Mike Mingos
Κρυπτονομίσματα

Συχνές ερωτήσεις για το Bitcoin για αρχάριους (μέρος 1ο)

Bitcoin Αποκεντρωμένο Ψηφιακό νόμισμα

Βασικές Γνώσεις για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να εξηγήσω οτι παρόλο τον ενθουσιασμό μου για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin και παρόλο που έχω ασχοληθεί εντατικά το τελευταίο διάστημα για να μπορέσω να αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις έγκαιρα, δεν είμαι ειδικός σε όλα τα θέματα που αναφέρονται.

Επίσης εκφράζω την προσωπική μου άποψη σε όλα μου τα άρθρα και απλά παρέχω τις παρακάτω πληροφορίες για την επιμόρφωση των αναγνωστών αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί οτι δίνω οικονομικές συμβουλές αφού το Background μου δεν είναι πάνω στον κλάδο.

Θεωρώ οτι όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει και να αγοράσει μια πολύ μικρή ποσότητα Bitcoin Π.χ. 50-100€ για να μάθει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, καθώς αυτή καθώς αλλάζει σιγά σιγά το οικονομικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν πρέπει να αγοράσει περισσότερα απο αυτά που προτίθεται να χάσει. Η τεχνολογία είναι νέα και έχει ακόμα ελαττώματα και ο καθένας παίρνει την ευθύνη των πράξεων του.

Η προσωπική μου στρατηγική είναι οτι πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτως ώστε όταν και αν η τεχνολογία αυτή απογειωθεί να είμαστε έτοιμοι να την χρησιμοποιήσουμε. Τα σημάδια φαίνονται θετικά όμως τα ρίσκα είναι μεγάλα και χρειάζεται εκπαίδευση.

Δείτε σε αυτό το βίντεο πόσο εύκολα χρησιμοποιείται το Bitcoin για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε με λεπτομέρεια παρακάτω τι ακριβώς είδατε:

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin ειναι η πρώτη αποκεντρωμένη μονάδα ψηφιακού χρήματος.

Ας εξηγήσουμε όμως τον παραπάνω ορισμό αναλυτικότερα ούτως ώστε να κατανοήσουμε τις ιδιότητες που αναφέρονται.

Κατ’ αρχήν είναι μια ψηφιακή μονάδα χρήματος. Δεν έχει φυσική υπόσταση. Δεν μπορεί κάποιος να αγγίξει ένα bitcoin ή να το κρατήσει στα χέρια του. Πρόκειται απλά για μια λογιστική εγγραφή στο Internet (ή καλύτερα στο Blockchain που είναι το δίκτυο στο οποίο υπάρχει και συναλλάσσεται το bitcoin).

Τι είναι το BitcoinΤο πόσα bitcoin εχει κάποιος στο ψηφιακό του πορτοφόλι δεν είναι αυθαίρετο, μπορούμε να απευθυνθούμε σε μια βάση δεδομένων online (στο blockchain) και να το ελέγξουμε αν γνωρίζουμε την μοναδική διεύθυνση αυτού του ψηφιακού πορτοφολιού.

Δεν μπορεί κάποιος αυθαίρετα να προσθέσει bitcoin στο ψηφιακό του πορτοφόλι. Για να αποκτήσει κάποιο πορτοφόλι bitcoin θα πρέπει να του μεταφερθούν απο ένα αλλο ψηφιακό πορτοφόλι bitcoin (δηλαδή απο μια άλλη διεύθυση bitcoin). Εναλλακτικός τρόπος για να αποκτήσει κάποιο πορτοφόλι bitcoin είναι να τα δημιουργήσει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Mining (“εξόρυξη” στα Ελληνικά αλλά δεν μου αρέσει ο όρος). Το Mining είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που θα προσπαθήσω να εξηγήσω αργότερα.

Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο ανταλλαγής ψηφιακού χρήματος. Οι μεταφορές χρήματος γίνονται μεταξύ ομότιμων και δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή που μπορεί αυθαίρετα να εκδόσει νέα Bitcoin και δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Ο κάθε χρήστης μπορεί απλά να συμμετέχει με συναλλαγές ή να κάνει Mining ώστε να παράγει νέα Bitcoin, με την αντίστοιχη υπολογιστική ισχύ που θα συνεισφέρει στο δίκτυο του Bitcoin.

Με λίγα λόγια το bitcoin για τον τελικό χρήστη είναι ένα ψηφιακό νόμισμα όπως οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρήματος στις τράπεζες, μόνο που δεν υπάρχουν οι τράπεζες ή κάποιος τρίτος ενδιάμεσος που να μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα του χρήστη να στέλνει ή να παραλαμβάνει αυτήν την μονάδα χρήματος.

