Mike Mingos
Κρυπτονομίσματα

Συχνές ερωτήσεις για το Bitcoin για αρχάριους (μέρος 1ο)

Bitcoin Αποκεντρωμένο Ψηφιακό νόμισμα

Πώς γίνεται μια συναλλαγή με Bitcoin;

Απο την προοπτική του απλού χρήστη που θέλει να συναλλαχθεί με Bitcoin το μόνο που χρειάζεται είναι μια εφαρμογή Bitcoin Wallet και η διαδικασία είναι απλή.

    1. Κατεβάζει κάποια εφαρμογή Bitcoin Wallet (π.χ. το Coinbase η το Arbits για Android ή το Exodus Wallet για PC).
    2. Πατάει την επιλογή αποστολή (Send)
    3. Του ζητάει διεύθυνση Wallet (Bitcoin Wallet Address) και πόσο σε Bitcoin
  1. Μόλις βάλουμε την διεύθυνση Bitcoin Address του παραλήπτη και το ποσό και πατήσουμε Send αφαιρείται το ποσό απο το πορτοφόλι μας (απο τη δική μας διεύθυνση Bitcoin Address δηλαδή) και πηγαίνει το αντίστοιχο ποσό στον αποστολέα. Επίσης απο εμάς θα αφαιρεθεί και ένα μικρό ποσό για το κόστος της διεκπεραίωσης).
  2. Ο παραλήπτης μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα θα παραλάβει το ποσό

Exodus Wallet Αποστολή Bitcoin

Το τι γίνεται ομως πίσω απο αυτή την πολύ απλή ενέργεια, είναι αυτό που έχει ενδιαφέρον να κατανοήσουμε. Αλλά για να κατανοήσουμε αυτό πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι και πώς λειτουργεί το Blockchain που είναι και η μεγάλη καινοτομία στο χώρο.

Τι είναι το Blockchain;

Καταρχήν ας εξηγήσουμε οτι όπως το Email είναι μια εφαρμογή του Internet (όπως ειναι και το World Wide Web – οι ιστοσελίδες, το Skype, το FTP κλπ), έτσι είναι και το Bitcoin μια εφαρμογή του Blockchain.

Το Blockchain είναι μια υποδομή ηλεκτρονικών υπολογιστών που δουλειά τους είναι να κρατάνε ένα αρχείο συναλλαγών, να το μοιράζονται με όλους τους υπολογιστές που αποτελούν το Blockchain και να φροντίζουν όλοι να έχουν την τελευταία έκδοση του αρχείου. Επίσης φροντίζουν να μην υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με κάποια συναλλαγή. Αν κάποιοι απο τους υπολογιστές έχουν διαφορετικό αρχείο συναλλαγών απο την πλειοψηφία (51%) που διαφέρει έστω και για λίγο, είναι υποχρεωμένοι αυτοί που “διαφωνούν”, να ακολουθήσουν την πλειοψηφία.

Άρα το Blockchain του Bitcoin αποτελείται απο ένα αρχείο καταγραφής (Ledger) το οποίο περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές που έγιναν ποτέ στο δίκτυο του Bitcoin. Αυτό μας επιτρέπει ανα πάσα στιγμή να εξακριβώνεται η εγκυρότητα μιας συναλλαγής και να ελέγχουμε τα υπόλοιπα των λογαριασμών. Όμως δεν γνωρίζουμε στο bitcoin σε ποιον ανήκουν οι λογαριασμοί.

Ένα αρχείο καταγραφής σε μια τράπεζα θα ήταν κάπως έτσι:
  1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΓΓΟΣ (αριθμός λογαριασμού GR1293-0192-391-02): 700€
  2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (αριθμός λογαριασμού GR12312-3123123232)  1300€
  3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (αριθμός λογαριασμού GR21343896-423432) 1100€
Το αρχείο καταγραφής στο Blockchain υπερ-απλουστευμένο είναι κάπως έτσι:
  1. 1KxqetiBADaQy6WCe2mpZfdMQCQKLEzW7u 0.1BTC
  2. 12cbQLTFMXRnSzktFkuoG3eHoMeFtpTu3S 123BTC
  3. 1Q2TWHE3GMdB6BZKafqwxXtWAWgFt5Jvm3 2.3BTC

Όταν ένας χρήστης πάει να κάνει μια συναλλαγή, το Blockchain του Bitcoin ελέγχει αν η διεύθυνση έχει επαρκές υπόλοιπο για να την πραγματοποιήσει, αν είναι έγκυρη η διεύθυνση του παραλήπτη και αν ο αποστολέας έχει δώσει τη σωστή ψηφιακή υπογραφή (Private Key) για να ξεκλειδώσει τη μεταφορά του ποσού απο τη διεύθυνση του. Αν αυτά ισχύουν όλα, τότε ανακοινώνεται η συναλλαγή στο δίκτυο για να ενημερωθούν όλα τα αρχεία καταγραφής σε κάθε υπολογιστή που τρέχει το Blockchain.

