

Ο ατμοποιητής είναι η ουσία και όλη η καινοτομία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αποτελείται από μια μεταλλική κατασκευή η οποία έχει μια ηλεκτρική αντίσταση (όπως στα ηλεκτρικά καλοριφές) η οποία αγκαλιάζεται από ένα πανάκι/σχοινάκι/βαμβάκι εμποτισμένο με το υγρό. Όταν η αντίσταση πυρακτώνεται και το υγρό και απελευθερώνεται ο ατμός.

 

Τύποι Ατμοποιητών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου
Διάφοροι Τύποι Ατμοποιητών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Υπάρχουν χιλιάδες ατμοποιητές με πάρα πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά και για κάθε γούστο. Κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ατμοποιητή που ενδιαφέρουν κάποιον που ξεκινάει είναι: Η ροή (το πόσο εύκολα ρουφάς την τζούρα), η γεύση (πόσο εύγευστος είναι ο ατμός που βγάζει) και το αν είναι ζεστός ή κρύος ο ατμός. Ένας καπνιστής για παράδειγμα θέλει σχετικά σφιχτή τζούρα, ζεστούτσικο ατμό και ποιοτική γεύση.

Το υγρό αναπλήρωσης (e-liquid / e-juice)

Το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ουσιαστικά η ουσία που δημιουργεί τον ατμό και είναι ένα απο τα ουσιαστικά αναλώσιμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 

Υγρό Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου - eLiquid
Υγρό Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου – eLiquid

Είναι ένα μείγμα Φυτικής Γλυκόλης (VG) ή Προπυλενογλυκόλης (PG). Η VG βγαίνει από φυτά και η PG είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και στα μηχανήματα που παράγουν ατμό. Και τα δύο «θεωρητικά» είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό μας (τουλάχιστον με βάσει πρόσφατες έρευνες).

Επίσης τα υγρά μπορεί να περιέχουν νικοτίνη συνήθως μέχρι 1,8% που «θεωρητικά» είναι απαραίτητη στην αρχή τουλάχιστον για ένα καπνιστή που θέλει να κόψει το καπνισμα. Τέλος τα υγρά συνήθως περιέχουν διάφορα αρώματα όπως π.χ. αρώματα που εξομοιώνουν γνωστές μάρκες τσιγάρων (π.χ. Marlboro, Camel κλπ), αρώματα καραμέλας, σοκολάτας, βανίλιας, αρώματα φρούτων και ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Τα πλεονεκτήματα  του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι του τσιγάρου

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η ουσία του άρθρου αυτού δεν είναι να το παρουσιάσει σαν πανάκεια, αλλά να παρουσιαστεί σαν ένας τρόπος να κόψει κάποιος το συμβατικό κάπνισμα το οποίο σίγουρα (και από προσωπική εμπειρία) είναι μια ιδιαίτερα ανθυγιεινή και βρόμικη συνήθεια.

 

Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό κάπνισμα
Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό κάπνισμα

Από προσωπική εμπειρία θα πω ότι όταν κάποιος ξεκινά το ηλεκτρονικό κάπνισμα ή άτμισμα, θα παρατηρήσει στον εαυτό του από την πρώτη εβδομάδα κιόλας μεγάλες αλλαγές.

  • Καλύτερη αναπνοή
  • Καλύτερη γεύση
  • Καλύτερη φυσική κατάσταση
  • Ποιοτικότερο πρωινό ξύπνημα
  • Ξεβούλωμα αναπνευστικής οδού
  • Απώλεια της «τσιγαρίλας» από το σώμα, τα μαλλιά και τα ρούχα

Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Θα ήθελα εδώ να πώ ότι η άφιξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου και η ταυτόχρονη απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα έφερε τρομερές απώλειες κερδών στην καπνοβιομηχανία. Επομένως συχνά πυκνά ακούγονται έρευνες για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία οι οποίες έχουν ως στόχο να τρομάξουν τους ατμιστές.

Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο κακό κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην υγεία μας διότι δεν έχουμε μακροχρόνιες έρευνες… καθώς υπάρχει στην αγορά περίπου μια 8ετία. Όμως έχουμε εκτενείς και αποδεδειγμένες έρευνες για το πόσο κακό μας κάνει το τσιγάρο και ξέρουμε ότι είναι θανατηφόρο.

 

Σύγκριση: Κάπνισμα εναντίον Ατμίσματος
Σύγκριση: Κάπνισμα εναντίον Ατμίσματος

Επομένως μένοντας σε αυτό το δεδομένο και βλέποντας τα θετικά σε πολλούς ανθρώπους που κόψανε το τσιγάρο μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι είναι σαφώς μια καλύτερη εναλλακτική στο συμβατικό κάπνισμα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την καλύτερη εναλλακτική που είναι να κόψουμε το τσιγάρο χωρίς ενδιάμεσα στάδια.

Όλο και περισσότερος κόσμος να επιλέγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως έναν ασφαλέστερο τρόπο καπνίσματος, οπότε αν εστιαστούμε στο ότι μιλάμε σε καπνιστές, θεωρητικά θα έχουμε μόνο βελτίωση στην υγεία τους καθώς το κανονικό τσιγάρο αντικαθίσταται.

Τι λένε οι επίσημες επιστημονικές έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους καπνιστές;

Οι εκατοντάδες έρευνες που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο την τελευταία πενταετία επιβαβαιώνουν τα εξής:

  • Η ενεργητική ή παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αναπνευστική λειτουργία είναι ελάχιστη και επομένως μπορεί να κριθεί κλινικά ασήμαντη. (Αναφορά στην έρευνα του δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού)
  • Τα στοιχεία ρίπων που βρέθηκαν στον ατμό και τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν ασήμαντα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους παθητικούς καπνιστές του ατμού. (Dr Burstyn, Drexel University 2013)
  • Σε επίσημη Γαλλική έρευνα βγήκε ως πόρισμα ότι υπήρξαν πολύ θετικά αποτελέσματα σε 74 καπνιστές που για 3 μήνες κάνανε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρατηρήθηκε μηδενισμός του εκπνεόμενου μονοξειδίου, βελτίωση σε αποτελέσματα της σπιρομέτρησης και η μείωση των καρδιακών σφυγμών μεταξύ άλλων. (Γαλλική έρευνα Dr Jaqkues Gragner,Dr Brigitte Cornette)

Φήμες που έχουν κατά καιρούς ακουστεί και γραφτεί

Προφανως το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αλλάξει την οικονομία, οπότε πληθαίνουν και αρκετά άρθρα και ανυπόστατες ιστορίες όπως:

  1. Φήμες για… «Εκρήξεις μπαταριών, πυρκαγιές και ατυχήματα»

Οι μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν διαφέρουν από τις μπαταρίες που χρησιμοποιεί κανείς στα κινητά τηλέφωνα, τα laptop και τα tablet. Άρα οτιδήποτε αφορά τις μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων ισχύει και για τις μπαταρίες οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής.

  1. Φήμες για… “Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί υγρό στον πνεύμονα”

Έχει γραφτεί ότι ο ατμός που δημιουργείται, υγροποιείται στους πνεύμονες. Καμία επιστημονική μελέτη φυσικά δεν στηρίζει κάτι τέτοιο.

  1. Φήμες για… “Κύμα Δηλητηριάσεων από τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου”

Αναληθές. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να περιέχει τις παρακάτω ουσίες: Προπυλενο-γλυκόλη, Γλυκερίνη, αρώματα τροφίμων νικοτίνη προαιρετικά. Οι δύο πρώτες ουσίες έχουν επιστημονικά χαρακτηριστεί, ως μη τοξικές και απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση. Προσοχή, ένα υγρό που περιέχει νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν κάποιος το λάβει από το στόμα σε ποσότητα! Προφανώς κάτι τέτοιο ισχύει και εάν ένα παιδάκι φάει τσιγάρο. Η νικοτίνη είναι ουσία που δεν προορίζεται για χρήση από ανηλίκους.