Το βίντεο αυτό είναι μια συνοπτική παρουσίαση της ύλης αυτού του άρθρου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Bitcoin;

  • Ελευθερία – Με το bitcoin μπορείτε να λάβετε ή να αποστείλετε ένα ποσό ανεξαρτήτως ποσού (είτε μιλάμε για υποδιαίρεση του λεπτού ή για αξία δισεκατομμυρίων) άμεσα, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου υπάρχει σύνδεση στο Internet και οποιαδήποτε στιγμή. Δεν υπάρχουν αργίες και σαββατοκύριακα, δεν υπάρχουν σύνορα χωρών ή αποστάσεων και δεν υπάρχουν όρια ή Capital Control. Επιτρέπει στους χρήστες του τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη των χρημάτων τους με πλήρη ελευθερία. Το Bitcoin επιτρέπει στον κάθε χρήστη του να είναι ο ίδιος η τράπεζα του.
  • Χαμηλά τέλη – Κάθε συναλλαγή με bitcoin έχει τέλη αλλά είναι χαμηλά και σταθερά και δεν επηρεάζονται απο την αξία που μεταφέρει κανείς. Μπορώ να στείλω χρήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ απο την Ελλάδα στην Νιγηρία, η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί σε μερικά λεπτά και το κόστος μου να είναι ισάξιο με μερικά λεπτά του ευρώ. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να πληρώσει λίγο υψηλότερα τέλη ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί λίγο πιο γρήγορα η συναλλαγή του. Οι έμποροι μπορούν να δέχονται Bitcoin αντί για ευρώ ή δολάρια και να έχουν κατα πολύ μικρότερες προμήθειες απο αυτές του τραπεζικού συστήματος ενώ παράλληλα μπορούν να μετατρέπουν σχετικά εύκολα τα Bitcoin στην τοπική τους μονάδα χρήματος (π.χ. ευρώ). Τις μέρες που γράφεται αυτό το άρθρο λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου συναλλαγών και της υψηλής τιμής του Bitcoin (περίπου 15000$) το πλεονέκτημα αυτό δεν ισχύει και κάθε συναλλαγή μπορεί να κοστίζει 15$. Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει τις συναλλαγές.
  • Διαφάνεια και Έλεγχος – Κάθε χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο των συναλλαγών του. Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις. Πριν την συναλλαγή γνωρίζεις τι θα πληρώσεις, τι θα πάρει ο συναλλασόμενος σου και ποια είναι τα τέλη. Όλες οι συναλλαγές που γίνονται μπορούν να εποπτευθούν απο τον οποιοδήποτε γνωρίζει την διεύθυνση ή τον κωδικό συναλλαγής.  Κανένας άνθρωπος ή οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει ή να πλαστογραφήσει μια συναλλαγή διότι είναι κρυπτογραφικά ασφαλές.
  • Έχει ελεγχόμενο πληθωρισμό – Το πλήθος των Bitcoin που θα δημιουργηθούν ποτέ είναι 21.000.000. Αυτή τη στιγμή έχουν παραχθεί περίπου 16.500.000 και όσο πάει ο ρυθμός παραγωγής μειώνεται. Δεν μπορεί κάποιος αυθαίρετα να δημιουργήσει νεα Bitcoin. Αντίθετα όλοι μπορούν να κάνουν Bitcoin Mining και να δημιουργήσουν νεα Bitcoin εάν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτό όμως κοστίζει επεξεργαστική ισχύ και κατ’ επέκταση ρεύμα. Ο πληθωρισμός του bitcoin είναι γνωστός εκ των προτέρων και είναι προγραμματισμένος να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Από τη στιγμή εξόρυξης του τελευταίου bitcoin, που υπολογίζεται να γίνει το 2140, και μετά ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός.

Έχει μειονεκτήματα το Bitcoin;

Φυσικά και έχει και μάλιστα κάποια είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