Η συναλλαγή αυτή πρέπει να περάσει απο έναν υπολογιστή που κάνει εξόρυξη (Mining) ο οποίος χρησιμοιποιεί επεξεργαστική ισχύ για να επεξεργαστεί την μόνιμη εγγραφή της συναλλαγής αυτής σε όλο το Blockchain, οπότε και γίνεται μόνιμη η εγγραφή και κανείς πλέον δεν είναι τεχνικά εφικτό (βάσει της θεωρίας) να την αμφισβητίσει ή να την σβήσει.

Χρησιμοποιείται σήμερα το Bitcoin απο τον κόσμο ώς μέσο συναλλαγής;

Η απάντηση είναι ναί αλλά μπορεί και καλύτερα. Μόλις το 0,6% των συνολικών συναλλαγών περίπου αφορούν εμπορικές δραστηριότητες. Όμως η υιοθέτηση του έχει αρχίσει και γίνεται εκθετική απο τους εμπόρους.

Μερικοί απο τους μεγάλους οργανισμούς που δέχονται Bitcoin είναι:

  • WordPress.com – An online company that allows user to create free blogs
  • Overstock.com – A company that sells big ticket items at lower prices due to overstocking
  • Subway – Eat fresh
  • Microsoft – Users can buy content with Bitcoin on Xbox and Windows store
  • Zynga – Mobile Gaming

Παγκόσμια ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αποδέχεται το Bitcoin ως μέσο πληρωμής.

Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως εταιρίες παροχής υπηρεσίας, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία κλπ.

Παρόλο που η τεχνολογία υπάρχει απο το 2009, απο το 2013 όλο και περισσότεροι υιοθετούν το bitcoin ώς μέσο πληρωμής. Εδώ μπορείτε να δείτε την κεφαλαιοποίηση του: η αξία των bitcoins στην αγορά.

Screenshot

 

Public Address (Δημόσια Διεύθυνση ή διεύθυνση Bitcoin)

Public Address : Όπως ακριβώς όταν χρησιμοποιούμε ένα email εχουμε μια διεύθυνση email έτσι και στο Blockchain υπάρχει η Public Address. Γνωρίζοντας κάποιος οτι το email μου είναι mmingos @ aktoweb.com μπορεί να μου στέιλει ένα email χωρίς να ζητήσει την άδεια μου. Έτσι αντίστοιχα όποιος γνωρίζει την Public Διεύθυνση μου στο Bitcoin, μπορεί να μου στείλει Bitcoin ή να ελέγξει το υπόλοιπο του λογαριασμού μου (αυτό δεν γινεται με το email). Άρα όταν θέλω να μου στείλουν bitcoin πρέπει να δώσω σε κάποιον την διεύθυνση μου.

Η public address αποτελείται απο 26 έως 35 αλφαριθμητικά στοιχεία είτε κεφαλαία είτε μικρά που αρχίζει απο 1 ή 3

Παραδείγματα:

  1. 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2
  2. 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy

Πρέπει επίσης να γνωρίζεται οτι μπορείτε να έχετε όσες διευθύνσεις Public Address θέλετε. Όπως μπορείτε να έχετε και όσες διευθύνσεις email θέλετε.

Bitcoin-Private-key

Private Key (Ιδιωτικό κλειδή ή κωδικός πρόσβασης Bitcoin διεύθυνσης)

Private Key : Όπως ακριβώς στο email για να στείλω απο την διεύθυνση μου ένα email βάζω ένα Password, έτσι ακριβώς και στο Blockchain για να μπορέσει κάποιος να στείλει απο μια διεύθυνση bitcoin, πρέπει να γνωρίζει το Private Key.

