Mike Mingos
Διάφορα

Μια πρόταση για την ενεργοποίηση της οικονομίας: Παράλληλο Ψηφιακό Νόμισμα

Ενεργοποίηση της Οικονομίας

Εδώ και αρκετά χρόνια προβληματίζομαι έντονα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, αλλά προσπαθώ όσο γίνεται να μην γκρινιάζω και να ρίχνω ευθύνες αλλά να κάνω μια παραγωγική σκέψη και συζήτηση μεσα στους κοινωνικούς μου κύκλους για την εύρεση λύσης. Σήμερα λοιπόν σας έχω μια πρόταση για την ενεργοποίηση της οικονομίας.

Θεωρώ πως έχω εντοπίσει κάποια απο τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας μας σήμερα και ξεκινώ ένα άρθρο το οποί διαφαίνεται απο την αρχή οτι θα ειναι μακροσκελές, αλλά θέλω να γίνει όσο πιο κατανοητό γίνεται ώστε να μου αναφέρετε κι εσείς τους προβληματισμούς σας πάνω στη λύση που προτίνω για να κάνει ένα Restart η επιχειρηματικότητα και η αγορά εργασίας.

Το μέγα παράδοξο: Ανεργία ενώ υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να είναι παραγωγικοί αλλά δεν έχουν εργασία και τελικά καταλήγουν είτε να μην κάνουν τίποτα και να περιμένουν να αλλάξει η “κατάσταση” ή φεύγουν στο εξωτερικό ή μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας.

Ας δούμε λοιπόν τις επιλογές που έχει σήμερα κάποιος ο οποίος μπαίνει στην αγορά εργασίας:

  1. Μπορεί να προσληφθεί υπάλληλος σε μια επιχείρηση
  2. Μπορεί να εργαστεί ώς ελεύθερος επαγγελματίας και να προσφέρει έργο και υπηρεσίες προς τρίτους ή να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Επίσης μπορεί να κάνει κάποια εμπορική δραστηριότητα και να έχει φυσικό κατάστημα
  3. Δημόσιος Τομέας

Υπάλληλος ή επιχειρηματίας

Η δυνατότητα του να γίνεις υπάλληλος και να εργαστείς για κάποιον τρίτο, στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Θα εξηγήσουμε παρακάτω για ποιό λόγο έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να κάνει άμεσα. Δηλαδή αν κάποιος νέος άνθρωπος χωρίς εμπειρία θέλει να γίνει υπάλληλος, δεν σημαίνει οτι άμεσα θα βρεί μια επιχείρηση που θα τον προσλάβει.

Εξαρτάται απο το τι ειδικότητα έχει, το αν υπάρχει ανταγωνισμός στην ειδικότητα του, το άν μπορεί να ζήσει με τον κατώτατο μισθό, το αν μπορεί να ζήσει με εκ περιτροπής εργασία (part time) και βέβαια απο την περιοχή στην οποία ζεί, διότι οι θέσεις εργασίας πλέον σπανίζουν.

Ας μην ξεχνάμε οτι ένας υπάλληλος που έχει καθαρή αμοιβή τον βασικό μισθό, δηλαδή καθαρά 492,30€ το μήνα τελικά κοστίζει στον επιχειρηματία 932,85€ το μήνα (αυτό προκύπτει απο τις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ – Δείτε την ανάλυση σε αυτό το site). Επομένως όλο και λιγότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν υπαλλήλους ή καταφεύγουν σε “μαύρη” εργασία.

Πέραν τούτου η πρόσληψη υπαλλήλων έχει και ένα ενδεχόμενο ρίσκο για τον επιχειρηματία σε περίπτωση που προκύψει εγγυμωσύνη, στράτευση, παρατεταμένη αρρώστια αλλά και υποχρεώσεις του επιχειρηματία απέναντι στον εργαζόμενο σε περίπτωση απόλυσης.

Πρακτικά δεν είναι πια στο χέρι μας να γίνουμε υπάλληλοι διότι δεν διατίθενται πλέον οι επιχειρηματίες να πληρώνουν για υπαλλήλους που δεν τους αποφέρουν μεγάλο κέρδος.

Ακόμα και αν υπάρχει ο ζήλος να εργαστεί κάποιος δωρεάν για μια επιχείρηση για 6 μήνες μέχρι να αποδείξει την αξία του και να προσληφθεί, που είναι μια πολύ καλή ιδέα για έναν νέο που δεν έχει εξειδίκευση, πρακτικά δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας της εθελοντικής εργασίας.

Να σημειώσω δε, οτι αν υπήρχε η δυνατότητα ο υπάλληλος να αμοίβεται όσο θέλει ο επιχειρηματίας (δηλαδή όσο παράγει) και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, θεωρώ οτι θα είχαμε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ελεύθερος Επαγγελματίας ή Επιχείρηση

Έστω λοιπόν οτι κάποιος νεος άνθρωπος τελειώνει τη σχολή του ή θέλει κάποια στιγμή να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση και να παρέχει υπηρεσίες θα πρέπει να αποδεχτεί οτι θα πληρώνει τους παρακάτω φόρους:

  • Περίπου 27% εφορία
  • Περίπου 27% προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς
  • ΕΦΚΑ επιχειρηματία

Για το έτος 2017 οι περιπτώσεις φορολογίας σε επιχειρήσεις κυμαίνονται απο 50% έως 72% επι των κερδών (έσοδα μειον έξοδα). Δείτε το σχετικό άρθρο με παραδείγματα εδώ.