  • Δεν είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό – Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο πολύ λίγοι άνθρωπο γνωρίζουν για το Bitcoin και σχετικά λίγοι έμποροι το αποδέχονται ώς μονάδα συναλλαγής. Όμως κάθε ημέρα που περνάει, περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται τα bitcoins γιατί έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα απο την υιοθέτηση του.
  • Μεταβλητότητα της τιμής – Σήμερα μπορεί να αγοράσεις με ένα bitcoin ένα αυτοκίνητο. Πριν 4 χρόνια μπορούσες να αγοράσεις έναν καφέ και σε 5 χρόνια μπορεί να μπορείς να αγοράσεις ένα σπίτι. Μιλάμε για την ίδια ποσότητα. Με ένα bitcoin. Σήμερα η τιμή του μπορεί να ειναι στα 14.000€ και σε μια εβδομάδα μπορεί να είναι στα 18.000€. Επειδή δεν έχει υιοθετηθεί αρκετά και αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, μικρές μεταβολές ή γεγονότα επηρεάζουν την τιμή του διότι βασίζεται στην προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό καθορίζει την τιμή του. Όσο μεγαλώνει το σύνολο των ανθρώπων που το χρησιμοποιεί τόσο περισσότερο θα σταθεροποιηθεί η τιμή του.
  • Βρίσκεται σε συνεχείς μεταβολές και εξελίξεις – Θυμάστε πώς ήταν το Internet οταν ξεκίνησε το 1992; Κάθε μέρα και μια μεγάλη εταιρία έφτιαχνε ιστοσελίδα και αποτελούσε γεγονός. Συνεχώς βλέπαμε νέο πιο εξελιγμένο λογισμικό ή υπηρεσίες και υπήρχε αβεβαιότητα. Σήμερα το bitcoin εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και η κοινότητα που το εξελίσσει έχει σαν σκοπό να κάνει το Bitcoin πιο ασφαλές και προσβάσιμο στον ευρύ πληθυσμό. Μερικές από τις τεχνολογίες αυτές δεν είναι ακόμα έτοιμες για τον περισσότερο κόσμο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις Bitcoin είναι νέες και δεν προσφέρουν ασφάλεια ακόμα. Γενικότερα, το Bitcoin είναι ακόμα σε διαδικασία ωρίμανσης.
  • Ευθύνη της ασφάλειας των χρημάτων σας – Κάθε χρήστης είναι υπεύθυνος να μαθαίνει και να διαφυλάσσει την ακεραιότητα των bitcoin του. Εάν κάποιος πέσει θύμα υποκλοπής, Malware, κενού ασφαλείας ή κλαπούν οι κωδικοί του, τότε δεν είναι πλέον στην κατοχή του τα bitcoin. Σκεφτείτε το όπως τα μετρητά. Αν σας τα κλέψουν δεν μπορείτε να είστε πλέον εσείς ο κάτοχος τους.
  • Μη αναστρέψιμες συναλλαγές – Επειδή δεν υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος στην συναλλαγή, αυτή γίνεται όπως ακριβώς στα μετρητά. Αν δώσεις τα bitcoin σε κάποιον και το μετανιώσεις, δεν έχεις τρόπο να τα πάρεις πίσω.Δεν μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος να διεκδικήσεις και να αναστρέψεις μια συναλλαγή. Επίσης οι συναλλαγές δεν περιέχουν όνομα ή προσωπικά στοιχεία. Γίνονται απο μια ανώνυμη διεύθυνση (bitcoin wallet address) σε μια άλλη. Για το λόγο αυτό το bitcoin χρησιμοποιείται συχνά για παράνομες ενέργειες όπως τα Ransomware.
  • Λίγες Εμπορικές Συναλλαγές – Μόλις περίπου 0,6% των συναλλαγών που γίνονται στο Bitcoin αφορούν εμπορικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει οτι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια και οτι οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται για Trading και επενδύσεις ή για αποθήκευση αξίας (όπως στο χρυσό).

Related posts

Δωρεάν Κρυπτονομίσματα απο την Blockchain.com

Mike Mingos

Εισαγωγικό Μάθημα Bitcoin για αρχάριους

Mike Mingos

Συνέντευξη του Μιχάλη Μίγγου στο Euro2Day για το Αυτοματοποιημένο Trading

Mike Mingos

56 comments

Εισαγωγικό Σεμινάριο για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα (Υλικό) - Tic Tac 02/07/2022 at 11:38

[…] Bitcoin : Συχνές ερωτήσεις για αρχάριους […]

HMA 04/05/2023 at 22:42

Σε άλλα νέα, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε πλατφόρμα απάτης κρυπτονομισμάτων ή κλοπής κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε τώρα να ανακτήσετε τα χαμένα ή κλεμμένα περιουσιακά σας στοιχεία όταν απευθυνθείτε στη διεύθυνση [email protected].
Απλώς σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον.

Μιχάλης Μίγγος 01/11/2021 at 12:06

Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να με καλέσεις στο 6932711771 ιδανικά καθημερινές 09:00 – 10:00 για να δούμε κόστη και διαθεσιμότητα.

Μιλτιάδης 11/11/2021 at 21:39

Καλησπέρα Μιχάλη θα ήθελα να αγοράσω κρυπτονομισμα αλλά δεν κατάλαβα πως αγοράζουμε και τι κάνουμε εφόσον το αγοράσουμε.

Μιχάλης Μίγγος 12/11/2021 at 11:11

Μιλτιάδη καλημέρα. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Κάνε ένα λογαριασμό σε αυτά τα links:
https://mikemingos.gr/recommends/binance
https://mikemingos.gr/recommends/kriptomat
https://mikemingos.gr/recommends/kucoin

Σου λέω να κάνεις και στα τρία για να δεις ποιό είναι πιο εύκολο για εσένα να κάνεις αγορά.
Μόλις κάνεις εγγραφή και πιστοποιήσεις το τηλέφωνο και το email σου πάτα στην επιλογή Buy Crypto και ακολούθησε τα βήματα για να αγοράσεις με κάρτα.

Αφού αγοράσεις, ο απλός τρόπος είναι όταν με το καλό ανέβει ενα κρυπτονόμισμα μετά απο καιρό το πουλάμε για να έχουμε κέρδος στα χρήματα που βάλαμε και μετά τραβάμε τα χρήματα στο λογαριασμό μας.

Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια τότε μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποιο εξατομικευμένο μάθημα για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Δές πληροφορίες εδώ: https://mikemingos.gr/seminaria-bitcoin/

1 2

Comments are closed.