Mike Mingos
Κρυπτονομίσματα

Συχνές ερωτήσεις για το Bitcoin για αρχάριους (μέρος 1ο)

Bitcoin Αποκεντρωμένο Ψηφιακό νόμισμα

Bitcoin και Οικονομία

Οικονομία

Απο που πηγάζει η αξία που έχει το Bitcoin;

  • Είναι μια μορφή χρήματος αποδεκτή απο αρκετούς εμπόρους και οργανισμούς
  • Έχουν ανθεκτικότητα στο χρόνο (όπως ο χρυσός)
  • Εϊναι ιδιαίτερα φορητά (όπως τα μετρητά… ίσως και πιο ευκολα)
  • Υπάρχει προσφορά και ζήτηση οπότε και έχουν ανταλλαξιμότητα
  • Υπάρχει το φαινόμενο της σπανιότητας (όπως ο χρυσός)
  • Έχουν πολλές υποδιαιρέσεις και βολεύει στις συναλλαγές
  • Έχουν αναγνωρισιμότητα
  • Δεν μπορεί (έως σήμερα τουλάχιστον) να γίνει παραποίηση τους

Μια χρηματική μονάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά παράλληλα με την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του κόσμου και των εμπόρων τους δίνει τις αρετές μιας καλύτερης μονάδας συναλλαγής και όσο περνάει ο χρόνος, αυξάνονται οι συναλλαγές και η αξία τους.

Τι καθορίζει την τιμή του bitcoin;

Αποκλειστικά η αγορά και η ζήτηση καθώς επίσης και η παγκόσμια αποδοχή ή απόρριψη τους ώς μέσον συναλλαγής.

Μπορoύν τα bitcoins να ευτελιστούν;

Ναι. Πολλές μονάδες χρήματος έχουν αποτύχει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον του Bitcoin. Παρ

Είναι το Bitcoin μια φούσκα;

Το οτι η τιμή απο κάποιο αγαθό ανεβαίνει και κατεβαίνει δεν σημαίνει οτι είναι φούσκα. Το οτι επενδύει ο κόσμος συνεχώς είναι ένδειξη φούσκας αλλά δεν μπορεί πάλι κανείς να το πεί με σιγουριά. Μπορεί να ειναι μπορεί και όχι.

Είναι το Bitcoin σύστημα Ponzi;

Απο ότι φαίνεται όχι. Παρόλα αυτά, το Bitcoin εχει εμπνεύσει αρκετά σχήματα Ponzi τα οποία είναι βασισμένα στην άνοδο του.

Υπάρχει παρόλα αυτά ένα ποσό το οποίο είναι συσσωρευμένο σε κάποιες διευθύνσεις οι οποίες έχουν συλλέξει πολύ μεγάλο ποσοστό επι του συνόλου των bitcoin που υπάρχουν.

Richest Bitcoin Addresses
Richest Bitcoin Addresses

Δεν είναι άδικο να ωφελούνται οι αρχικοί κάτοχοι Bitcoin;

Είναι… παρόλα αυτά κάποιοι άνθρωποι επένδυσαν αρκετό χρόνο και χρήμα υιοθετώντας το Bitcoin. Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι μια Startup εταιρία που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο και να προσφέρει στους ιδιοκτήτες τεράστια κέρδη αλλά μπορει και να αποτύχει. Παρόλα αυτά ακόμα είναι σε αρχικό στάδιο και όποιος διαβάζει αυτό το άρθρο είναι απο τους λίγους που θα γνωρίζουν τόσα στοιχεία για το Bitcoin, ώστε να κάνει τις δικές του ενέργειες.

Δεν είναι περιοριστικό το πλήθος των 21.000.000 Bitcoins; Πώς θα φτάσουν για όλους;

Δεν αποτελεί πρόβλημα διότι οι συναλλαγές μπορούν να υποδιαιρέσεις. Το bitcoin διαιρείται σε 8 δεκαδικά ψηφία (0.00000001) αλλά είναι θέμα απόφασης της κοινότητας, αν μεγαλώσει η αξία του πολύ να δημιουργήσει νέες υποδιαιρέσεις. Στην κοινότητα όλοι περιμένουν πότε θα αξίζουν οι υποδιαιρέσεις 100$ ή και 1000$.