Πρακτικά αυτό που γίνεται στην αγορά είναι πλέον να μην κόβονται παραστατικά (μαύρο χρήμα) για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Το υπάρχον φορολογικό σύστημα αναγκάζει τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις να καταφύγουν επίσης σε νομικές μορφές σε άλλες χώρες (Κύπρος, Βουλγαρία, Μάλτα κλπ).

Η ερώτηση είναι: Αφού η εισπραξιμότητα των φόρων του κράτους δεν έχει καλυτερεύσει με την υπερφορολόγηση, γιατι δεν κατεβαίνει η φορολόγηση για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα; Αν είχαμε 10-15% εφορία, θα υπήρχε ένα πλάνο βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Στην παρούσα κατάσταση οδηγούμαστε απλά στο να ξοδεύουμε τα εισοδήματα που έχουμε αποταμιέυσει εμείς ή οι προηγούμενες γενιές. Αλλά αυτό σε μερικά χρόνια θα τελειώσει με αποτέλεσμα να χάσουμε τις περιουσίες μας λόγω υπερφορολόγησης.

Δημόσιος Τομέας

Πρακτικά οι εισαγωγές στον δημόσιο τομέα έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια. Έχουμε ένα δημόσιο τομέα ώς χώρα που αυτή τη στιγμή αμοίβεται πολύ καλά για τα δεδομένα της εποχής. Αυτό σύντομα θα αλλάξει βέβαια καθώς προβλέπονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις πολύ σοβαρές.

Όμως δεν μπορεί να ζεί κανείς για μια προοπτική να γίνει δημόσιος υπάλληλος καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Ταμείο Ανεργίας & Άεργοι

Στις μέρες μας ακούω πολύ κόσμο, ιδιαίτερα νέους να λένε “Σιγά μην πάω να δουλέψω για 500€ το μήνα, δεν αξίζει”. Πράγματι είναι απογοητευτικό και για αυτό έχουμε πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργείας, διότι έχουμε σκοτώσει την ελπίδα στους νέους.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν απο τη χώρα και όσο βρίσκονται στην Ελλάδα, προτετοιμάζονται με σεμινάρια και αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.

Η αλήθεια ειναι οτι βλέπουμε πολύ κόσμο να μην βρίσκει δουλειά ώς υπάλληλος, να μην έχει στην άκρη χρήματα για να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, οπότε μένει σε ένα τέλμα και περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα.

Παλαιότερα ένας νέος θα μπορούσε να βρεί απο τους γονείς του κάποια χρήματα για την χρηματοδότηση μιας νέας επιχειρήσης, όμως πλέον η γενιά των γονέων έχουν καταλήξει να μην έχουν “χρήματα στην άκρη”. Τα πράγματα δυστυχώς θα γίνουν χειρότερα με την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις έκτακτες εισφορές.

Τα προβλήματα είναι γνωστά, πώς όμως λειτουργεί η οικονομία σήμερα;

Μαυρη οικονομία στην ΕλλάδαΟι λύσεις που ήδη έχει βρεί ο λαός μας για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση είναι οι παρακάτω:

  • “Μαύρη εργασία”: Αρκετοί υπάλληλοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στις Ελληνικές επιχειρήσεις και παίρνουν “μαύρα μεροκάματα”. Η διακίνηση μετρητών αποτελεί αυτή τη στιγμή (όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο) το τελευταίο καύσιμο της αγοράς. Το “μαύρο μεροκάματο” δεν περιέχει ασφάλιση αλλά δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να πληρώνουν εργαζόμενους όσο τους συμφέρει να τους απασχολούν. Χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ασφάλεια και χωρίς έξτρα εισφορές.
  • “Μαύρες εισπράξεις”: Όταν αγοράζω ένα αγαθό που κάνει 100€ και ο αγοραστής πρέπει να πληρώσει 24% επιπλέον, δηλαδή 124€ (περιλαμβάνει το ΦΠΑ) ενώ ο πωλητής αφού εισπράξει τα 100€ πρέπει να δώσει πίσω στην εφορία το 70% του κέρδους του, αυτό αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια στη συναλλαγή μεταξύ των δύο, να βγάλουν τη “νομιμότητα” απο την εξίσωση και ο πωλητής και ο αγοραστής να βγάλουν απο τη μέση το μεσάζοντα που τους παίρνει το 50%. Επομένως η αγορά έχει βρεί τη λύση και απλά δεν κόβονται αποδείξεις και δεν αποδίδονται σωστά οι φόροι σε ένα μεγάλο ποσοστό των καθημερινων συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών.
  • Offshore Εταιρίες: Αν αντί για την Ελλάδα, ανοίξω μια επιχείρηση στην Βουλγαρία αμέσως γλιτώνω την τεράστια ποσά σε φορολογία. Το ίδιο ισχύει για την Κύπρο, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Κάπως έτσι προσπαθούν να επιβιώσουν σήμερα Ελληνικές εταιρίες οι οποίες με νύχια και με δόντια προσπαθούν να αντέξουν την φορολογική κρίση. Ας μην ξεχνάμε οτι οι επιχειρήσεις όταν κλέινουν δημιουργούν τεράστια χρέη στα φυσικά πρόσωπα που τις διαχειρίζονται και ακόμα μεγαλύτερη ανεργία. Πρέπει να γίνει αντιλληπτό οτι χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχει οικονομία.
  • Παραποιημένα Έσοδα: Ένα κοινό μυστικό που κάνουν οι φοροτεχνικοί, είναι να παροτρύνουν τους επιχειρηματίες να μην δείχνουν τα έσοδα τους και να κρατάνε τα κέρδη μιας εταιρίας χαμηλά ώστε να επιβιώνουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτό. Το θέμα ειναι οτι θα έχουμε μια οικονομία τελικά που θα δουλεύει 70% με μετρητά και 30% με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για να συνεχίζει να λειτουργεί.
  • Φορολογικοί Κάτοικοι του Εξωτερικού: Κάποτε ήταν προνόμιο μόνο των εκατομμυριούχων να είναι φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού. Σήμερα οι Έλληνες που βγάζουν παραπάνω απο 60.000€ το χρόνο και φορολογούνται στην Ελλάδα έχουν μονόδρομο το να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού. Το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται. Έχω ακούσει ιστορίες μέχρι και για ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο για να γίνει ένας απο τους δύο κάτοικος του εξωτερικού και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της οικογένειας τους. Πραγματικά τραγικές καταστάσεις.

Η ιστορία του χρήματος: Ας τα πάρουμε απο την αρχή…

Η ιστορία του χρήματος

Πώς περάσαμε απο την ανταλλακτική κοινωνία στο χρυσό;

Πριν η οικονομία μας γίνει πολύπλοκη με το χρήμα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπήρχε η έννοια της ανταλλαγής. Αν διέθετα ένα κοτέτσι μπορούσα να πληρώσω έναν μπογιατζή να με βοηθήσει με το βάψιμο του σπιτιού μου, πληρώνοντας τον σε αυγά.

Γινόταν ένα σχετικό παζάρι όσον αφορά το πόσα αυγά θα χρειαζόταν να πληρώσω για το βάψιμο και εάν συμφωνούσαμε, ο μπογιατζής θα ερχόταν στο σπίτι μου, θα το έβαφε και θα έπαιρνε για παράδειγμα 50 αυγά.

Το πρόβλημα στην ανταλλακτική κοινωνία είναι οτι δεν είναι εύκολο να καθορίσει κανείς πόσα αυγά κοστίζει το βάψιμο, πόσα αυγά κοστίζει 1 κιλό κρέας και πόσα αυγά κοστίζει για παράδειγμα 1 λίτρο πετρέλαιο. Μάλλιστα αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν κάποιος πληρώνει τον μπογιατζή σε αυγά, άλλος τον πληρώνει σε φρούτα και κάποιος άλλος τον πληρώνει σε αντάλλαγμα μιας άλλης υπηρεσίας (π.χ. για την επισκευή μιας σόμπας).

Αυτό το πρόβλημα ήρθε να το λύσει η κοινή μονάδα ανταλλαγής. Δηλαδή κάθε υπηρεσία ή προϊόν είχε μια αντίστοιχη αξία σε μια κοινή μονάδα συναλλαγής που την εμπιστευόταν η κοινωνία.

Στην αρχή η κοινή μονάδα ανταλλαγής ήταν τα πολύτιμα μέταλλα και κυρίως ο χρυσός. Ο χρυσός είχε κάποια πολύ καλά χαρακτηριστικά:

  • Δεν αλλοιώνεται με το χρόνο
  • Δεν χάνει ιδιαίτερα την αξία του
  • Μπορεί να μεταφερθεί εύκολα
  • Δέν είναι εύκολο να παραχθεί
  • Υπάρχουν συγκεκριμένα αποθέματα του
  • Αναγνωρίζεται εύκολα η αξία του απο οποιονδήποτε

Απο το χρυσό περάσαμε στα χαρτονομίσματα

Μετά το χρυσό ήρθαν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα και μαζί με αυτά το τραπεζικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες δέχονταν καταθέσεις σε αποθέματα χρυσού και δίνανε κάποια χαρτιά, τα οποία δεν είχανε καμμία χρησιμότητα ώς χαρτιά… όμως μια κυβέρνηση ή μια τράπεζα έδινε εγγύηση οτι είχαν αντίκρισμα σε χρυσό.