 

5 μύθοι για το ηλεκτρονικό κάπνισμα
5 μύθοι για το ηλεκτρονικό κάπνισμα

Θέλω να κόψω το κάπνισμα μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου… τι πρέπει να γνωρίζω;

Κατ’ αρχήν αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, συγχαρητήρια, αυτό είναι το πρώτο βήμα… αλλά προφανώς δεν θέλετε να το κόψετε μαχαίρι, οπότε μάλλον για αυτό διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Το πρώτο βήμα είναι να πάτε σε έναν επαγγελματία της περιοχής σας που πουλάει για τουλάχιστον 1 χρόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την προσπάθεια με έναν άνθρωπο που θα είναι δίπλα σας. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στο χώρο που είναι πραγματικά για αυτούς σημαντικό να σας κάνουν να κόψετε το κάπνισμα.

Ο καταστηματάρχης θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει δοκιμαστήριο. Δηλαδή να σας ρωτήσει τι καπνίζατε έως τώρα και να έχει διαθέσιμες συσκευές ώστε να σας δώσει κάτι παρόμοιο. Σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο με το τσιγάρο, όμως είναι σημαντικό να πετύχετε έναν καλό συνδιασμό γεύσης, δημιουργίας ατμού και χτυπήμανος στο λαιμό. Αν καταφέρετε να βρείτε αυτό το συνδιασμό μέσα στις πρώτες 5 γεύσεις που θα σας δώσει, ξεκινήστε.

 

Ενδεικτικό κιτ για ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ενδεικτικό κιτ για ηλεκτρονικό τσιγάρο

Μην πάρετε συσκευή η οποία είναι φθηνή… μην πάτε δηλαδή με πάνω όριο τα 20€. Ενδεχομένως θα χρειαστείτε 40-70€ για να πάρετε μια καλή συσκευή με τα πάντα μέσα.

Τα βασικά πακετάκια ατμίσματος  περιέχουν:

  1. Ατμοποιητή
  2. Μπαταρία
  3. Φορτιστή
  4. Θα πρέπει να πάρετε και έξτρα ένα υγρό που σας αρέσει (αφού δοκιμάσετε)

Συμβουλές:

  • Πάρτε μια μπαταρία με μεταβλητή αντίσταση ώστε να ρυθμίζετε εσείς το πόσο δυνατά θα «καίει» το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο
  • Πάρτε μια μπαταρία τουλάχιστον 1000mAh (για να μην σας αφήνει στη μέση)
  • Πάρτε μια μπαταρία που σας βολεύει το πιάσιμο της (μην περιμένετε κάτι ελαφρύ σαν τσιγαρο, δεν θα κάνει δουλειά)
  • Πάρτε 2-3 εξτρά αντιστάσεις (είναι το ανταλλακτικό του ατμοποιητή)
  • Πάρτε ένα υγρό που θα το έχετε ατμήσει τουλάχιστον 2-3 λεπτά και δεν θα σας φαίνεται βαρύ, σκοπός είναι να μην σας κουράζει.
  • Μην τσιγκουνευτείτε τα λεφτά στο υγρό… δώστε μερικά ευρώ παραπάνω ώστε να πάρετε μια καλή μάρκα υγρού και όχι πρόχειρη συσκευασία.

Δικές μου προτάσεις για αρχικά kit όταν κάποιος ξεκινάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο:

Προσωπικά αν θα ξεκινούσα σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα έπαιρνα:

  1. Justfog 1453 starter kit (κοντά στα 40€)
  2. Emow Starter Kit (κοντά στα 60€)

Οι καλύτεροι ατμοποιητές ηλεκτρονικού τσιγάρου για τα γούστα μου

Τα κριτήρια τα δικά μου στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι συγκεκριμένα. Αναζητώ σφιχτή τζούρα, ζεστό και πυκνό ατμό και πολύ γεύση.