Δεν είναι πολύ ακριβά πλέον να αγοράσω Bitcoin;

Πολύ ακριβό bitcoin

Ποτέ δεν ειναι αργά να επενδύσει κανείς σε μια νέα τεχνολογία. Ξεκινήστε με πολύ μικρά ποσά για να δείτε πώς γίνεται και εκπαιδευτείτε.

Μπορεί να τα χάσετε όλα αν το Bitcoin καταστραφεί ή υποτιμηθεί.

Μπορεί να πάρει πολύ μεγάλη αξία το ποσό που θα βάλετε.

Πάντα αγοράζουμε με μέτρο και με την σκέψη οτι βάζουμε όσα χρήματα δεν θα μας πειράξει αν τα χάσουμε αν κάτι δεν πάει καλά.

Δεν αποτελεί πρόβλημα για το Bitcoin η αστάθεια;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κάπως περίπλοκη. Μην συγκρίνετε το Bitcoin με το δολάριο, το ευρώ ή το γιέν. Τα νομίσματα αυτά είναι πολύ πιο σταθερά διότι έχουν μεγάλη κεφαλαιοποίηση και επομένως η αγορά και η ζήτηση είναι σχετικά σταθεροποιημένες. Μια αγορά 1.000.000.000$ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το δολάριο. Μια αντίστοιχη αγορά σε Bitcoin ανεβάζει πολύ γρήγορα την τιμή του.

Για να γίνει η σταθεροποίηση της τιμής του Bitcoin χρειάζεται να υιοθετηθεί ώς μέσον συναλλαγής απο περισσότερο κόσμο και εμπόρους. Αντίστοιχα για να γίνει αυτό όμως οι χρήστες και οι έμποροι ψάχνουν σταθερότητα τιμής. Κάποια στιγμή η αγορά θέτει τους δικούς της όρους και όλα βρίσκουν το δρόμο τους.

Το καλό ειναι ότι συνεχώς ανακαλύπτονται νέες τεχνολογίες και νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν.

  • Για παράδειγμα πλέον οι έμποροι μπορούν να δεχτούν bitcoin απο τους χρήστες και να γίνει άμεση μετατροπή τους στο τοπικό τους νόμισμα.
  • Παράλληλα οι χρήστες μέσω κάποιων εφαρμογών (π.χ. Xapo) έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν τα Bitcoin τους με τρέχουσα ισοτιμία μέσω χρεωστικής κάρτας.

Τι γίνεται αν δημιουργηθεί ένα καλύτερο κρυπτονόμισμα;

Μπορεί να συμβεί και θα ήταν προς όφελος όλων.

Το Bitcoin αυτή τη στιγμή έχει κάποια προβλήματα όπως η ταχύτητα και το οτι τα κόμιστρα συναλλαγής ναι μεν είναι σχετικά σταθερά αλλά η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει πολύ, οπότε σε χέση με το δολάριο είναι ακριβή μια συναλλαγή.

Ας μην ξεχνάμε όμως οτι η κεφαλαιοποίηση του bitcoin είναι τεράστια σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα και συνήθως το Bitcoin χρησιμοποιείται για να πάμε απο ένα κρυπτονόμισμα σε ένα άλλο. Οπότε θεωρητικά για καιρό ακόμα θα αποτελεί τον ηγέτη του χώρου.

 

Συναλλαγή BitcoinΣυναλλαγές

Γιατί υπάρχει αναμονή  λεπτών σε κάθε συναλλαγή;

Σε γενικές γραμμές το να πληρώσετε με Bitcoin είναι σχετικά άμεσο.

Παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί απο 5-20 λεπτά για να επιβεβαιωθεί η συναλλαγή σας. Αυτό που γίνεται εκείνη την ώρα ειναι ότι το πορτοφόλι σας στέλνει στο Blockchain την κίνηση και μετά διοχετεύεται στους Miners για να κάνουν έλεγχο οτι όντως έχετε αυτό το ποσό και δεν το έχετε ξοδέψει κάπου αλλού και μετά κάνουν κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς για να γράψουν την συναλλαγή σας στο βιβλίο συναλλαγών του Blockchain.