Η μετάβαση απο το χρυσό στα χαρτονομίσματα ήταν πραγματικά μια δύσκολη μετάβαση. Για σκεφτείτε τους ανθρώπους που συναλλάσονταν με χρυσό όταν κάποια μέρα ήρθε κάποιος και τους είπε: “Θα αγοράσω τα μήλα σου και αντί να σου δώσω χρυσό, θα σου δώσω αυτό το χαρτονόμισμα το οποίο μας εγγυάται η τράπεζα οτι αντιστοιχεί σε αξία χρυσού ισάξια με τα μήλα που θα μου δώσεις”.

Η αποδοχή των χαρτονομισμάτων πήρε αρκετά χρόνια αλλά τελικά έγινε και ο κόσμος μετά απο λίγο έκανε συναλλαγές με κομμάτια χαρτιού τα οποία είχαν την “εγγύηση” των τραπεζών και των κυβερνήσεων οτι αντιπροσωπεύουν κάποια αξία χρυσού που βρίσκεται στα θυσαυροφυλάκια των τραπεζών. Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Ανδρέα Αντωνόπουλου (στα Αγγλικά) σχετικά με την Ιστορία του Χρήματος για περισσότερες πληροφορίες.

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί, είναι οτι απο το 1933 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την σχέση δολαρίου και χρυσού! Και αυτό σταδιακά έγινε και για τα υπόλοιπα τοπικά νομίσματα. Επομένως ο πληθωρισμός άρχισε να κατατρώει τα εισοδήματα μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι αν έχεις 15000€ σήμερα και αγοράζεις ένα αυτοκίνητο, σε 50 χρόνια απο τώρα με 15000€, θα αγοράζεις ίσως μισό αυτοκίνητο.

Αγοραστική Δύναμη Δολαρίου

Το πλαστικό και το ηλεκτρονικό χρήμα

Μετά τα χαρτονομίσματα, μια μεγάλη μετάβαση που πήρε αρκετά χρόνια αλλά έγινε, ήταν η μετάβαση στο πλαστικό χρήμα, στις χρεωστικές κάρτες και στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του χρήματος που ζούμε σήμερα. Αυτό ξεκίνησε με την πρώτη “πιστωτική κάρτα”, την Diners Club και πήρε αρκετά χρόνια να αποτυπωθεί η χρησιμότητα της.

Όμως τελικά σήμερα ο κόσμος χρησιμοποιεί χωρίς πρόβλημα πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες και Online Banking.

Αυτό που δύσκολα κάποιος συνειδητοποιεί είναι οτι οι μεταφορές και οι μετακινήσεις χρημάτων κοστίζουν… και όσο και αν φαίνονται μικρά τα ποσά προμηθειών, όταν μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας, μπορεί να αποτελούν το 1-5% της αξίας των χρημάτων που διακινούνται.

Για ρωτήστε έναν έμπορο τι σημαίνει να του κρατάει η τράπεζα 3% του τζίρου που πραγματοποεί μέσω καρτών! Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ποσό.

Που βρισκόμαστε σήμερα και τι εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας;

Τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin

Κρυπτονομίσματα

Εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχει ένα “νέο” μέσο συναλλαγής που λέγεται bitcoin (είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα). Είναι μια νέα τεχνολογία η οποία φαίνεται (απο τα 8 χρόνια ζωής της) οτι έχει ήδη διαταράξει τα νερά της παγκόσμιας οικονομίας. Τα κρυπτονομίσματα, και ειδικότερα το πιο γνωστό απο αυτά, που είναι το Bitcoin δεν έχουν φυσική μορφή. Δημιουργούνται, διακινούνται, ξοδεύονται και διαπραγματεύονται στο Internet μέσω ειδικών εφαρμογών. Όμως αποτελούν μονάδα συναλλαγής πλέον!

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος κρυπτονομίσματα, αρκεί ένα φθηνό smartphone και σύνδεση στο Internet. Αμέσως μπορεί να δημιουργήσει ένα πορτοφόλι, να αγοράσει, να αποθηκεύσει ή να κάνει αγοραπωλησίες με Bitcoin.

Το εκπληκτικό με τα bitcoin είναι οτι μεταφέρεται εύκολα και γρήγορα, υπάρχει συγκεκριμένο απόθεμα που δεν πληθωρίζεται, παράγεται δύσκολα, έχει πολύ μικρή προμήθεια μεταβίβασης, δεν υπάρχει κάποια εταιρία ή πρόσωπο πίσω απο αυτό (όπως ακριβώς με το Internet) και πλέον εύκολα ανταλλάσονται με μετρητά, χέρι με χέρι ή με την διαμεσολάβηση ανταλλακτηρίων σε όλο τον κόσμο.

Αρκετές εταιρίες παγκόσμια όπως η Microsoft, η Amazon κλπ δέχονται bitcoin ώς μέσο συναλλαγής. Και αυτό γίνεται διότι μετά απο 8 χρόνια έχει αποδειχτεί οτι το σύστημα τους είναι ασφαλές και συνεχώς λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνει στο σύστημα ο κόσμος, αυξάνεται η αξία του.

