Mike Mingos
Καριέρα

Τι να προσέξετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Συνέντευξη για δουλειά - Εργασία

Έχετε λοιπόν βρεί την εργασία που θέλετε να κάνετε, έχετε βρεί μια εταιρία για την οποία θα θέλατε και ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα: Τι να προσέξετε σε μια συνέντευξη για δουλειά !

Επειδή όμως η συνέντευξη για δουλειά δεν είναι το δυνατό σας σημείο αναζητάτε συμβουλές στο Internet για το τι θα πρέπει να προσέξετε σεμια συνέντευξη για εργασία! Σωστά; Αν όχι, τότε είστε σε λάθος σελίδα.

Αν ναί συνεχίζετε να διαβάζετε και θα σας δώσω μερικά σημεία τα οποία με έκαναν προσωπικά στο παρελθόν ιδιαίτερα περιζήτητο σε ότι συνέντευξη πήγα και έδωσα.

Μεταξύ μας, ενώ είχα μεγάλη επιτυχία στις συνεντεύξεις σε σχέση με άλλους ανθρώπους της ηλικίας μου, με απέρριπταν διότι δεν μπορούσαν να μου δώσουν πάντα ότι ζητούσα ή δεν μπορούσα να τους παρέχω την αποκλειστικότητα που θέλανε.

Αποτέλεσμα κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 25 να μην ξαναδώσω συνέντευξη διότι είχα την δική μου επιχείρηση. Ψέμματα… έχω δώσει άλλες 3 φορές συνετεύξεις για να μετρήσω τις δυνάμεις μου!

Θεωρώ οτι είανι ένα καλό συνήθειο να δίνεις συνέντευξη ακόμα και αν δεν χρειάζεσαι τη δουλειά, απλά για να μαθαίνεις εάν περνάει η μπογιά σου ή για να είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς με τον υπάρχοντα εργοδότη σου.

Μερικές βασικές γραμμές που θέλω να θυμάστε όσον αφορά το βιογραφικό και τη συνέντευξη για δουλειά:

Όταν στέλνετε βιογραφικό:

  1. Όταν στέλνετε βιογραφικό σημείωμα πάντα γράψτε δυο παραγράφους (μια επιστολή) προς τον άνθρωπο που εξετάζει το βιογραφικό σας, οι οποίες θα είναι εστιασμένες στο πώς εσείς θα λύσετε το πρόβλημα του και το πόσο σας ενδιαφέρει το αντικείμενο της δουλειάς. Εστιαστείτε στο πώς θα λύσετε το πρόβλημα του.  Σκεφτείτε γιατί έχει ανακοινώσει τη θέση εργασίας και μέσα σε δύο παραγράφους εστιαστείτε στο πώς εσείς ταιριάζετε σε αυτή τη θέση. Ποιά σημεία του βιογραφικού σας πρέπει να προσέξει, τα οποία είναι σχετικά με το αντικείμενο της θέσης;
  2. Μην στέλνετε παντού βιογραφικά! Στείλτε μόνο στις θέσεις που θέλετε πολύ και που μπορείτε να έχετε ενθουσιασμό ανεξαρτήτως των οικονομικών απολαβών. Όταν δείξετε τι μπορείτε να προσφέρετε και έχετε ενθουσιασμό, μπορείτε να πείτε το εξής στην συνέντευξη: Αν τελικά προχωρήσουμε σε συνεργασία και δοκιμάσετε τις δυνατότητες μου για 3 μήνες με τον μισθό που δίνετε, είστε ανοικτός στο να υπάρχει αναδιαπραγμάτευση του μισθού; Πώς θα μπορούσα να κερδίζω κάποια bonus, απο τι θα εξαρτηθεί;

Πρίν τη συνέντευξη για δουλειά

  1. Κατα τη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να είστε ευπαρουσίαστοι και καθαροί! Είναι πολύ σημαντικό. Δεν χρειάζονται κοσμήματα, εντυπωσιακά ρούχα, κολόνιες και αρώματα. Απλό τυπικό ντύσιμο. Δεν πάμε να δείξουμε οτι είμαστε ωραίοι και εντυπωσιακοί. Πάμε για να κάνουμε συνέντευξη για δουλειά. Το καλύτερο άρωμα ειναι το άρωμα της καθαριότητας. Για τους άντρες οι τρίχες γενικά δεν είναι καλό στοιχείο. Έχει σημασία να είμαστε ξυρισμένοι και ευπαρουσίαστοι. Σε περίπτωση που υπάρχει μούσι/μουστάκι, να ειναι περιποιημένο.