Αν θα μου έλεγαν βάσει των παραπάνω να αξιολογήσω τους ατμοποιητές που έχω θα τους έβαζα στην παρακάτω σειρά:

 

Ατμοποιητής Justfog 1453 maxi
Ατμοποιητής Justfog 1453 maxi

1. Justfog 1453 Maxi (Video)

Ο αγαπημένος μου καθημερινός και πολύ φθηνός ατμοποιητής. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους ξεκινάνε τώρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για να έχουν ποσότητα και γεύση ατμού σε πολύ καλά επίπεδα.

Θετικά:

  1. βγάζει πολύ σφιχτή τζούρα και εξομοιώνει το κανονικό τσιγάρο
  2. πολύ ικανοποιητική ποσότητα ατμού για τα κυβικά του
  3. έχει εκπληκτική γεύση στα υγρά
  4. η τιμή του είναι πολύ καλή (κοντά στα 7€)
  5. οι αντιστάσεις του είναι πολύ φθηνές (κοντά στα 2,5€)
  6. δεν στάζει εύκολα το υγρό έξω

Αρνητικά:

  1. Παίρνει 1ml υγρού (λίγο)
  2. Για κάποιους θεωρείται η σφικτή τζούρα αρνητικό
  3. Δεν τον βρίσκεις εύκολα
  4. Είναι σχετικά παλαιό μοντέλο

 

Kanger Subtank Mini
Kanger Subtank Mini

2. Kanger Subtank Mini (Video)

Το πιο πρόσφατο απόκτημα μου το οποίο παίρνει τα πρωτεία σε γεύση, ποσότητα ατμού και ποιότητας κατασκευής. Το κουτί περιέχει πολλές εκπλήξεις. Είναι ακριβός αλλά είναι το επόμενο βήμα για κάποιον που ατμίζει καιρό. Το δύσκολο είναι στην αρχή να συνηθίσεις την τόσο ανοικτή τζούρα που δίνει. Θα σας κάνει να ρίξετε τα επίπεδα νικοτίνης. Είναι πραγματικά έτη φωτός μπροστά!

Θετικά:

  1. βγάζει πολύ ανοικτή τζούρα
  2. έχει αεραγωγό προσαρμογής της τζούρας ανάλογα τα γούστα μας
  3. τρομερή ποσότητα ατμού
  4. περιέχει αυτοσχέδιο RBA κατασκευάσιμο ανταλλακτικό (είναι ίσως ο μοναδικός στο είδος του)
  5. παίρνει με διαφορά τα πρωτεία στη γεύση
  6. Η συσκευασία του περιέχει πάρα πολλά πράγματα και ανταλλακτικά
  7. Τρομερή ποιότητα κατασκευής
  8. Δεν στάζει το υγρό έξω με τίποτα

Αρνητικά:

  1. Η τιμή του είναι περίπου στα 45€ (αλλά έχει μέσα πολλά πράγματα)
  2. Οι αντιστάσεις του βγαίνουν στα 5€ περίπου
  3. Καταναλώνει πολύ υγρό
  4. Η τζούρα του ακόμα και στην πρώτη σκάλα είναι πολύ «ανοικτή». Ειδικά για αρχάριους μπορεί να θέλει χρόνο να τον συνηθίσεις
  5. Απαιτεί μπαταρία 30W για να χρησιμοποιήσεις όλα τα εξτρά του (όπως η αντίσταση των 0,5Ω που εσωκλείεται), αλλά και με 20W μπαταρία κάνω τη δουλειά μου.

Kangertech Emow (Video)

 

Kangertech Aerotank Mow (emow)
Kangertech Aerotank Mow (emow)

Πολύ καλός ατμοποιητής. Ήταν ο τρίτος που πήρα μετά τον 1453 και τον Black Mamba και μου έδωσε τη δυνατότητα ρύθμισης του ανοίγματος της τζούρας. Έδωσε άλλη διάσταση στο άτμισμα. Τον χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα.