Έχω γράψει στο παρελθόν ένα άρθρο για το bitcoin στο οποίο έχω αναφέρει αρκετές λεπτομέριες για το πώς λειτουργεί και πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει Bitcoin, οπότε δεν θα εμβαθύνω ιδιαίτερα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Bitcoin μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το Bitcoin είναι ένα νόμισμα που εδώ και 8 χρόνια τρέχει και παράγεται απο ανθρώπους που το αγκαλιάσανε απο νωρίς. Έφτασε λοιπόν αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο να κοστίζει περίπου 4000$ το 1 bitcoin (BTC) και να διαπραγματεύεται με μεγάλες διακυμάνσεις σε παγκόσμια ανταλλακτήρια. Μάλλιστα ο αλγόριθμος του Bitcoin εξαφαλίζει οτι θα παραχθούν 21.000.000 bitcoin μέχρι το 2140, πράγμα που το κάνει σπάνιο.

Το μειονέκτημα λοιπόν είναι οτι αρκετός κόσμος έχασε το τραίνο… δηλαδή δεν πίστεψε σε αυτό με αποτέλεσμα, ενώ κάποιος μπορούσε να παράγει Bitcoin (απλά βάζοντας τον υπολογιστή του να εκτελεί μαθηματικούς υπολογισμούς), πολύ λίγοι το κάνανε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πάνω απο 70% των Bitcoin που υπάρχουν σημερα να τα έχουν λίγοι και αυτό θα έλεγε κανείς οτι είναι άδικο.

Το bitcoin, επειδή είναι μια Open Source εφαρμογή, μας έκανε ένα δώρο… και αυτό ειναι οτι διαθέτει τον κώδικα του ελεύθερο ούτως ώστε κάποιος να τον αντιγράψει και να φτιάξει το δικό του πολύ ασφαλές κρυπτονόμισμα με τους δικούς του κανόνες. Εκεί θεωρώ οτι βρίσκεται η λύση στην διάσωση της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Το εγχείρημα: Δημιουργία ενός εσωτερικού νομίσματος συναλλαγής

Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι θέλουμε να κινήσουμε ξανά την οικονομία μας. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα ονόματι “METRON” (το όνομα είναι τυχαίο).

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων που θα στήριζαν μια τέτοια προσπάθεια, σε κάθε πόλη, ούτως ώστε να εκπαιδεύσουν τους νέους χρήστες να χρησιμοποιούν και να δέχονται το METRON.

Με τον όρο χρήστες εννούμε τους παρακάτω:

  • Όσους είναι διατεθημένοι να “παράγουν” ηλεκτρονικά αυτό το νέο ηλεκτρονικό άυλο κρυπτονόμισμα. Οι άνθρωποι αυτοί θα σπαταλούν πόρους των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους ώστε να εκτελούν μαθηματικούς υπολογισμούς και να πληρώνονται σε ένα νόμισμα που αρχικά δεν έχει καμία αξία. Δηλαδή μιλάμε για εθελοντές με βασικές γνώσεις υπολογιστών.
  • Όσους είναι διατεθημένοι να πληρώνονται με ένα ηλεκτρονικό νόμισμα που δεν έχει αρχικά καμία αξία. Αυτό σημαίνει οτι αρχικά κάποιος τεχνικός υπολογιστών θα επισκευάζει υπολογιστές και θα δέχεται ώς ανταμοιβή 200 METRON αντί για 20€. Μια καφετέρια θα φτιάχνει καφέ και θα δέχεται ώς ανταμοιβή 15 METRON αντί για 1,5€. Ένας μανάβης θα πουλάει 1 κιλό μήλα για 12 METRON αντί για 1,2€. Χωρίς ανθρώπους να παρέχουν υπηρεσίες ή προιόντα έναντι METRON , το εγχείρημα μας ναυαγεί.
  • Μια ομάδα ανθρώπων που θα βοηθήσουν στην εξάπλωση του METRON. Θα κάνουν σεμινάρια πάνω στο σκεπτικό μας σε κάθε πόλη και θα εξηγούν οτι μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομία με αυτό το εγχείρημα. Επίσης θα πρέπει σε κάθε συνάντηση να μοιράζουν στον κόσμο που παρακολουθεί κάποια METRON δωρεάν, για να μαθαίνει ο κόσμος πώς θα μπορεί να συναλλάσεται με αυτά και πώς θα μπορεί να τα παράξει.

