Mike Mingos
Τεχνολογία

Χάλασε ο σκληρός δίσκος και έχασα αρχεία, τι κάνω; Ανάκτηση δεδομένων!

Data Recovery Δωρεάν

Ανάκτηση δεδομένων ή Data Recovery είναι η εργασία της εξαγωγής δεδομένων από κάποιο αποθηκευτικό μέσο το οποίο έχει χαλάσει ή θέλουμε να βρούμε στοιχεία τα οποία έχουν διαγραφεί απο λάθος του χρήστη.

Δεν μπορώ να κάνω ανάκτηση δεδομένων σε ένα κατάστημα επισκευής υπολογιστών;

Την απάντηση θα την δώσετε εσείς. Ίσως ναι ίσως όχι. Η ανάκτηση δεδομένων αποτελεί έναν εξειδικευμένο κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αποθηκευτικά μέσα όπως σκληροί δίσκοι, SSD, κινητά τηλέφωνα. Δείτε πιο αναλυτικά πληροφορίες για την ανάκτηση δεδομένων από κάρτα μνήμης (Memory Cards) κλπ.

Η εργασία αυτή συνήθως εκτελείται απο εξειδικευμένους μηχανικούς ανάκτησης δεδομένων και περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαδικασιών, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί οτι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μπορεί ένας τεχνικός υπολογιστών να πραγματοποιήσει ανάκτηση των δεδομένων με Software;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν κάποιες βλάβες που προκύπτουν σε επίπεδο Software, όπως να χαλάσει ένα partition, να μολυνθούμε απο κάποιον ιό, να προκύψει βλάβη στο file system ή να έχουμε Bad Sectors (κατεστραμμένους τομείς), τα οποία είναι δυνατό να λύσουμε με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων.

Αυτά τα εργαλεία μπορείτε να τα χειριστείτε ή εσείς ή κάποιος τεχνικός.

Προτίνεται πάντα όμως αν τα αρχεία σας είναι αναντικατάστατα (π.χ. οι φωτογραφίες μιας ζωής ή εταιρικά αρχεία τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την εταιρία σας) να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρία ανάκτησης των δεδομένων καθώς λάθη στη διαδικασία μπορεί να αποτρέψουν μετά ακόμα και τους ειδικούς να τα επαναφέρουν.

Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ανάκτηση δεδομένων δωρεάν.

 

Αν ο σκληρός σας δίσκος έχει μηχανικά προβλήματα και ακούτε περίεργους ήχους ή δεν λειτουργεί καθόλου, τότε προτείνω να μην πειραματιστείτε γιατι μπορεί να θέσετε την κατάσταση του δίσκου σε κίνδυνο και να προκαλέσετε αμετάκλητη βλάβη, χειρότερη απο την αρχική.

Τα εργαλεία Software όπως αυτό που δείξαμε παραπάνω δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριστούν ένα χαλασμένο σκληρό δίσκο και ενδέχεται να επιβαρύνουν την κατάστασή του αποθηκευτικού μέσου, ή να προκαλέσουν γρατζουνιές στην επιφάνεια εγγραφής του δίσκου. Άρα δεν πρέπει να ρισκάρουμε αν τα αρχεία μας είναι κρίσιμα.

Οι μηχανικοί ανάκτησης δεδομένων όταν έχουν ένα ελαττωματικό μέσο, πρώτα πρέπει να κάνουν μια προσεκτική διάγνωση και μετά να καθορίσουν τον τρόπο που θα χειριστούν το μέσο.

Ένα ιδιαίτερα συχνό λάθος που κάνουν τα εργαστήρια επισκευής υπολογιστών είναι να αναζητήσουν λύση στο Internet και στο Youtube, ενω δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία και εργαλεία που χρειάζεται για να κάνουν σωστά την εργασία.

Κάποιες τεχνικές που βλέπουμε συχνά σε βίντεο και φαίνονται εύκολες π.χ. αντικατάσταση ηλεκτρονικής πλακέτας του σκληρού δίσκου, βάζουν το το σκληρό δίσκο σε καταψύκτη, και επεμβάσεις στο εσωτερικό του δίσκου, μπορεί να λειτουργούν σε κάποια μοντέλα και κάποια άλλα να τα καταστρέψουν.

Η συμβουλή μου είναι όταν τα δεδομένα σας είναι κρίσιμα, να μην πειραματιστείτε… όταν δεν γνωρίζετε την εργασία μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στο δίσκο και μετά να μην μπορεί κανείς να σας βοηθήσει.

