Mike Mingos
Διάφορα

Πώς παράγεται το χρήμα σήμερα;

Πως παράγεται το χρήμα

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που μπορούν να σου κάνουν τα παιδιά και ενώ αισθάνεσαι οτι τα ξέρεις όλα… κατανοείς οτι δεν μπορείς να δώσεις σωστές απαντήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια συζήτηση με τον μεγάλο μου γιό, ο οποίος είναι στην 3η δημοτικού. Η συζήτηση ξεκίνησε με το γιατί δεν μπορούν όλα τα παιδάκια να έχουν όλα τα παιχνίδια που θέλουν.

Μετά προχώρησε στο “γιατί δεν μπορούμε να έχουμε όσα χρήματα θέλουμε, ώστε να έχουμε πισίνες στο σπίτι μας, γήπεδα ποδοσφαίρου κανονικού μεγέθους κλπ” και συνέχισε στο “Μπαμπά ποιός φτιάχνει τα χρήματα;”.

Κάπου εκεί μπορεί ένας γονιός να δώσει απαντήσεις του τύπου “Η τράπεζα”, “Η κυβέρνηση”, “Η Ευρώπη” αλλά τελικά συνειδητοποιείς οτι δεν μπορείς να δώσεις όλες τις απαντήσεις με λογική, διότι σου δημιουργούνται και εσένα ερωτήματα τα οποία ίσως ποτέ δεν έχεις ψάξει καθώς θεωρούνται “λεπτά” ζητήματα.

Για να μην πολυλογώ, βρήκα ένα πολύ καλοστημένο βίντεο που εξηγεί το “σύστημα του χρήματος” όπως είναι δομημένο σήμερα και μπορεί να το κατανοήσει κανείς εύκολα.

  • Πώς παράγεται το χρήμα;
  • Πού παράγεται το χρήμα;
  • Τι είναι το χρέος;
  • Ποιός δανείζει χρήματα πού;
  • Γιατι όλοι χρωστάμε σε όλους και τελικά που χρωστάμε όλοι;
  • Γιατί δεν έχει δώσει κανείς τέλος στην παράνοια του χρέους;

Εσείς το ξέρατε οτι τα χρήματα που παράγονται και χρησιμοποιούνται στα κράτη, παράγονται απο το FEDERAL RESERVE το οποίο είναι ιδιωτικό και όχι κρατικό;

Στο παρακάτω βίντεο θα πάρετε τις απαντήσεις αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορείτε να τα πείτε αυτά τα πράγματα στα παιδιά σας.

Δείτε και κάποια άλλα ενδιαφέροντα βίντεο για το πώς καταντήσαμε με το χρήμα που έχουμε σήμερα:

Η ιστορία του χρήματος (στα Αγγλικά)

Στα παρακάτω βίντεο θα μπορέσετε να παρακολουθήσατε πώς φτάσαμε απο απο την ανταλλακτική κοινωνία στην κοινωνία του χαρτονομίσματος – Fiat Money όπως λέγεται

 

 

Related posts

Η τελευταία ομιλία του Randy Pausch 2 μήνες πριν το θάνατο του

Mike Mingos

Μια πρόταση για την ενεργοποίηση της οικονομίας: Παράλληλο Ψηφιακό Νόμισμα

Mike Mingos

Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο αλλάζει τα δεδομένα στον καπνιστή και στην οικονομία

Mike Mingos