To Private key είναι ένα αλφαριθμητικό που αποτελείται συνήθως απο 256 χαρακτήρες (128-512 για την ακρίβεια) το οποίο υπογράφει μια συναλλαγή μας και επιτρέπει να ξοδευτούν τα bitcoin που έχει μια διεύθυνση (Public Address).

Όποιος έχει το Private Key είναι και ο κύριος των χρημάτων της διεύθυνσης. Επομένως αν σας κλέψουν το Private Key ή σας το υποκλέψουν, τότε πραγματικά δεν μπορεί να σας βοηθήσει κανείς ούτε να το βρείτε αλλά ούτε και να σας δώσει πίσω κανείς την κυριότητα των χρημάτων σας. Αυτός ειναι και ένας απο τους μεγαλύτερους κινδύνους στο bitcoin. Οτι δηλαδή ο χρήστης είναι απόλυτα υπεύθυνος για την ασφάλεια των χρημάτων του.

Προσοχή! Όταν δημιουργούμε πρώτη φορά ένα bitcoin wallet πρέπει να κάνουμε backup σε χαρτί τις 12 λέξεις του κωδικού μας. Αυτές οι λέξεις μας επιτρέπουν να ανακτήσουμε το ποσό που βρίσκεται στις διευθύνσεις μας εάν το πορτοφόλι αυτό χαθεί ή σπάσει το κινητό μας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό.

Τι είναι το Bitcoin Wallet (πορτοφόλι bitcoin) και πώς αποκτώ ένα πορτοφόλι Bitcoin;

Όπως ακριβώς για να χρησιμοποιήσουμε το email μας και να στείλουμε ή να πάρουμε email, έχουμε εφαρμογές όπως το Microsoft Outlook (σε Windows), το Thunderbird, το Gmail (μέσω browser) ή το χρησιμοποιούμε μέσω των κινητών μας απο τις αντίστοιχες εφαρμογές, έτσι υπάρχουν και εφαρμογές (προγράμματα δηλαδή) διαχείρισης των Bitcoin σας που ονομάζονται Bitcoin Wallets. Δείτε εδώ ένα βίντεο για το πώς λειτουργεί ένα πορτοφόλι bitcoin.

Ένα Bitcoin Wallet επιτελεί πάνω κάτω τις παρακάτω εργασίες:

  • Αποστολή Bitcoin
  • Λήψη Bitcoin
  • Εποπτεία του ιστορικού συναλλαγών

Φυλάει όλες τις διευθύνσεις και τα Private Keys μας και κάνει εύκολη την αποστολή και λήψη bitcoin.

Μπορείτε να έχετε φυσικά παραπάνω απο ένα Bitcoin Wallet. Που σημαίνει οτι μπορεί να έχετε 2-3 διαφορετικά στο κινητό σας και άλλα τόσα ή περισσότερα στον υπολογιστή σας, ώστε να διαχειρίζεστε τις πληρωμές σας απο παντού και να δείτε πιο πορτοφόλι Bitcoin σας αρέσει περισσότερο καθώς το καθένα έχει και δικά του χαρακτηριστικά.

Ποιά είδη Bitcoin Wallets Υπάρχουν;

  • Online bitcoin Wallets: Πολύ εύκολα στη χρήση τους και ανα πάσα στιγμή διαθέσιμα μέσω Internet, τόσο στον σταθερό σας υπολογιστή όσο και στο κινητό σας. Το καλό ειναι οτι είναι προσβάσιμα εύκολα απο οπουδήποτε. Το κακό είναι οτι το Private Key αποθηκεύεται στους Server τους. Επομένως αν χακάρουν την εταιρία που το διαχειρίζεται (έχει γίνει αυτό στο παρελθόν) τότε μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο Wallet σας.
  • Software Wallets: Κάνουν εγκατάσταση στον υπολογιστή μας (Windows, MacOS, Linux) και διαχειρίζονται το Bitcoin Wallet σας. Αν για κάποιο λόγο σας χακάρουν τον υπολογιστή σας τότε τα bitcoin σας κινδυνεύουν. Το καλό ειναι οτι μπορείτε να τα αντιγράψετε σε 2-3 usb flash sticks και να τα τρέχετε απο εκεί όταν χρειάζεται να κάνετε συναλλαγή. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι αρκετά ασφαλής ο τρόπος να τα εγκαταστήσετε σε USB, να έχετε 2-3 αντίγραφα και όποτε χρειάζεται να κάνετε κάποια κίνηση να συνδέετε ένα απο αυτά τα USB.
  • Mobile Phone Wallets: Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή των Software Wallets για κινητά. Το Private Key βρίσκεται στο κινητό σας τηλέφωνο και είναι πολύ εύκολα στη χρήση. Προσωπικά έχω 2-3 software wallets για καθημερινή χρήση αλλά τις “αποταμιεύσεις” τις κρατάω σε Software Wallet σε USB το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο συνεχώς με το internet.
  • Hardware Wallets: Η πιο ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης Bitcoin. Είναι συσκευές που θυμίζουν MP3 Player και αποθηκεύουν με πολύ ασφαλή τρόπο τα Bitcoins σας. Το κόστος τους κυμαίνεται απο 40$-300$ ανάλογα τις δυνατότητες τους.
  • Paper Wallets: Μια έξυπνη καινοτομία η οποία σας επιτρέπει να δωρήσετε ή να φυλάξετε ένα ποσό Bitcoin και να το τυπώσετε σε ένα χαρτί. Ουσιαστικά τυπώνει το Private Key και το Public Key του πορτοφολιού σας με σκοπό κάποιος να εχει πρόσβαση να το ξοδέψει.

