Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια ομιλία στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  στις 20/10/2015 στα πλαίσια του μαθήματος: “Πολιτική Ερευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητα” απο τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ιωάννη Μπακούρο τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν: Ποιες είναι οι βασικές Δεξιότητες για την αγορά εργασίας του 2020 – Εξειδίκευση & Επιχειρηματικότητα και η συμμετοχή ήταν πραγματικά πολύ καλή.

Σε κάθε δημόσια ομιλία μου, επειδή το στήσιμο είναι διαδραστικό με το κοινό, μου δίνεται η αφορμή να ξεφύγω απο την τετριμμένη παρουσίαση και να αναφεθρώ σε προσωπικές μου εμπειρίες που σχετίζονται κάθε φορά με καταστάσεις και εναύσματα που μου δίνονται απο τους συμμετέχοντες.

Τα θέματα που θίξαμε εν ολίγοις ήταν:

  • Μια ματιά στα Επαγγέλματα του μέλλοντος – κάποιες προβλέψεις που έχουν κάνει διάσημοι μελλοντολόγοι
  • Η “αποτυχημένη” πορεία μου στο να δοκιμάζω νέες ιδέες που έχω κατα καιρούς και με ποιόν τρόπο προσέγγισα αυτό που λέμε “επιχειρηματική επιτυχία”
  • Πώς μπορεί κάποιος να εφαρμόσει την επιχειρηματική του ιδέα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να τη δοκιμάσει
  • Γιατι δεν πρέπει να κρατάμε τις επιχειρηματικές ιδέες μας κρυφές;

Το συμπέρασμα αυτής της διαδραστικής ομιλίας ειναι οτι πλέον δεν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας για να σε περιμένουν όταν θα τελειώσεις τις σπουδές σου ή όταν αποφασίσεις να εργαστείς σκληρά. Οι επιχειρήσεις πλέον δύσκολα “δοκιμάζουν” προσωπικό, δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον εργασίας και όπου είναι δυνατό, το ανθρώπινο δυναμικό αντικαθίσταται απο Software ή ρομπότ.

Μια αξιαγάπητη κυρία κατα τη διάρκεια της ομιλία μου, μου είπε: Μήπως όλα αυτά που μας λέτε έρχονται απο το διάστημα; Μου φαίνονται πολύ μακρινά για να τα υιοθετήσουμε εδώ στην Ελλάδα. Η απάντηση μου είναι οτι ήδη το μέλλον είναι εδώ και τρέχει με απίστευτη ταχύτητα. Το οτι αυτά που αναφέρουμε γίνονται στην Αμερική και στην Ευρώπη σημαίνει οτι είναι 2-5 χρόνια απόσταση απο το να γίνουν στην χώρα μας, που αναπόφευκτα πλέον είναι κομμάτι της παγκοσμιοποίησης.

Ο δικός μας ρόλος σε αυτά που έρχονται είναι είτε να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση, δηλαδή τη δική μας θέση εργασίας είτε να εξειδικευτούμε σε κάτι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίζουμε απο τους ανειδίκευτους και να μπορούμε να αμοιφθούμε καλύτερα.

Κάτι που δεν αναφέρθηκε στην ομιλία αυτή καθώς ήταν αρκετά νωρίς για να αναφερθεί, είναι η δυνατότητα κάποιου να ασχοληθεί με το Trading και ιδιαίτερα με τα κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα θα πρότινα να δεί κανείς την αγορά του Bitcoin και των Κρυπτονομισμάτων, η οποία όλο και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια αλλά έχει μεγάλο ρίσκο. Δείτε το σχετικό άρθρο μου για το

[ τί ειναι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εδώ ]

Το βίντεο της ομιλίας μου είναι εδώ:

Το Powerpoint με τα slides της παρουσίασης βρίσκεται εδώ:

Αναμένω τα σχόλια σας!

Αν η ομιλία σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αν έχετε αντιρρήσεις, ενστάσεις ή σχόλια, μπορείτε να σχολιάσετε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας ώστε να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όσο μοιραζόμαστε απόψεις τόσο καλλιεργείται μια κουλτούρα εξέλιξης. Επίσης αν θέλετε να μεγαλώσει αυτή η κοινότητα, μπορείτε να κάνετε Like στη σελίδα μου στο Facebook.

Σχετικά άρθρα και Video απο το αρχείο μου

Αναφορές & Πηγές: