Mike Mingos
Κρυπτονομίσματα

Συχνές ερωτήσεις για το Bitcoin για αρχάριους (μέρος 1ο)

Bitcoin Αποκεντρωμένο Ψηφιακό νόμισμα

Bitcoin Mining - Εξορυξη Bitcoin

Bitcoin Mining (Εξόρυξη Bitcoin)

Τι είναι η εξόρυξη Bitcoin (Bitcoin Mining);

Είναι μια διαδικασία στην οποία γίνεται απο κάποιον χρήση ενός υπολογιστικού συστήματος (συνήθως μεγάλης επεξεργαστικής ισχύς) ούτως ώστε να γίνει η κρυπτογραφική διαδικασία με μαθηματικούς υπολογισμούς η οποία επαληθεύει τις συναλλαγές του Bitcoin. δαπάνης υπολογιστικής ισχύος για να επεξεργαστούν οι συναλλαγές, να ασφαλιστεί το δίκτυο και για να παραμείνουν όλοι στο σύστημα συγχρονισμένοι μαζί. Μπορεί να εκληφθεί ως το κέντρο δεδομένων του Bitcoin με την εξαίρεση ότι έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως αποκεντρωμένο με εξορύκτες που λειτουργούν σε όλες τις χώρες και κανένα άτομο δεν ασκεί έλεγχο πάνω στο δίκτυο. Αυτή η μέθοδος αναφέρεται ως εξόρυξη (mining) αναλογικά όπως η εξόρυξη χρυσού διότι είναι επίσης ένας προσωρινός μηχανισμός που χρησιμοποιείται στην έκδοση νέων bitcoins. Ωστόσο, σε αντίθεση με την εξόρυξη χρυσού, η εξόρυξη Bitcoin παρέχει μια ανταμοιβή σε αντάλλαγμα των χρήσιμων υπηρεσιών που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα ασφαλές δίκτυο πληρωμών. Η εξόρυξη θα απαιτείται ακόμα και μετά την έκδοση του τελευταίου bitcoin.

Πώς δημιουργούνται τα bitcoins;

Όπως αναφέραμε θα υπάρξουν στην αγορά 21.000.000 bitcoin και αυτή τη στιγμή περίπου 16.500.00 έχουν εξορυχθεί (Mined). Πώς όμως γίνεται αυτό;

Υπάρχουν υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο Internet και επιτελούν τη διαδικασία του Mining. Εκτελούν πολύπλοκους κρυπτογραφικούς υπολογισμούς καταναλώνοντας ρεύμα και επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές που γίνονται στο Blockchain. Οι Miners σπαταλάνε αρκετό ρεύμα για αυτούς τους υπολογισμούς και κάθε φορά που επαληθεύουν επιτυχώς συναλλαγές, πληρώνονται σε bitcoin για τις υπηρεσίες τους.

Bitcoin Mining Εξόρυξη

Τα νέα bitcoins που παράγουν οι Miners να δημιουργούνται με σταθερό ποσοστό. Αυτό σημαίνει οτι οι Miners ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιοί θα επαληθεύσουν γρηγορότερα τις συναλλαγές σε σχέση με τους υπόλοιπους, ώστε να διεκδικήσουν όσο περισσότερο κομμάτι πληρωμής απο τα Bitcoin που δίνει το Blockchain.

Το Blockchain είναι έτσι σχεδιασμένο ούτως ώστε όσο περισσότεροι Miners συμμετέχουν στη διαδικασία, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δυσκολία εξόρυξης (όπως γίνεται και με το χρυσό). Να σημειώσουμε δέ οτι κριτήριο στο πόσα Bitcoin μπορείς να εξάγεις είναι καθαρά η επεξεργαστική ισχύ που δίνει κάποιος και η τύχη.

Η παραγωγή των Bitcoin γίνεται με σταδιακά μειωμένο και προβλέψιμο ρυθμό. Κάθε χρόνο ο ρυθμός αυτός μειώνεται 50% μέχρι να σταματήσει εντελώς όταν φτάσουμε τα 21.000.000.

Μόλις δεν μπορούν να εξαχθούν πλέον bitcoin, τότε οι Miners θα πληρώνονται μόνο απο τα τέλη των συναλλαγών και βέβαια η αξία του Bitcoin θα έχει αυξηθεί κατα πολύ… τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει Miner και να βγάζει Bitcoin απο αυτό; Είναι προσοδοφόρο;

Εξόρυξη Bitcoin Με το Minergate

Ναι μπορεί οποιοσδήποτε να ξεκινήσει να κάνει Mining με τον υπολογιστή η το κινητό του τηλέφωνο… όμως δεν είναι σίγουρο οτι θέλει, καθώς αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει αρκετά εκατομμύρια για να αγοράσουν εξειδικευμένο εξοπλισμό ώστε να παίρνουν τα περισσότερα bitcoin που παράγονται. Θα πρέπει να δαπανήσει κανείς αρκετά χρήματα (πάνω απο 1000€ για να πάρει εξειδικευμένα μηχανήματα εξόρυξης).

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin ένας μέσος υπολογιστής μπορούσε να παράγει ένα bitcoin κάθε 10 λεπτά. Όσο περισσότεροι έμπαιναν στο χώρο τόσο δυσκόλευε η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή ένα μηχάνημα που κοστίζει 1000€ μπορεί να βγάζει 0.001 bitcoin κάθε 2 εβδομάδες (Bitmain Antminer S7).

Ας μείνουμε όμως σε αυτά που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να δοκιμάσετε για να κάνετε Mining:

  • Minergate: Το απλούστερο software εξόρυξης (bitcoin mining) που μπορείτε να το τρέξετε στον υπολογιστή σας αλλά και στο κινητό σας τηλέφωνο. Κάνετε εγγραφή και εγκαθιστάτε το Software και το αφήνετε κάποιες ημέρες να τρέξει για να δείτε τι παράγει ο υπολογιστής σας. Αν έχετε παλιά κινητά smartphone, ίσως να αξίζει να τα δοκιμάσετε συνδεδεμένα στους φορτιστές τους για να δουλεύουν.
  • Genesis Mining: Αν θέλετε να μπείτε στον κόσμο του Mining και δεν έχετε πολλές τεχνικές γνώσεις τότε ίσως το Cloud Mining είναι για εσάς. Η Genesis Mining είναι μια εταιρία πολύ γνωστή στην οποία ενοικιάζει κανείς επεξεργαστική ισχύ πληρώνοντας σε δολάρια και η παραγωγή του έρχεται σε Bitcoin. Η genesis mining αναλαμβάνει το setup και τη συντήρηση του εξοπλισμού για εσάς. Προσοχή όπως ότι έχει να κάνει με το Mining δεν είναι πάντα προσοδοφόρο σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ, αν θέλετε να επενδύσετε δεν είναι σίγουρο οτι θα έχετε κέρδη. Ιδιαίτερα στη αρχή.
  • ASIC Bitcoin Miners: Εξειδικευμένα μηχανήματα τα οποία κοστίζουν ακριβά και απαιτούν τεχνικές γνώσεις για να τα συνδέσετε. Μπορείτε να βρείτε κάποιους διαθέσιμους στο ebay

Πρέπει να σας ενημερώσω οτι το Bitcoin Mining άμεσα δεν ειναι προσοδοφόρο. Θα μπορούσατε να το κάνετε και να μαζέψετε μερικές υποδιαιρέσεις του bitcoin αν το πιστεύετε, με την ελπίδα οτι θα πάρει αξία.

Πρίν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε πρώτα ένα Bitcoin Wallet.

