Σε γενικές γραμμές και κατα πλειοψηφία την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, δεν είναι παράνομο. Αυτό όμως προκύπτει επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα. Δείτε εδώ τις χώρες που το έχουν κυρήξει παράνομο.

Κάποια κράτη όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή και στη Ρωσία προσπαθούν να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς σε “ξένα νομίσματα”.Η Ταϊλάνδη δεν επιτρέπει την δημιουργία ανταλλακτηρίων. Η Κίνα το 2017 άλλαξε στάση και δεν είναι θετική απαγορεύοντας την δημιουργία εταιριών με κρυπτονομίσματα ενώ επιτέθηκε και στα ανταλλακτήρια.

Οι ΗΠΑ έχει πολλές φορές ρίξει βολές κατά των κρυπτονομισμάτων και επιστεί την προσοχή των επενδυτών, παρόλα αυτά ακόμα δεν υπάρχουν κανονισμοί.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι κράτος και τράπεζες είναι το ίδιο πράγμα για τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Και επειδή τα κρυπτονομίσματα έχουν σαν σκοπό να δώσουν στον κόσμο την ελευθερία απο τις τράπεζες και τους μεσάζοντες, αργά ή γρήγορα αν πετύχει αυτή η νέα τεχνολογία, οι τράπεζες θα μείνουν χωρίς δουλειά και οι κυβερνήσεις θα είναι δύσκολο να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ροή του χρήματος.

Νομιμότητα του Bitcoin στον Κόσμο

Δεν περιμένουμε τις κυβερνήσεις να αφήσουν αυτή την ελευθερία του χρήματος να εφαρμοστεί χωρίς να δώσουν μάχη. Επομένως εδώ αναμένουμε μια γερή αναμέτρηση τα επόμενα χρόνια, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για την διαχρονικότητα της οικονομίας των κρυπτονομισμάτων.

Για να δείτε που είναι νόμιμο το Bitcoin επισκεφτείτε τη σελίδα: http://bitlegal.io/

Είναι το Bitcoin χρήσιμο για παράνομες δραστηριότητες;

Οι εγκληματίες είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να διευκολύνουν την δουλειά τους. Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο, την κινητή τηλεφωνία,το Internet, το email. Είναι και οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το bitcoin και οτιδήποτε υπάρχει γύρω απο αυτήν την τεχνολογία, πόσο μάλλον τώρα που αφορά μεταφορά τεράστιων ποσών, μέσα σε λίγο χρόνο, σχετικά ανώνυμα και χωρίς μεσάζοντες.

Το Bitcoin είναι και αυτό χρήμα, και ώς χρήμα πάντα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς και κακούς σκοπούς. Όμως ακόμα και σήμερα, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ποσότητες χρημάτων μέσω μετρητών, πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών που χρηματοδοτούν παράνομες δραστηριότητες. Το Bitcoin πάει ένα βημα παραπάνω καθώς κάνει τις συναλλαγές μη αναστρέψιμες.

Είναι γεγονός λοιπόν οτι σήμερα το Bitcoin χρησιμοποιείται αρκετά και για την μεταφορά χρημάτων για παράνομες ενέργειες. Υπάρχουν αγορές στο Dark Web (ιστοσελίδες οι οποίες ειναι προσβάσιμες απο λίγους) όπου γίνονται συναλλαγές όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων αποκλειστικά μέσω Bitcoin. Όμως το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το Internet οταν ξεκινούσε, καθώς μαζί του ξεκίνησαν ένα σωρό παράνομες δραστηριότητες.

Μπορεί να γίνει έλεγχος του Bitcoin απο Κυβερνήσεις;

Δεν είναι σίγουρο. Για να αλλάξει ο κώδικας του Bitcoin και να δοθεί πρόσβαση στις κυβερνήσεις (πέρα απο αυτή που ήδη έχει κάθε χρήστης να δεί κάθε συναλλαγή στο Blockchain) θα πρέπει να συμφωνήσει η κοινότητα των χρηστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολο και κάτι τέτοιο, δεν είναι πιθανό να συμφωνηθεί.

Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κανονισμοί οι οποίοι να περιορίζουν τη χρήση Bitcoin. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι ποσοστό των ανθρώπων θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί κάτι που είναι απαγορευμένο.

Αν μια κυβέρνηση απαγορέψει μια τόσο καινοτόμα τεχνολογία, θα πρέπει να αναλογιστούν οι πολίτες αν πρόκειται για μια κυβέρνηση που θέλει να έχει, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί ρήγμα στην εμπιστοσύνη του κόσμου και μετατοπίζει την καινοτομία και την οικονομία της σε άλλη χώρα. Πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα λειτουργήσουν παράλληλα με την ύπαρξη της καινοτομίας των κρυπτονομισμάτων.

Τι γίνεται με τη φορολόγηση του Bitcoin;

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί ξεκάθαρα αν το Bitcoin εμπίπτει στην κατηγορία: εισόδημα, πωλήσεις, μισθοδοσία, υπεραξίες οπότε είναι ακαθόριστο για το τι υποχρεώσεις έχει ο φορολογούμενος. Αναμένουμε εξελίξεις καθώς το φορολογικό καθεστώς πρέπει σύντομα να διευθετηθεί απο κάθε χώρα.