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του METRON;

Η αρχική σκέψη είναι να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο παράδειγμα του bitcoin, ορίζοντας το METRON:

  • Στην αρχή δεν θα υπάρχουν καθόλου METRONδιαθέσιμα στην αγορά και θα παράγονται με σχετικά γρήγορο ρυθμό για όποιον ξεκινήσει (π.χ. 25 METRON κάθε 10 λεπτά τα οποία θα μοιράζονται σε όσους βάλουν επεξεργαστική ισχύ). Θα είναι ελέυθερο σε όλους να συμμετέχουν στην παραγωγή του νομίσματος και κάθε ένας θα κερδίζει δίκαια την παραγωγή του.
  • Θα ορίσουμε οτι μέχρι το 2140 θα δημιουργηθούν 10.000.000.000 METRON και δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει με τα χρόνια. Έτσι θα πετύχουμε το νόμισμα να είναι πεπερασμένο και να μην πληθωρίζεται (όπως κάνει το συμβατικό νόμισμα).
  • Η δυσκολία παραγωγής του METRON θα αυξάνει όσο περνάνε τα χρόνια και όσο περισσότεροι χρήστες παράγουν METRON
  • Θα οριστεί ένα κόστος συναλλαγής το οποίο θα ειναι το 0,01 METRON για κάθε συναλλαγή που γίνεται και το κόστος αυτό θα διανέμεται σε όσους παράγουν το METRON για να συντηρούν τους κόμβους (servers) πάνω στους οποίους γίνονται όλες οι συναλλαγές. Κάθε server θα διατηρεί όλο το ιστορικό των συναλλαγών.
  • Θα υπάρχει ειδικό Software πορτοφόλι για τα METRON σας και κάθε χρήστης είναι υπεύθυνος για τους κωδικούς απο το πορτοφόλι του.
  • Ο καθένας θα μπορεί να έχει όσα πορτοφόλια θέλει
  • Θα εξασφαλίσουμε την ανωνυμία των συναλλαγών. Συναλλαγές κάνουν τα πορτοφόλια μεταξύ τους και όχι τα πρόσωπα. Όποιος θέλει να φτιάξει ένα νέο πορτοφόλι, απλά το φτιάχνει κατεβάζοντας την εφαρμογή, όπου δεν θα ζητούνται προσωπικά στοιχεία.
  • Η αποστολή METRON θα απαιτεί 30-60 δευτερόλεπτα για να επαληθευτεί απο το δίκτυο
  • Δεν θα υπάρχει κάποια εταιρία ή πρόσωπο πίσω απο το METRON, δηλαδή δεν θα ελέγχει κανένας τα METRON κεντρικά. Όσο πιο πολλοί παραγωγοί METRON υπάρχουν τόσο πιο αποκεντρωμένο και ασφαλές γίνεται.

Επειδή ενδεχομένως θα χρειαστεί να αναμείξουμε προγραμματιστές και επαγγελματίες για την ανάπτυξη του, θα μπορούσαμε να πούμε οτι 200.000 METRON θα πάνε σε κάποια κοινότητα ανάπτυξης του. Η άνθρωποι που θα εμπλακούν θα αποδεχτούν να πληρωθούν σε METRON, που αρχικά δεν θα έχει καμία αξία. Αργότερα μπορεί να αποκτήσει αξία όσο αυξάνεται η αποδοχή του απο ανθρώπους που πληρώνονται σε METRON.

Πώς θα ήταν η κοινωνία μας αν αρχίζαμε να συναλλασόμασταν σε METRON;

Το σενάριο είναι υποθετικό και προδιαθέτει αρκετή οργάνωση και μια κοινότητα με ένα μεγάλο κίνητρο να επανεκκινήσει την οικονομία μας.

Στην αρχή θα χρειαστεί 50-100 άτομα να παράγουν τα METRONγια να δημιουργηθεί το πρώτο απόθεμα. Αυτό μπορεί να πάρει απο 1 μήνα έως 6 μήνες για να υπάρχουν τα πρώτα πορτοφόλια με αρκετά METRON ώστε να ξεκινήσουν οι συναλλαγές.

Κάποιοι θα αποκτήσουν δωρεάν METRONαπο τις τοπικές κοινότητες προώθησης του METRON.

Θα γίνει προσέγγιση επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών που ζούν την οικονομική κρίση και που έχουν πρόθεση να βοηθήσουν, με σκοπό να αποδέχονται συναλλαγές με METRON ή έστω περιορισμένες συναλλαγές METRON ανα μήνα. Το κίνητρο τους είναι απλό: Όταν ο κόσμος δεν έχει ευρώ για να δώσει αλλά έχει κάτι άλλο, δέχεσαι το “κάτι άλλο”. Φυσικά πάρα πολλοί θα αρνηθούν.

Σκοπός μας όμως είναι σε κάθε πόλη να μπορεί κάποιος να ανταλλάξει τα βασικά αγαθά με METRON . Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή είναι χωρίς δουλειά και θα μπορούσαν να δράσουν εθελοντικά προωθώντας την ιδέα και ενημερώνοντας τους επιχειρηματίες για το εγχείρημα μας.

Το όλο εγχείρημα μπορεί να πετύχει εάν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μηνών) οι τοπικές ομάδες έχουν πείσει τον επιχειρηματικό κόσμο οτι αν το METRON πετύχει, έχουν να κερδίσουν πολλά. Ένας επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το METRON για να πληρώσει την εφορία ή το ΙΚΑ, όμως θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ενδεχομένως για να πληρώσει έναν γραφίστα να του φτιάξει κάρτες ή να πάει στο μανάνη της περιοχής του και να πάρει φρούτα με METRON.