H εξόρυξη του Bitcoin δεν είναι σπατάλη ενέργειας;

Κατανάλωση Ενέργειας απο Bitcoin Mining

Ίσως και να είναι. Πράγματι δαπανάται μεγάλο ποσοστό ενέργειας σε επιχειρήσεις Bitcoin Mining και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται μόνο φιλικά στο περιβάλλον δεν είναι. Ένας μέσος ASIC Bitcoin Miner έχει περίπου 1200W κατανάλωση ενέργειας.

Παρόλα αυτά αν το σκεφτείτε το τραπεζικό σύστημα για να διασφαλίσει τις συναλλαγές μας δαπανά εκτός απο ενέργεια και αρκετούς πόρους αλλά χρεώνει και πολύ μεγάλα ποσά. Οπότε αν με ρωτούσατε τι προτιμώ απο τα δύο θα σας έλεγα προτιμώ να επαληθεύουν τις συναλλαγές μου μηχανήματα παρά το τραπεζικό σύστημα.

Σιγά σιγά για το Bitcoin mining χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες μορφές ενέργειες και οι διαδικασίες γίνονται και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Πάντως πάντα θα είναι μεγάλη η κατανάλωση ενέργειας που προκύπτει. Μάλιστα κάποιες χώρες απαγορεύουν το Bitcoin Mining λόγω αυτού.

Related posts

Αυτοματοποιημένο Trading Bitcoin και κοιμόμαστε ήρεμοι

Mike Mingos

Εισαγωγικό Μάθημα Bitcoin για αρχάριους

Mike Mingos

Απάτες στα Κρυπτονομίσματα και τα NFT – Ομιλία στο 1ο Συνέδριο Blockchain Θεσσαλονίκη

Mike Mingos

56 comments

Εισαγωγικό Σεμινάριο για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα (Υλικό) - Tic Tac 02/07/2022 at 11:38

[…] Bitcoin : Συχνές ερωτήσεις για αρχάριους […]

HMA 04/05/2023 at 22:42

Σε άλλα νέα, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε πλατφόρμα απάτης κρυπτονομισμάτων ή κλοπής κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε τώρα να ανακτήσετε τα χαμένα ή κλεμμένα περιουσιακά σας στοιχεία όταν απευθυνθείτε στη διεύθυνση [email protected].
Απλώς σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον.

Μιχάλης Μίγγος 01/11/2021 at 12:06

Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να με καλέσεις στο 6932711771 ιδανικά καθημερινές 09:00 – 10:00 για να δούμε κόστη και διαθεσιμότητα.

Μιλτιάδης 11/11/2021 at 21:39

Καλησπέρα Μιχάλη θα ήθελα να αγοράσω κρυπτονομισμα αλλά δεν κατάλαβα πως αγοράζουμε και τι κάνουμε εφόσον το αγοράσουμε.

Μιχάλης Μίγγος 12/11/2021 at 11:11

Μιλτιάδη καλημέρα. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Κάνε ένα λογαριασμό σε αυτά τα links:
https://mikemingos.gr/recommends/binance
https://mikemingos.gr/recommends/kriptomat
https://mikemingos.gr/recommends/kucoin

Σου λέω να κάνεις και στα τρία για να δεις ποιό είναι πιο εύκολο για εσένα να κάνεις αγορά.
Μόλις κάνεις εγγραφή και πιστοποιήσεις το τηλέφωνο και το email σου πάτα στην επιλογή Buy Crypto και ακολούθησε τα βήματα για να αγοράσεις με κάρτα.

Αφού αγοράσεις, ο απλός τρόπος είναι όταν με το καλό ανέβει ενα κρυπτονόμισμα μετά απο καιρό το πουλάμε για να έχουμε κέρδος στα χρήματα που βάλαμε και μετά τραβάμε τα χρήματα στο λογαριασμό μας.

Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια τότε μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποιο εξατομικευμένο μάθημα για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Δές πληροφορίες εδώ: https://mikemingos.gr/seminaria-bitcoin/

1 2

Comments are closed.