Ασφάλεια
Είναι ασφαλές το Bitcoin;
Ναι, τουλάχιστον προς το παρόν το ίδιο το δίκτυο του Bitcoin δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να το παραβιάσουν και να προκαλέσουν αλλοίωση στις συναλλαγές. Τουλάχιστον δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Έχουν αναφερθεί κενά ασφαλείας τα οποία επιλύονται πριν δημιουργήσουν πρόβλημα απο την κοινότητα.
Ο αδύναμος κρίκος στην διαδικασία της ασφάλειας του Bitcoin είναι ο χρήστης. Αναφέραμε και νωρίτερα οτι εάν κάποιος χάσει το Private Key του, δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει να ξαναποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του.
Είναι ακριβώς ότι συμβαίνει με τα μετρητά. Αν μπεί κάποιος στο σπίτι μας και μας κλέψει μετρητά,είναι σχεδόν απίθανο να εντοπίσουμε τον κλέφτη και να τα ξαναπάρουμε.
Αντίστοιχα στο Bitcoin, αν κάποιος μπεί στον υπολογιστή σας και σας εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή, μπορεί να έχει πρόσβαση στο Private Key σας. Αν το έχετε γράψει σε χαρτί και σας το κλέψουν, πάλι δεν μπορεί να σας βοηθήσει κανείς αν μεταφερθούν τα χρήματα απο την διεύθυνση σας.
Υπάρχουν βέβαια πρακτικές προστασίας που αν ακολουθήσετε μπορείτε να είστε κατα το δυνατόν ασφαλείς.
Αν αποφασίσετε να επενδύσετε στο bitcoin προτείνω ανεπιφύλακτα την χρήση ενός Hardware Wallet οπως το .
Το Bitcoin δεν έχει χακαριστεί στο παρελθόν;
Τα κενά ασφαλείας τα οποία εντοπίζονται, επιλύονται απο την κοινότητα, οπότε μέχρι σήμερα το Bitcoin δεν έχει παραβιαστεί.
Υπάρχουν όμως εφαρμογές του bitcoin που έχουν πέσει θύματα παραβίασης όπως Online ανταλλακτήρια και πορτοφόλια ή παροχείς υπηρεσίας που δούλευαν με Bitcoin.
- Mt.Gox: Το πρώτο ανταλλακτήριο Bitcoin ήταν το Mt. Gox. Έπεσε θύμα διαρροής τον Ιούνιο του 2011 και χακαρίστηκαν όλα τα Private Keys των χρηστών του λόγω κενών ασφαλείας. Τότε το bitcoin σημείωσε πολύ μεγάλη πτώση. Το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο χακαρίστηκε 2 φορές. Μετά την δεύτερη απώλεια το ανταλλακτήριο δήλωσε χρεοκοπία ΄και χάθηκαν τα χρήματα των χρηστών του.
- Hack Date: 19 June 2011
- Amount Hacked: 2609 BTC | +750,000 BTC
- Bitfloor: Χακαρίστηκε το Σεπτέμβριου του 2112. Το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο αποζημίωσε τους χρήστες του και μετά έκλεισε λόγω κανονισμών.
- Hack Date: September 2012
- Amount Hacked: 24,000 BTC
- Polloniex: Το Μάρτιο του 2014 και παρόλο που παραβιάστηκε λόγω κάποιου προβλήματους που βρέθηκε στις αναλήψεις, έκανε περικοπή 12.3% σε όλους τους χρήστες του και τελικά αποζημίωσε τους πάντες. Συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα αλλά κάποιοι αναφέρουν οτι το 2017 χακαρίστηκε ξανά αλλά κανείς δεν δήλωσε τίποτα.
- Hack Date: 4th March 2014
- Amount Hacked: 12.3% of all BTCs (97 BTC)
- BitsStamp: Τον Ιανουάριο του 2015 γνωστό ανταλλακτήριο στη Σλοβενία σημείωσε μεγάλη απώλεια απο hacking και το ανακοίνωσε. Παρόλα αυτά συνέχισε τη λειτουργία του και ξανακέρδισε σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των χρηστών του.