To METRON δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το τοπικό μας νόμισμα. Έχει σκοπό να προωθήσει την ανταλλακτική κοινωνία να έχει ένα κοινό παρονομαστή μέτρησης αξίας. Όπως τα μετρητά υπάρχουν και στις μέρες μας (δεν ξέρω για πόσο ακόμα βέβαια) και γίνονται συναλλαγές, έτσι και με το METRON θα γίνονται συναλλαγές.

Μάλλιστα θα γίνονται συναλλαγές ακόμα και όταν οι τράπεζες δεν θα επιτρέπεται να δώσουν μετρητά (στη Σουηδία απο το 2030 θα σταματήσουν οι συναλλαγές με μετρητά περεπιπτόντως).

Ποια προβλήματα θα λύσει το METRON;

Για τους ανέργους: Θα μπορούν να πληρώνονται σε METRON και κάποιος θα μπορεί να τους αναθέσει έργα κατ’ αποκοπή. Ενδεχομένως το να υπάρχει μισθοδοσία ενός υπαλλήλου ο οποίος έχει φυσική παρουσία σε μια επιχείρηση με METRON , είναι μακρινό όνειρο γιατί εμπεριέχει νομικά ζητήματα. Όμως θα μπορούσαν να πληρώνονται υπάλληλοι που εργάζονται απο το σπίτι τους με METRON .

Παραγωγοί, θα μπορούσαν να πληρώνονται σε METRON. Δηλαδή αντί να δώσει κάποιος 3 αυγά και να πάρει 1 κιλό κρέας, η συναλλαγή αυτή θα μπορούσε να γίνει με METRON. Αν τα METRON γίνουν αποδεκτά απο αρκετούς εμπόρους, έστω και σε περιορισμένη ποσότητα ανα μήνα, θα έκαναν τις συναλλαγές μας πιο εύκολες. Αρκετός κόσμος βλέποντας την ευκαιρία να πληρώνεται σε METRON, θα βελτίωνε τις δεξιότητες του ώστε να μπορεί να παρέχει στην κοινωνία κάτι χρήσιμο ούτως ώστε να πληρώνεται σε METRON.

Για τους επιχειρηματίες: Θα μπορούν να δέχονται μια ανταλλακτική μονάδα η οποία μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα είτε σε Ευρώ είτε σε αγορές απο άλλους επιχειρηματίες που δέχονται METRON. Θα μπορούν με τα METRON που δέχονται απο τους πελάτες τους, να πληρώνουν προσωπικό (όχι υπαλλήλους) για να τους παρέχει υπηρεσίες/προιόντα. Φυσικά όπως αναφέραμε με METRON δεν μπορείς να πληρώσεις αρκετά πράγματα όπως δάνειο σε τράπεζα, δημόσιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.

Μπορεί όμως το απόθεμα σε METRON να σε κάνει να κινήσεις άλλα κομμάτια της επιχείρησης σου, που τα πλήρωνες σε Ευρώ.

Είναι νόμιμο;

Η νομιμότητα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα με τα κρυπτονομίσματα και ακόμα δεν έχουν περάσει οι σχετικοί κανονισμοί στη Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα για αυτά.

Εάν οι συναλλαγές σε METRON δεν είναι σε μεγάλο βαθμό και περιορίζονται για παράδειγμα στο 10% των συναλλαγών μιας επιχείρησης και για μικρά ποσά, τότε ίσως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Επιφυλάσσομαι όμως για μια νομική συμβουλή πάνω στο ζήτημα αυτό.

Το θέμα είναι όμως αν θέλουμε να κάνει ξανά Restart η οικονομία μας.

  • Είναι μήπως νόμιμο το να έχω 50.000€ στην τράπεζα και να μην μπορώ να τα βγάλω όλα σήμερα σε μετρητά έξω;
  • Είναι μήπως νόμιμο να φορολογούμαι με 70%;
  • Είναι μήπως νόμιμο να μου χρωστάει ο ΟΑΕΔ 30.000€ απο προγράμματα απασχόλησης και να χρωστάω εγώ στο ΙΚΑ 30.000€ και να μου κατάσχει το ΙΚΑ την ακίνητη περιουσία μου επειδή δεν μπορεί να κάνει συμψηφισμό και να δεχτεί τα χρήματα του ΟΑΕΔ απευθείας;

Δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;

Μια προσπάθεια που έγινε νωρίς (το 2014) η οποία δεν φαίνεται να είχε προχωρήσει ειναι το GRcoin. Δείτε πληροφορίες εδώ.

Στο Βόλο είχε δημιουργηθεί μια παρόμοια δράση με τοπικό χαρακτήρα, το ΤΕΜ. Δείτε πληροφορίες εδώ. Με μια πρόχειρη ματια στο Site τους δεν ειδα δραστηριότητα απο το 2013 δυστυχώς.

Είναι πολύ σημαντικό για να ξεκινήσει κάτι σταθερό με προοπτικές, να έχουμε κατ’ αρχήν μια δυνατή ομάδα, με ανθρώπους με όραμα, που έχουνε κάποιον ιερό σκοπό και μπορούν να επιρρεάσουν καταστάσεις και να έχουν “δύναμη” επιρροής, διότι αυτό που θα οδηγήσει στην επιτυχία είναι η μαζική αποδοχή της εναλλακτικής μονάδας απο τους εμπόρους.