Κατα τη διάρκεια της συνέντευξης σας

  1. Μην ρωτήσετε για το μισθό νωρίς, αφήστε τη συζήτηση να έρθει απο μόνη της απο τον εργοδότη. Αν δεν έρθει, τότε πριν φύγετε κάντε μια ερώτηση “Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τώρα για τις απολαβές ή είναι αντικείμενο νέας συζήτησης;”
  2. Φροντίστε να είσαι χαλαροί, δώστε τον καλύτερο εαυτό σας, σαν να πρέπει να πάτε σε 20 συνετεύξεις ακόμα και σας ενδιαφέρουν όλες! Φροντίστε ο υποψήφιος εργοδότης σας να καταλάβει οτι είστε ο κατάλληλος για τη δουλειά και ακόμα και αν δεν είστε σήμερα έχετε την νοοτροπία να γίνετε. Δεν ειναι ανάγκη να τα ξέρετε όλα! Αλλά είστε προετοιμασμένοι να καταβάλλετε έξτρα δουλειά και ενθουσιασμό ώστε να μάθετε τα πάντα.
  3. Μιλήστε! Μην μουρμουρίζετε… πρέπει να σας ακούσει να λέτε οτι είστε αυτός που ψάχνει και οτι δεν χρειάζετε να αναζητήσει κάτι άλλο. Θέλει να ξέρει οτι σας ενδιαφέρει η εργασία που προσφέρει!
  4. Μελετήστε την εταιρία πριν πάτε για συνέντευξη, διαβάστε εν ανάγκη όλο το Site του και κάντε ερωτήσεις συγκεκριμένες για να καταλάβετε το αντικείμενο του. Παράδειγμα: “Θα ήθελα να σας κάνω και εγώ κάποιες ερωτήσεις επειδή μελέτησα αρκετά την ιστοσελίδα σας… όταν λέτε οτι ασχολείστε με ανάκτηση δεδομένων, εννοείτε οτι μπορείτε να ανακτήσετε και δεδομένα απο σπασμένο δίσκο; Ώς τι βάθος μπορείτε να φτάσετε; Σας το ρωτάω διότι με ενδιαφέρει πολύ το αντικείμενο”
  5. Σκεφτείτε το πώς το ταλέντο ή οι γνώσεις σας θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να λύσει ένα πρόβλημα που ήδη έχει και οτι θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα πάνω στη δουλειά αυτή, για αυτό θέλετε να δουλέψετε στην εταιρία του.

Μερικά Tips σε Powerpoint

Παρακάτω παραθέτω ένα Powerpoint που είχα φτιάξει στα πλαίσια μιας ομιλίας που έκανα στους φοιτητές του Τμήματος Μηχαλόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου η όλη ουσία της ομιλίας ήταν:

Δες τι θα ήθελε να δεί και να ακούσει ο μελλοντικός σου εργοδότης. Πείσε τον οτι μπορείς να τον απαλλάξεις απο κάποιον πόνο ή οτι μπορείς να του προσφέρεις κέρδη πολλαπλάσια απο το μισθό σου.

Δείτε αν θέλετε και μια σχετική ομιλία που είχα κάνει σε σχέση με τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Τα δικά σας σχόλια

Πώς σας φάνηκε το άρθρο αυτό; Αν σας άρεσε τότε μπορείτε να κάνετε ένα Like ή να το μοιραστέιτε με κάποιον φίλο σας που μπορεί να το βρεί χρήσιμο. Δεν κοστίζει τίποτα και βοηθάει στο να κατανοήσω τι θεματολογία σας αρέσει απο το blog μου. Αν πάλι δεν σας άρεσε, τότε αφήστε τα σχόλια σας απο κάτω.

 

Related posts

Επαγγέλματα του μέλλοντος και οι βασικές Δεξιότητες για την αγορά εργασίας του 2020

Mike Mingos

Ερωτηματολόγιο: Ποιό επάγγελμα μου ταιριάζει; Βρές το ταλέντο σου!

Mike Mingos

Ξεκόλλα & διάλεξε κατεύθυνση – Επιλογή καριερας!

Mike Mingos