Για να κινηθεί κάποιος σε ασφαλή μονοπάτια και να ερευνήσει πρέπει να γίνει πρώτα εφαρμογή της μεθόδου σε ένα δίσκο που δεν μας απασχολεί αν θα χάσουμε τα δεδομένα. Αν πιάσει στο ίδιο μοντέλο το πείραμα, τότε είναι πιο ασφαλές να το δοκιμάσει κανείς στο δίσκο που περιέχει τα κρίσημα δεδομένα.

Τι μπορώ να κάνω όταν έχω πρόβλημα με ένα δίσκο;

  • Ο δίσκος δεν ακούγεται καθόλου και δεν γυρίζει. Το πιο πιθανό ειναι το πρόβλημα να βρίσκεται στην ηλεκτρονική πλακέτα. Για παλαιότερους δίσκους μια αλλαγή πλακέτας αρκούσε αλλά αν είναι ο δίσκος απο 80GB και μετά, χρειάζεται επαναπρογραμματισμός της πλακέτας για να λειτουργήσει.
    Μην το ρισκάρετε γιατι λάθος προγραμματισμένη πλακέτα μπορεί να κάνει την κεφαλή του δίσκου να χαλάσει και να δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα.
  • Απο το δίσκο ακούγεται ένας θόρυβος. Δέν είναι εύκολο να καθοριστεί το πρόβλημα. Επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό και περιγράψτε του καλύτερα το πρόβλημα για να σας καθοδηγήσει. Λογικά δεν θα είναι φθηνή η εργασία

Τι κριτήρια θα πρέπει να έχει μια εταιρεία ανάκτησης για να την εμπιστευθώ;

  • Η εμπειρία στο χώρο και τα χρόνια λειτουργίας αποτελούν σημαντική ένδειξη οτι η εταιρία είναι υγειής και πάει καλά.
  • Ρωτήστε φίλους και γνωστούς απο τον χώρο της πληροφορικής για το ποια εταιρία εμπιστεύονται
  • Δείτε το πελατολόγιο που υπάρχει στην σελίδα της εταιρίας και τα σχόλια των πελατών τους στα Social Media
  • Είναι σημαντικό η εταιρία να διαθέτει ISO
  • Κάποιες εταιρίες χρεώνουν ακόμα και τη διάγνωση και κάποιες άλλες έχουν δωρεάν διάγνωση. Η διάγνωση είναι σημαντική για τον σωστό καθορισμό του προβλήματος. Μην παρεβλέπετε το γεγονός οτι όσο πιο ειδικός είναι κάποιος τόσο περισσότερο επιλέγει τους πελάτες του. Αντίστοιχα όταν κάποιος δεν έχει επαρκή πελατεία, κατεβάζει τις τιμές και αφιερώνει το χρόνο του δωρεάν σε πελάτες.

Κάντε τη δική σας έρευνα πριν επιλέξετε την εταιρία ανάκτησης δεδομένων που θα συνεργαστείτε. Είναι σημαντικό να μην ασχοληθούν πολλοί με το δίσκο σας διότι όσα περισσότερα χέρια έχει περάσει ένας δίσκος τόσο δυσκολότερο ειναι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Επιλέξτε και μείνετε σε μια εταιρία. Μόνο αν δεν καταφερει να ανακτήσει αναζητήστε εναλλακτικές.

Σχετική Αρθρογραφία σε περιοδικά

Θα χαρώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας πάνω στην ανάκτηση δεδομένων και να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Related posts

Πώς μπορώ να μοιραστώ ενα Screenshot απο τον υπολογιστή;

Mike Mingos

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν backup – Νομίζουν οτι έχουν!

Mike

Σκέψου αυτό το βίντεο πριν δημοσιεύσεις φωτογραφία των παιδιών σου στα Social Media

Mike

1 comment

Φοίβη 12/09/2023 at 22:09

Σας χαιρετώ και Σας ευχαριστώ για το άρθρο σας. Έχω ένα σκληρό δίσκο ο οποίος είχε θέματα με την επαφή του στον Η/Υ δηλαδή όταν τον συνεδεα συνεχώς έβγαινε και έπρεπε να τον κρατάω.. είχε πέσει μια φορά και μετατόπισης το βύσμα του ελάχιστα αλλά λειτουργούσε.. σήμερα όμως όταν τον συνδέω ενώ ανάβει λαμπάκι και ακούγεται ηχοσ ότι ο μηχανισμός δουλεύει, εντούτοις δεν αναγνωρίζεται από τον ΗΥ μου και δεν εμφανίζεται το εικονίδιο του..
Ποια μπορεί να είναι η θεραπεία?

Comments are closed.