Ποιό Bitcoin Πορτοφόλι να εγκαταστήσω;

Bitcoin Πορτοφόλι Coinbase Online

Αν θέλετε να ξεκινήσετε άμεσα με το πρώτο σας πορτοφόλι Online:

  1. Coinbase: Κατα τη γνώμη μου απο τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα Online Wallets με εφαρμογή και για κινητό τηλέφωνο αλλά και Online. Σημαντικό: Αν κάνετε εγγραφή και αγοράσετε bitcoin αξίας 100$ και άνω μέσω αυτού του συνδέσμου θα πάρετε δώρο 10$ και εσείς και εγώ και δεν θα χάσετε τίποτα, αντίθετα θα βγούμε και οι δύο κερδισμένοι.
  2. Blockchain.info: Πολύ απλό και εύχρηστο Online Wallet

Για Smartphone θα πρότεινα να εγκαταστήσετε ένα απο τα παρακάτω:

  1. Coinbase: Το αναφέραμε και παραπάνω, απο τα καλύτερα και ασφαλέστερα Wallets. Αφού κάνετε εγγραφή μέσω αυτού του συνδέσμου μέσω αυτού του συνδέσμου και αγοράσετε πάνω απο 100$ σε bitcoin, κερδίζετε και εσείς και εγώ 10$.
  2. MyCellium: Ιδιαίτερα εύχρηστο και περιέχει και επιλογή για να αγοράσετε τα πρώτα σας Bitcoin
  3. Coinomi: Ένα Wallet για κρυπτονομίσματα το οποίο υποστηρίζει τα περισσότερα Cryptocurrencies

Για τον υπολογιστή σας προτείνω να εγκαταστησετε ένα απο τα παρακάτω:

  • Exodus: Πολύ όμορφο και λειτουργικό Wallet το οποίο χρησιμοποιώ για τις καθημερινές συναλλαγές και ανταλλαγές με άλλα κρυπτονομίσματα. Το χρησιμοποιώ καθημερινά και θεωρώ οτι είναι μονόδρομος σε σχέση με ότι άλλο έχω δοκιμάσει.

Paper Wallets: Πώς να δημιουργήσω εύκολα ένα offline Wallet;

Bitcoin Paper WalletΘεωρητικά ο ασφαλέστερος τρόπος να αποθηκεύσετε μεγάλα ποσά bitcoin είναι offline. Δηλαδή να μην μπορεί κάποιος hacker να υποκλέψει το Public Key και το Private Key σας. Αν το σκεφτείτε όταν κάποιος γνωρίζει το Public Key σας, μπορεί να δεί πόσα bitcoin έχετε. Αν γνωρίζει και το Private Key σας, μπορεί να κινήσει και να μεταφέρει τα bitcoin σας σε άλλο πορτοφόλι.

PaperWallet: Όσοι έχουν μεγάλη εμπειρία και μεγάλα ποσά bitcoin, τα φυλάνε offline σε κάποιο Paper Wallet (το οποίο απλά ειναι ο συνδιασμός του Publick Key & Private Key εκτυπωμένα σε ένα χαρτί). Μπορείτε να εκτυπώσετε ένα Paper Wallet απο εδώ και να στείλετε τα Bitcoin σας εκεί. Κατόπιν αυτού μπορείτε να κρατήσετε τo Paper Wallet σας σε μια θυρίδα και ενδεχομένως να το φωτοτυπήσετε ωστε να το έχετε σε 2-3 σημεία για ασφάλεια. Αν χάσετε όλα τα αντίγραφα του paper wallet σας, πρακτικά έχετε χάσει και το ποσό που έχετε αποθηκεύσει.