Συνήθως αφού γραφτούν 6 block του Blockchain μετά τη συναλλαγή σας θεωρείται πλέον οτι δεν μπορεί να αλλάξει, είναι όπως το να περάσουν 6 μήνες απο μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα όπου ο χρήστης δεν μπορεί να ζητήσει τα χρήματα του πίσω απο μια συναλλαγή.

Πόσο είναι το κόστος συναλλαγής;

Τα τέλη που πληρώνονται για κάθε συναλλαγή σε bitcoins συνήθως ειναι απο 0.0005BTC έως και 0.004BTC και μπορείτε να τα καθορίσετε σε αρκετά πορτοφόλια εσείς. Όμως όσο περισσότερο Transaction fee δώσετε, τόσο πιο γρήγορα θα αναλάβουν την επιβεβαίωση της συναλλαγής σας οι Miners. Τα τέλη υπάρχουν για να έχουν οι Miners κίνητρο να χαλάνε ρεύμα και επεξεργαστική ισχύ για να επεξεργάζονται συναλλαγές και για να μην υπάρχουν προσπάθειες υπερφόρτωσης του δικτύου.

Επίσης τα τέλη της συναλλαγής δεν επηρεάζονται απο το ποσό αλλά απο το μέγεθος του πακέτου το οποίο είναι τυχαίο.

Μπορώ να λάβω ένα ποσό σε bitcoin ενώ το Wallet Μου είναι κλειστό;

Φυσικά. Συμβαίνει ότι με τον τραπεζικό σας λογαριασμό στο Online σύστημα της τράπεζας. Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το Wallet σας, θα διαβάσει τα block τα οποία σας αφορούν, θα συγχρονιστεί με το δίκτυο του Blockchain και θα δείτε όλες σας τις συναλλαγές.

Related posts

Δωρεάν Κρυπτονομίσματα απο την Blockchain.com

Mike Mingos

Συνέντευξη του Μιχάλη Μίγγου στο Euro2Day για το Αυτοματοποιημένο Trading

Mike Mingos

Τοποθέτηση για τα μηχανήματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο MEGA και στο Action 24

Mike

56 comments

Εισαγωγικό Σεμινάριο για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα (Υλικό) - Tic Tac 02/07/2022 at 11:38

[…] Bitcoin : Συχνές ερωτήσεις για αρχάριους […]

HMA 04/05/2023 at 22:42

Σε άλλα νέα, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε πλατφόρμα απάτης κρυπτονομισμάτων ή κλοπής κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε τώρα να ανακτήσετε τα χαμένα ή κλεμμένα περιουσιακά σας στοιχεία όταν απευθυνθείτε στη διεύθυνση [email protected].
Απλώς σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον.

Μιχάλης Μίγγος 01/11/2021 at 12:06

Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να με καλέσεις στο 6932711771 ιδανικά καθημερινές 09:00 – 10:00 για να δούμε κόστη και διαθεσιμότητα.

Μιλτιάδης 11/11/2021 at 21:39

Καλησπέρα Μιχάλη θα ήθελα να αγοράσω κρυπτονομισμα αλλά δεν κατάλαβα πως αγοράζουμε και τι κάνουμε εφόσον το αγοράσουμε.

Μιχάλης Μίγγος 12/11/2021 at 11:11

Μιλτιάδη καλημέρα. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Κάνε ένα λογαριασμό σε αυτά τα links:
https://mikemingos.gr/recommends/binance
https://mikemingos.gr/recommends/kriptomat
https://mikemingos.gr/recommends/kucoin

Σου λέω να κάνεις και στα τρία για να δεις ποιό είναι πιο εύκολο για εσένα να κάνεις αγορά.
Μόλις κάνεις εγγραφή και πιστοποιήσεις το τηλέφωνο και το email σου πάτα στην επιλογή Buy Crypto και ακολούθησε τα βήματα για να αγοράσεις με κάρτα.

Αφού αγοράσεις, ο απλός τρόπος είναι όταν με το καλό ανέβει ενα κρυπτονόμισμα μετά απο καιρό το πουλάμε για να έχουμε κέρδος στα χρήματα που βάλαμε και μετά τραβάμε τα χρήματα στο λογαριασμό μας.

Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια τότε μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποιο εξατομικευμένο μάθημα για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Δές πληροφορίες εδώ: https://mikemingos.gr/seminaria-bitcoin/

1 2

Comments are closed.