Δηλαδή να μην είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει χρόνο και χρειάζεται ένα δυνατό πυρήνα ατόμων με αντοχές.

Πώς ξεκινάμε την δημιουργία της επανάστασης με το METRON;

Τι ομάδα χρειάζεται για να ξεκινήσει η υλοποίηση του METRON;

Να σημειώσω εδώ οτι εάν κάποιος θα ήθελε να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, θα ήθελα να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου πεί τι θα πρόσφερε στην κοινότητα σε περίπτωση που το METRON δεν μείνει σαν σκέψη αλλά ξεκινήσει την υλοποίηση του. Γράψτε μου ενα μικρό βιογραφικό μαζί με τον ρόλο που μπορείτε να αναλάβετε.

Εθελοντές που θα χρειαστούν:

  • 5-10 άτομα με ισχυρό βιογραφικό και επηροή που θα αποτελέσουν τους επίσημους συμβούλους της κοινότητας μας, κατα προτίμηση απο τον επιχειρηματικό ή ακαδημαϊκό κόσμο. Τα άτομα αυτά θα διοργανώσουν τις πρώτες συναντήσεις συντονισμού της προσπάθειας
  • 2 x Προγραμματιστές που να κατανοούν το Blochain/κρυπτονομίσματα
  • 1 x ειδικός για εφαρμογές κινητών iOS
  • 1 x ειδικός για εφαρμογές κινητών Android
  • 1 x Υπεύθυνος Συντονισμού της καμπάνιας προώθησης
  • Αρκετοί τοπικοί εθελοντές (2-3 σε κάθε πόλη της Ελλάδας) που θα αναλάβουν να προωθήσουν το METRON με συναντήσεις
  • 1 x γραφίστας
  • 1 x άτομο για προώθηση στα Social Media
  • 1 x Web Designer
  • 1 x Συντονιστής για το Forum συζητήσεων
  • 100+ επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν εθελοντικά αποδεχόμενοι το METRON

Πλάνο & Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Θεωρώ οτι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι σε 3 μήνες απο τη στιγμή που θα συσταθεί η ομάδα συντονισμού. Οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται με Skype και οι συναντήσεις να οργανώνονται μέσω του Meetup ή μέσω του forum.

  • 1ος Μήνας: Σύσταση ομάδας, σύνταξη δελτίων τύπου, πρώτες συναντήσεις ορισμού των κανόνων, εύρεση προγραμματιστών
  • 2ος Μήνας: Δημοσιοποίηση του Website & Forum, ετοιμασία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού πορτοφολιού σε Desktop Εφαρμογή, Αποστολή Δελτίων τύπου
  • 3ος Μήνας: 50 επιχειρήσεις αποδέχονται METRON, Forum περιοχή ανταλλαγής υπηρεσιών με METRON
  • 4ος Μήνας: Συστηματικες τοπικές συναντήσεις επίδειξης, διαμοιρασμός METRON στον κόσμο, σύνδεση με Πανεπιστήμια
  • 5ος Μήνας: Δημοσιοποίηση εφαρμογής ios/Android για ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε Smarphone

Πώς σας φαίνεται η ιδέα του METRON;

Το μόνο σίγουρο είναι οτι αν δεν κάνουμε τίποτα σήμερα, τα πράγματα δύσκολα θα αλλάξουν αύριο. Είναι κουτό να κάνουμε τα ίδια πράγματα και να περιμένουμε να αλλάξει το μέλλον μας κατα τύχη. Η ενεργοποίηση της οικονομίας μας βρίσκεται και στο δικό μας χέρι.

Γράψτε τα σχόλια σας, τις σκέψεις σας ή τις παρατηρήσεις σας. Αν μπορείτε με κάποιον τρόπο να βοηθήσετε επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να προβληματιστούμε παραγωγικά και όχι προσπαθώντας να αλλάξουμε πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

 

Related posts

Οι αλλαγές στην εργασία και την καθημερινή ζωή μας τα επόμενα χρόνια (Dieter Zetsche)

Mike Mingos

Η τελευταία ομιλία του Randy Pausch 2 μήνες πριν το θάνατο του

Mike Mingos

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή μας;

Mike Mingos

2 comments

Αγγελος 07/01/2022 at 10:55

Σαν ιδεα καταπληκτικη.Καντε μια αρχη να κανετε Ελληνικο κρυπτονομισμα.Εγω πιστψα καποιους Κυπριους στην Αγγλια τους εστειλα 200€τα. επενδυσαν στο sirix euro/dollar εφτασε. 800 τα αφησαν τωρα ειναι 140 χωρις να μπορω εγω να κανω κατι.Αυτοι δεν απαντουν.

Εισαγωγικό Σεμινάριο για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα (Υλικό) - Tic Tac 02/07/2022 at 11:38

[…] Μια πρόταση για την ενεργοποίηση της οικονομίας: Παράλ… […]

Comments are closed.