Θετικά

  1. έχει αεραγωγό προσαρμογής της τζούρας ανάλογα τα γούστα μας
  2. ικανοποιητική ποσότητα ατμού
  3. ικανοποιητική γεύση
  4. Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής

Αρνητικά

  1. Ακριβούτσικες αντιστάσεις (κοντά στα 4€)
  2. με κάποια υγρά παρατήρησα οτι κάνει μπουρμπουλήθρες

 

Kanger E-Smart BCC
Kanger E-Smart BCC

Kanger E-Smart BCC (Video)

Πολύ παλιό μοντέλο που όμως δίνει ωραία γεύση και καλή παραγωγή ατμού. Καλός για αρχάριους που ψάχνουν μια διαφορετική εναλλακτική.

Θετικά

  1. Ικανοποιητική παραγωγή ατμού (για αρχάριους)
  2. Ικανοποιητική γεύση (για αρχάριους)
  3. Πολύ φθηνός (περίπου 4€)
  4. Φθηνή αντίσταση (περίπου 2,5€)
  5. Σχετικά σφιχτή τζούρα

Αρνητικά

  1. Δεν κάνει για απαιτητικούς
  2. Κάνει αρκετό θόρυβο

Οι καλύτεροι ατμοποιητές για το 2019

Σήμερα γράφω αυτό το Update διότι συνεχίζω να ατμίζω και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα Kit που χρησιμοποιώ και είμαι ικανοποιημένος.

Z-Biip (περίπου 60€ αγορα) (Video review)

  • Έχει μπαταρία και ατμοποιητή μαζί και μου δίνει ότι ακριβώς χρειάζομαι για καπνική (σφιχτή) τζουρα με ελάχιστη συντήρηση.
  • Οι αντιστάσεις του κοστίζουν 2.5€ – 3.0€.
  • Πολύ καλή γεύση, σφιχτή καπνική τζουρα αλλά μπορείτε να τη χαλαρώσετε, καθόλου διαρροές, πανεύκολη χρήση και γέμισμα.
  • Ιδανικό για νέους ατμιστές
  • Αρνητικό: παίρνει 2ml υγρό

Evic VTC Mini με Aspire Nautilus 2 ατμοποιητή (περίπου 60€ και τα δύο)

Το Evic VTC (video) είναι πολύ καλο Mod (δηλαδή μπαταρία) με αρκετή δύναμη και ευελιξία και παίρνει μπαταρίες ενώ ειναι ανθεκτικό.

  • Ο Aspire Nautilus 2 (video) είναι ίσως ο καλύτερος καπνικός ατμοποιητής με καταπληκτική και γεμάτη τζούρα.
  • Αντιστάσεις που κοστίζουν 2.5€ – 3.0€
  • Ιδανικό γιο νέους και παλαιούς ατμιστές και πολύ δοκιμασμένο με ελάχιστες διαρροές και καταπληκτική γεύση στα υγρα

Τι πρέπει να έχει η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου σας:

Θεωρώ ότι τα βασικά που πρέπει να έχει μια μπαταρία για να μην έχετε προβληματα είναι:

  • Μεταβλητή τάση
  • 1000-2000mAh χωρητικότητα
  • Φόρτιση με mini USB
  • Ένδειξη Watt και Volt
  • LCD οθόνη
  • Προσαρμογέα τόσο για ατμοποιητές 510 όσο και eGo

Ποιες μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου προτείνω από ιδία χρήση

Για εμένα οι καλύτερες μπαταρίες για ηλεκτρονικό τσιγάρο με σειρά από την καλύτερη στην λιγότερο καλή, είναι οι παρακάτω:

  1. eLeaf istick 20W (Παρουσίαση)
    1. Θετικά: Εκπληκτικό πιάσιμο, πολύ βολική, πολύ δυνατή, μεταβλητή
    2. Αρνητικά: Δεν καλύπτει χαμηλές αντιστάσεις από 1Ω και κάτω, κόστος περίπου στα 40€, θα μπορούσε να έχει και φόρτιση κινητού με μεγάλο USB αλλά δεν έχει
  2. eGo Twist (Παρουσίαση)
    1. Θετικά: Κάνει ότι πρέπει να κάνει μια σωστή μπαταρία, καλό πιάσιμο, μεταβλητή και πολύ καλή τιμή
    2. Αρνητικά: Υποστηρίζει σπείρωμα 510 μόνο, δεν φορτίζει μέσω mini USB
  3. Innokin iTaste VV (Παρουσίαση)
    1. Θετικά: Είναι τετράγωνη και δεν κατρακυλάει, έχει πολύ καλή οθόνη και ενδείξεις, φορτίζει μέσω mini usb
    2. Αρνητικά: Στο σπείρωμα δεν έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, μου χάλασε γρήγορα

Συμπεράσματα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια “κακή συνήθεια” όπως ήταν και το τσιγάρο, για πολύ κόσμο. Η προοπτικές εξέλιξης του είναι πραγματικά εκπληκτικές και το κοινό που έχει μαζέψει είναι “Φανατικό” συνήθως. Το νιώθω κυρίως απο προσωπική εμπειρία.

Εδώ στην Ελλάδα θεωρώ οτι πήρε πολύ γρήγορα τα πάνω του και θα πάει ακόμα καλύτερα.

Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να έχουμε εξέλιξη και στη χώρα μας ώστε να έχουμε παραγωγή τόσο συσκευών όσο και υγρών αναπλήρωσης.

Προσοχή, στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2019 παρουσιάστηκαν φαινόμενα ατμιστών που αρρώστησαν βαριά απο τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με σοβαρές πνευμονοπάθειες.

Μετά απο έρευνα που έκανα στην υφιστάμενη αρθρογραφία να σημειώσουμε οτι διαβάσαμε οτι οι χρήστες οι οποίοι αρρώστησαν χρησιμοποιούσανε σκευάσματα τα οποία προμηθεύονταν απο τη μαύρη αγορά και απο πλανόδιους πωλητές. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το άρθρο δεν παροτρύνει τους αναγνώστες, εφόσον δεν είναι καπνιστές να ξεκινήσουν το άτμισμα.

Το άτμισμα είναι για εμένα απλά ένας τρόπος για να κοπεί το κάπνισμα και πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες των κατασκευαστών και επίσης χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα υγρά που στην Ευρώπη παιρνούν απο αρκετούς ελέγχους.

Άλλες πηγές:

  1. 10 Αλήθειες για το ηλεκτρονικό κάπνισμα
  2. Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου
  3. Aresmares.gr : Blog για Ατμιστές
  4. e-kapnisma.gr : Forum για το ηλεκτρονικό Κάπνισμα
  5. GreekVapers.gr : Forum για το ηλεκτρονικό Κάπνισμα
  6. Θάνατοι απο το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ
  7. FDA: Σταματήστε να ατμίζετε ηλεκτρονικό τσιγάρο με τετραϋδροκανναβινόλη (THC)

Είσαι ήδη ατμιστής; Πώς ξεκίνησες;

Θα ήθελα να γνωρίζω τις εμπειρίες όσων κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αν θέλεις άφησε μου σε ένα σχόλιο με τις συμβουλές σου σε αυτό το άρθρο, κάνε ένα like ή προώθησε το αν θεωρείς οτι ήταν χρήσιμο, θα βοηθήσεις πολύ κόσμο να μάθει πράγματα που πρέπει να γνωρίζει.