- Hack Date: 4th January 2015
- Amount Hacked: 19,000 BTC
- Bitfinex: Τον Αύγουστο του 2016 έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του Bitcoin. Το ανταλλακτήριο συνέχισε τη λειτουργία του και εξέδωσε BFX tokens τα οποία ήταν υπο ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και κατάφερε να αποζημιώσει τους χρήστες του απο αυτή την ενέργεια.
- Hack Date: August 2016
- Amount Hacked: 120,000 BTC
- Στις μέρες μας, το Δεκέμβριο του 2017 η υπηρεσία Nicehash έπεσε θύμα υποκλοπής και χάθηκαν πολλά χρήματα των χρηστών του.
Παρόλο που όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά άσχημα νέα, ο κόσμος που ασχολείται συνειδητοποιεί οτι δεν αποτελούν πλήγμα για το ίδιο το δίκτυο του Bitcoin, καθώς αυτό είναι ασφαλές και δεν έχει καταφέρει κανείς να το χακάρει.
Είναι σαν να λέμε οτι επειδή γίνονται διαρρήξεις σε τράπεζες, τίθεται σε κίνδυνο το δολάριο ή το ευρώ.
Τον τελευταίο καιρό οι χρήστες ενημερώνονται καθώς υπάρχουν πρακτικές διασφάλισης καλύτερης ασφάλειας όπως:
- Κατα τη δημιουργία οποιουδήποτε πορτοφολιού κρατάμε αντίγραφο του προσωπικού κλειδιού κατα τη δημιουργία του πορτοφολιού.
- Κρυπτογράφηση του πορτοφολιού
- Hardware Wallets
- Συναλλαγές πολλαπλών υπογραφών
- Ενεργοποίηση Multi Factor Verification
- Δεν κρατάμε μεγάλα ποσά στα Online Ανταλλακτήρια
Συμβουλές για την ασφάλεια σας θα βρείτε εδώ: https://bitcoin.org/el/secure-your-wallet
56 comments
[…] Bitcoin : Συχνές ερωτήσεις για αρχάριους […]
[…] […]
Σε άλλα νέα, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε πλατφόρμα απάτης κρυπτονομισμάτων ή κλοπής κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε τώρα να ανακτήσετε τα χαμένα ή κλεμμένα περιουσιακά σας στοιχεία όταν απευθυνθείτε στη διεύθυνση [email protected].
Απλώς σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον.
Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να με καλέσεις στο 6932711771 ιδανικά καθημερινές 09:00 – 10:00 για να δούμε κόστη και διαθεσιμότητα.
Καλησπέρα Μιχάλη θα ήθελα να αγοράσω κρυπτονομισμα αλλά δεν κατάλαβα πως αγοράζουμε και τι κάνουμε εφόσον το αγοράσουμε.
Μιλτιάδη καλημέρα. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Κάνε ένα λογαριασμό σε αυτά τα links:
https://mikemingos.gr/recommends/binance
https://mikemingos.gr/recommends/kriptomat
https://mikemingos.gr/recommends/kucoin
Σου λέω να κάνεις και στα τρία για να δεις ποιό είναι πιο εύκολο για εσένα να κάνεις αγορά.
Μόλις κάνεις εγγραφή και πιστοποιήσεις το τηλέφωνο και το email σου πάτα στην επιλογή Buy Crypto και ακολούθησε τα βήματα για να αγοράσεις με κάρτα.
Αφού αγοράσεις, ο απλός τρόπος είναι όταν με το καλό ανέβει ενα κρυπτονόμισμα μετά απο καιρό το πουλάμε για να έχουμε κέρδος στα χρήματα που βάλαμε και μετά τραβάμε τα χρήματα στο λογαριασμό μας.
Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια τότε μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποιο εξατομικευμένο μάθημα για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Δές πληροφορίες εδώ: https://mikemingos.gr/seminaria-bitcoin/