Το πιο ασφαλές Wallet είναι ένα Hardware πορτοφόλι : Ledger Wallet Nano S

Ledger Wallet protects your bitcoinsΠρόσφατα αγόρασα ένα hardware πορτοφόλι το οποίο μπορεί να αποθηκευσει bitcoin, ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα με πολύ ασφαλή τρόπο ούτως ώστε να μην κινδυνεύει κανείς να χάσει τα κρυπτονομίσματα του. Θα πρότινα ανεπιφύλακτα το Ledger Nano S, μιας και είδα αρκετά άλλα, αλλά θεωρώ οτι είναι το καλύτερο και στην καλύτερη τιμή.

Θετικά: Δεν μπορούν να στο χακάρουν, ακόμα και αν στο κλέψουν δεν μπορούν να πάρουν τα κρυπτονομίσματα σου και μπορείς να τα επαναφέρεις σε ένα άλλο Ledger Nano S που θα αγοράσεις. Όμορφο, πρακτικό και τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Εννοείται οτι είναι ότι πιο ασφαλές έχω δεί. Αν λοιπόν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τα κρυπτονομίσματα σας συστήνω να πάρετε ένα Ledger Nano S. Άλλα γνωστά hardware wallets είναι το Trezor και το Keepkey

Related posts

Δωρεάν Κρυπτονομίσματα απο την Blockchain.com

Mike Mingos

Εταιρίες επενδύσεων του Εξωτερικού – Απάτη με επενδύσεις Forex απο Λονδίνο – Απάτη επενδύσεων

Mike Mingos

Πώς κάνω εγγραφή στο Binance (Ανταλλακτήριο Bitcoin)

Mike Mingos

56 comments

Εισαγωγικό Σεμινάριο για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα (Υλικό) - Tic Tac 02/07/2022 at 11:38

[…] Bitcoin : Συχνές ερωτήσεις για αρχάριους […]

HMA 04/05/2023 at 22:42

Σε άλλα νέα, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε πλατφόρμα απάτης κρυπτονομισμάτων ή κλοπής κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε τώρα να ανακτήσετε τα χαμένα ή κλεμμένα περιουσιακά σας στοιχεία όταν απευθυνθείτε στη διεύθυνση [email protected].
Απλώς σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον.

Μιχάλης Μίγγος 01/11/2021 at 12:06

Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να με καλέσεις στο 6932711771 ιδανικά καθημερινές 09:00 – 10:00 για να δούμε κόστη και διαθεσιμότητα.

Μιλτιάδης 11/11/2021 at 21:39

Καλησπέρα Μιχάλη θα ήθελα να αγοράσω κρυπτονομισμα αλλά δεν κατάλαβα πως αγοράζουμε και τι κάνουμε εφόσον το αγοράσουμε.

Μιχάλης Μίγγος 12/11/2021 at 11:11

Μιλτιάδη καλημέρα. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Κάνε ένα λογαριασμό σε αυτά τα links:
https://mikemingos.gr/recommends/binance
https://mikemingos.gr/recommends/kriptomat
https://mikemingos.gr/recommends/kucoin

Σου λέω να κάνεις και στα τρία για να δεις ποιό είναι πιο εύκολο για εσένα να κάνεις αγορά.
Μόλις κάνεις εγγραφή και πιστοποιήσεις το τηλέφωνο και το email σου πάτα στην επιλογή Buy Crypto και ακολούθησε τα βήματα για να αγοράσεις με κάρτα.

Αφού αγοράσεις, ο απλός τρόπος είναι όταν με το καλό ανέβει ενα κρυπτονόμισμα μετά απο καιρό το πουλάμε για να έχουμε κέρδος στα χρήματα που βάλαμε και μετά τραβάμε τα χρήματα στο λογαριασμό μας.

Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια τότε μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποιο εξατομικευμένο μάθημα για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Δές πληροφορίες εδώ: https://mikemingos.gr/seminaria-bitcoin/

1 2

Comments are closed.