Θέλω να ξέρω απο εσένα τα εξής στο σχόλιο σου:

  1. Πόσο καιρό ατμίζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο;
  2. Πόσες φορές δοκόμασες να κόψεις το τσιγάρο μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
  3. Ποιον θεωρείς ιδανικό ατμοποιητή για να ξεκινήσει κάποιος το άτμισμα;
  4. Ποιόν συνδιασμό μπαταρίας και ατμοποιητή χρησιμοποιείς σήμερα;
  5. Ποιά ειναι τα 3 αγαπημένα σου υγρά αναπλήρωσης;

[ Συμπλήρωσε αυτό το ερωτηματολόγιο και δες τα αποτελέσματα! ]

Related posts

Πώς να μειώσω τη ζάχαρη στον καφέ & η καλύτερη μηχανή espresso

Mike Mingos

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή μας;

Mike Mingos

Οι αλλαγές στην εργασία και την καθημερινή ζωή μας τα επόμενα χρόνια (Dieter Zetsche)

Mike Mingos

10 comments

Αντωνια 26/10/2015 at 13:23

Πολυ καλο αρθρο!
Εχω κοψει το καπνισμα 10 μερες .
Χρησιμοποιω ενα τσιγαρο της nobbaco MAS Mini

Μιχάλης Μίγγος 26/10/2015 at 20:38

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου Αντωνία. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν κατάφερες να είσαι 10 μέρες χωρίς τσιγάρο και μόνο με το ηλεκτρονικό, τότε θεωρώ ότι είσαι ήδη στα μισά της διαδρομής. Επόμενος στόχος ο μήνας.

mariana 28/10/2015 at 11:50

Μιχάλη σ ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.Προσωπικά ήμουν καπνίστρια του ενός πακέτου εδώ και 30 χρόνια.Πριν ένα χρόνο έκανα απόπειρα να δοκιμάσω ηλεκτρονικό αλλά απέτυχα.Πριν από 2 μήνες γνώρισα το ηλεκτρονικό της LEVILON. Μου άρεσε διότι προσομοίαζε με το τσιγάρο σε μέγεθος και ότι δεν χρειαζόταν να αλλάζω υγρά.Πολύ κομψό και εύχρηστο. Χρησιμοποιώ φιλτράκι με νικοτίνη μόνο με τον καφέ μου.Τις υπόλοιπες ώρες είμαι με φίλτρα χωρίς νικοτίνη.Πιστεύω ότι το διαζύγιό μου με το τσιγάρο είναι σε καλό δρόμο.

Μιχάλης Μίγγος 01/11/2015 at 22:26

mariana σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το σχόλιο σου.

Chronis 20/12/2015 at 20:40

εγω 25χρονια καπνιστής ενα πακέτο καπνό malboro.
εχει κανένα 2μηνο που κατάφερα να κανω μονο Η/Κ
έχω πάρει το Α7 apo alter ego.
tribeka hallo , και είμαι ακόμα στο psaksimo για υγρό, el Greco δοκιμάζω κατά βάση ,.
Ειχα πάρει ligua virginia σε καποια φαση αλλα εβγαλα αμφθες !!! οτι να ναι….αλλεργία …

Chronis 20/12/2015 at 20:43

Το άρθρο σου πάντως είναι αρκετά ενημερωμένο,,,,
Το μονο που θα ελεγα οτι σου λειπει, ειναι το ενα tank(το γεμισμα του Η/Κ) σε ποσα τσιγαρα αντιστοιχει ?
Βλεπω πολλούς που κάνουν Η/Κ και ειναι σιγουρο οτι παίρνουν παραπάνω νικοτίνη απο οτι θα παίρνανε κανονικά…….

Μιχάλης Μίγγος 21/12/2015 at 17:39

Chronis σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το άρθρο αποτελεί κυρίως αφορμή για συζήτηση. Σίγουρα κάποια στιγμή η ταχύτατη εξέλιξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα το κάνει να είναι “παλαιομοδίτικο” όσον αφορά τις πληροφορίες που έχει. Παρ΄ όλα αυτά δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε το tank σε πόσα τσιγάρα αντιστοιχεί. Αν κάποιος έχει αυτη την πληροφορία θα παρακαλούσα να την δουμε σε κάποιο σχόλιο.

Μιχάλης Μίγγος 20/11/2017 at 11:52

Ένα email που έλαβα πρόσφατα απο κάποιον αναγνώστη:
Καλησπέρα Μιχάλη,

Με μια αναζήτηση που έκανα σχετικά με ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Google σήμερα, κατέληξα στο blog σου διαβάζοντας το άρθρο που έχεις ανεβάσει και εξηγείς πολλά σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζει κάποιος προτού προβεί σε κάποια αγορά. Το θεωρώ πολύ καλό όντας ένας αρχάριος στον τομέα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Θέλω να ζητήσω την συμβουλή/βοήθεια σου σχετικά με μια νέα αγορά που θέλω να κάνω. Ενδεικτικά να σου πω ότι έχω αλλάξει 2-3 Starter kits εκ των οποίων είναι τα εξής:

1) Κλασσικό Nabaco Hybrid και μετέπειτα σε

2) Joytech όπου ανεβήκαμε λίγο στο ποσό των 65 ευρώ.

Δεν έμεινα ικανοποιημένος να σου πω την αλήθεια μιας και είμαι της λογικής να πληρώσω κάτι παραπάνω αλλά να το αξίζει. Για να μην σε κουράζω θα ήθελα να μου προτείνεις κάτι στο μήκος/σχήμα σαν αυτό:

https://www.vapeland.gr/%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B1/starter-kits/Joyetech-UNIMAX-22-Kit

Μπορώ να διαθέσω μέχρι 150ευρώ αλλά να τα αξίζει πραγματικά..

Μου αρέσει πολύ να έχω καλή γεύση, να μην υπάρχει πρόβλημα βραχυκυκλώματος, να έχει καλή χωρητικότητα σε υγρό και φυσικά η ποιότητα.

Σου έδειξα το link σαν παράδειγμα γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου τα box-mods.

Πιστεύω ότι εάν μου προτείνεις κάποιο τσιγάρο, θα μείνω ευχαριστημένος σε σχέση με τα εμπορικά που βρίσκω σε διάφορες εταιρίες.

Η απάντηση μου:

Αν και έχει περάσει πολύς καιρός και δεν έχω ανανεώσει το άρθρο αυτό θα κάνω δυο προτάσεις για ατμοποιητές που θεωρώ οτι θα ικανοποιήσουν όσους τους αρέσει η σφιχτή τζούρα.

GS Air M: https://www.skroutz.gr/s/9008953/Eleaf-Gs-Air-M-3-5ml.html
+ Θετικά: Πολύ καλή γεύση και πυκνός ατμός και πολύ φθηνός
– Αρνητικά: Αν πέσει κατω έσπασε, μικρές διαρροές αν ειναι γεμάτος

Justfog S14: https://www.skroutz.gr/s/11311037/Justfog-S14-Clearomizer-1-8ml.html
+ Θετικά: Καλή κατασκευή και δεν σπάει εύκολα, πολύ καλή τσιγαρίσια γεύση, δεν έχει κατανάλωση, πιστότητα γεύσης, δεν έχει διαρροές
– Αρνητικά: Ειναι μονο για τσιγαρίσιες καθώς έχει πολύ μικρούς αεραγωγούς

Kayfun v5: https://www.skroutz.gr/s/12755979/OEM-Kayfun-V5-Mini-3ml.html?from=most-popular&keyphrase=kayfun+v5
+ Θετικά: Τρομερή γευση και ροή ατμού με πλούσια παραγωγή, καθόλου διαρροές
+ Αρνητικά: Δεν βρήκα

Προσοχή, για εμένα τα βασικά για την επιλογή ατμοποιητών είναι:
1) Πιστότητα Γεύσης
2) Τσιγαρίσια σφικτή τζούρα
3) Πλούσια παραγωγή ατμού

Δημητριος 09/05/2022 at 21:46

Το αρχισα σημερα και ναι δεν φεναιτε ασχημο με βγαζει απο την θεληση για τσιγαρο αλλα εχω κανει σε μια μερα 400 τσουρες με 6 νικοτινη . Γενικος εναν καπνο των 30γρ των κραταω 6 μερες . Ειναι ενταξη η πρεπει να προσεξω κάτι;

Comments are closed.