Πρίν λίγες ημέρες έλαβα ένα email απο μια αναγνώστρια του blog μου στο οποίο με ρωτάει εν ολίγοις το παρακάτω: Δεν έχω ιδέες, αλλά θέλω να ξεκινήσω κάτι δικό μου, τι μπορώ να κάνω;

Είναι μια ιδιαίτερα συχνή ερώτηση που λαμβάνω με email και θα ήθελα να απαντήσω εδώ ούτως ώστε να καλύψω κάποιες μελλοντικές ερωτήσεις. Η ερώτηση της είναι παρακάτω όπως μου την έστειλε:

Διάβασα το άρθρο σας κ όπως γράφετε σε μια παράγραφο
Ζήτα βοήθεια!!! Πήρα το θάρρος να ζητησω τη δικιά σας.
Από μικρή είχα το όνειρο να γίνω μια σπουδαία επιχειρηματίας
αλλά πάντα κάτι με κρατούσε πίσω τώρα με εμπόδισε ή κρίση.
Ή ανεργία  και ή αδράνεια με έχουν φθιρει ψυχολογικά θέλω
να κάνω κάτι δικο μου αλλά έχω ξεμείνει από ιδέες...
Ψάχνω σε sites εδώ κ καιρό διαβαζω άρθρα σχετικά με
το επιχειρείν έτσι βρήκα και το δικό σας...
Έχω πολύ όρεξη για δημιουργία και δουλειά
Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας

Τι είναι μια καλή επιχειρηματική ιδέα;

Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα (όλα αυτά που αναφέρονται στο Blog αυτό, βγαίνουν μόνο απο προσωπική εμπειρία και διερεύνηση παγκόσμιας αρθρογραφίας), δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός του “τι είναι μια καλή επιχειρηματική ιδέα”.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει σαφής ορισμός θα ηθελα να κάνω μια απόπειρα να το προσεγγίσω βρίσκοντας τα χαρακτηριστικά μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας.

Ποιά ειναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας;

 1. Να δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που έχει μια μερίδα κόσμου
 2. Το πρόβλημα που λύνει να είναι τόσο σημαντικό ώστε να μπορεί να βρεθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων που να μπορούν να πληρώσουν για αυτό
 3. Να έχει μονοπώλειο αν είναι εφικτό
 4. Να μπορεί να κλιμακωθεί αν αρχίσει να έχει ανταπόκριση
 5. Να παράγει ικανοποιητικό κέρδος

Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος στο να σκέφτομαι καλές επιχειρηματικές ιδέες;

 1. Μίλα με όσο περισσότερο κόσμο μπορείς. Μάθε για τα καθημερινά προβλήματα φίλων, συμφοιτητών ή ανθρώπων του οικογενειακού περιβάλλοντος σου.
 2. Διάβασε forum στο internet σχετικά με τα προβλήματα που έχουν και προσπάθησε να σκεφτείς μια λύση σε κάποιο πρόβλημα
 3. Δες τι γίνεται σε άλλες πόλεις στη χώρα σου. Τι νέο ξεκινά; Τι μπορείς να φέρεις στην πόλη σου;
 4. Σκέψου σε τι είσαι καλός. Απο τα παιδικά μας χρόνια αν αναλογιστούμε τι μας έκανε να ξεχνάμε το χρόνο και σε τι είχαμε δεξιότητες, μπορούμε να προσεγγίσουμε το τι θα μας άρεσε να κάνουμε επαγγελματικά.
 5. Δεν χρειάζεσαι να σκέφτεσαι περίπλοκα. Μερικές φορές το να ανοίξουμε ένα κατάστημα που υπάρχει στην πόλη μας, αλλά δεν υπάρχει στο κατάλληλο σημείο, μπορεί να είναι μια εκπληκτικά κερδοφόρα επιχειρηματική ιδέα.
 6. Δεν χρειάζεται να ανοίξεις κατάστημα και να μπείς σε έξοδα, αν πρώτα δεν έχεις δοκιμάσει να βρείς κάποιους υποψήφιους πελάτες. Μπορείς να ξεκινήσεις να παρέχεις την υπηρεσία που σκέφτεσαι να κάνεις επιχειρηματικά, εντελώς αφιλοκερδώς. Ακόμα και αν αυτό σου κοστίσει σε χρόνο και χρήμα, αν βρείς υποψήφιους ενδιαφερόμενους, αυτό σημαίνει οτι μπορεί να πλήρωναν για την υπηρεσία σου. Δοκίμασε το.

Τί μπορώ να μελετήσω ώστε να γίνω καλύτερος στο να βρίσκω καλές επιχειρηματικές ιδέες;

Για να μπορέσεις να γίνεις καλύτερος στο να βρίσκεις νέες ιδέες πρέπει να εκτεθείς σε καλές επιχειρηματικές ιδέες. Το Internet είναι γεμάτο με άρθρα και βίντεο που σου δείχνουν το δρόμο

 • Προσωπικά μου αρέσει όποτε βρίσκω χρόνο να βλέπω δυο Reality shows. Είναι στα αγγλικά και μπορείς να τα βρείς στο Youtube αν θέλεις να δείς αποσπάσματα. Το ένα ονομάζεται Shark Tank και το άλλο ονομάζεται Dragon’s Den. Ψάξτα για να πάρεις μερικές ιδέες.
 • Διάβασε (ή καλύτερα άκουσε) αυτά τα 10 βιβλία (audiobooks). Η επένδυση στον εαυτό σου είναι η καλύτερη επένδυση.

Πρέπει να έχεις δεξιότητες

Σε έναν κόσμο που η εξειδίκευση είναι το πάν, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξειδικευτείς σε κάτι. Δεν χρειάζεται να πάς σε κάποιο πανεπιστήμιο ή να δώσεις εξετάσεις για κάτι. Αν φτάσεις σε ένα σημείο όπου γνωρίζεις ένα αντικείμενο καλύτερα απο το 70% του υπόλοιπου κόσμου, τότε μπορείς να πληρωθείς για την εμπειρία σου.

Τι θα πεί όμως εξειδίκευση; Τι σημαίνει να έχεις κάποια δεξιότητα;

 • Είσαι καλός στα μαθηματικά;
 • Γνωρίζεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;
 • Είσαι καλός στα μαθηματικά;
 • Ξέρεις να φτιάχνεις χειροτεχνίες ή κοσμήματα;
 • Είσαι καλός στο να χειρίζεσαι παιδιά και να τα κάνεις να περνάνε καλά μαζί σου για κάποια ώρα;
 • Γνωρίζεις προγραμματισμό;
 • Ξέρεις να φτιάχνεις μια ιστοσελίδα;
 • Είσαι καλός στα γραφιστικά;
 • Μπορείς να οργανώσεις ένα event σωστά και να μείνουν οι καλεσμένοι ικανοποιημένοι;
 • Μπορείς να επεξεργαστείς βίντεο;

Όλα τα παραπάνω είναι δεξιότητες και μπορείς να τις εκμεταλλευτείς για να ξεκινήσεις να κερδίζεις χρήματα.

Σημειώνω για άλλη μια φορά οτι μπορείς αν έχεις κάποιο απο τα παραπάνω ταλέντα ή δεξιότητες, να τα παρέχεις δωρεάν σε κάποιο φίλο ή γνωστό, ώστε να τον διευκολύνεις. Κάντο μερικές φορές χωρίς κάποιο αντίτιμο ώστε να ακουστεί το όνομα σου και να μείνουν οι “πελάτες” σου ικανοποιημένοι απο τις υπηρεσίες σου και μετά απο λίγο καιρό ξεκίνα να χρεώνεις. Αν τα καταφέρεις και πληρωθείς, τότε είσαι σε καλό δρόμο.

Αν πάλι δεν καταφέρεις να πληρωθείς, μην απογοητεύεσαι… μπορεί η υπηρεσία που παρέχεις να χρειάζεται ακόμα περισσότερη εξειδίκευση, ακόμα περισσότερη εξάσκηση για να την τελειοποιήσεις ή να μην είναι κατάλληλη για να πληρωθεί. Τουλάχιστον δοκίμασες, δεν έχασες πολλά χρήματα και μπορείς να δοκιμάσεις πλέον κάτι άλλο.

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο να καταλάβεις οτι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πρέπει να δοκιμάσεις, να ξαναδοκιμάσεις, να μάθεις να μην απογοητεύεσαι και να προχωράς παρακάτω. Κάθε φορά που κλείνεις ένα κεφάλαιο, είσαι πλουσιότερος με την εμπειρία που απέκτησες, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική. Εγώ προσωπικά έχω ξεκινήσει πάνω από 20 εγχειρήματα και έχω πετύχει μόλις στα 5 να πάω καλά και να έχω οικονομικό όφελος. Δες το σχετικό βίντεο της “αποτυχίας” μου εδώ.

Αν πάλι δεν έχεις ιδέες, τότε μπορεί να θέλεις να δουλέψεις στις ιδέες που έχουν άλλοι, να τις προωθήσεις και να πληρωθείς για αυτό. Αυτό λέγεται Affiliate Marketing και εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα μπορείς να δεις εδώ πως δουλεύει μια τέτοια εταιρία Affiliate Marketing. Ξεκινώντας να εργάζεσαι σε μια εταιρία Affiliate Marketing θα εκπαιδευτείς πάνω στις πωλήσεις, θα αποκτήσεις σημαντικές δεξιότητες και θα έχεις τη δυνατότητα να έχεις έσοδα ώστε όταν είσαι έτοιμος να μπορείς να υλοποιήσεις τη δική σου ιδέα. Η δική μου πρόταση είναι η Olympic Idea.

Αν λοιπόν σου άρεσαν αυτά που διάβασες τότε κάνε Like & Share σε αυτό το άρθρο ώστε να πάρουμε ιδέες και απο τους φίλους σου. Αν πάλι διαφωνείς και θέλεις να εκφράσεις την άποψη σου για κάτι, να προσθέσεις ή να με διορθώσεις μπορείς να γράψεις κάποιο σχόλιο παρακάτω.