Mike Mingos
Cyber SecurityUncategorizedΕμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Παγκόσμιο Blackout απο σε συστήματα της Microsoft που χρησιμοποιούσαν Crowdstrike

Μίγγος Μιχάλης Cyber Security Expert - Microsoft Crowdstrike παγκόσμιο blackout

Τον Ιούλιο του 2024, μια εσφαλμένη ενημέρωση λογισμικού από την CrowdStrike προκάλεσε ένα παγκόσμιο blackout, επηρεάζοντας εκατομμύρια συστήματα που λειτουργούν με Windows. Η ενημέρωση αυτή κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου και είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει κρίσιμες λειτουργίες σε πολλές επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Η Microsoft ανέφερε ότι περίπου 8.5 εκατομμύρια συσκευές επηρεάστηκαν από την ενημέρωση, ποσοστό που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των συνολικών συσκευών Windows παγκοσμίως. Παράλληλα, η CrowdStrike, η οποία χρησιμοποιείται από πάνω από το 60% των εταιρειών της Fortune 500, ανέφερε ότι περίπου 24,000 πελάτες της επηρεάστηκαν από το πρόβλημα​ (The Official Microsoft Blog)​​ (Wikipedia)​.

Η έκταση του προβλήματος οφείλεται στη μεγάλη διείσδυση των Windows, τα οποία κατέχουν περίπου το 76% της αγοράς των λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές. Η CrowdStrike, με μερίδιο αγοράς περίπου 13% στην παγκόσμια αγορά ασφάλειας λογισμικού, είχε το δικό της μερίδιο ευθύνης για την έκταση της διακοπής​ (The Official Microsoft Blog)​​ (Wikipedia)​.

Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνοδεύουν την υπερβολική εξάρτηση από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Παρόμοιες καταστάσεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, όπως η διακοπή του Facebook τον Οκτώβριο του 2021, που επηρέασε πολλές από τις υπηρεσίες του για ώρες, και η διακοπή του AWS (Amazon Web Services) το 2020, που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την εξάρτησή τους από μεμονωμένους παρόχους υπηρεσιών και να αναπτύξουν σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Related posts

Τι κάνουμε όταν έχουμε κρυπτογράφηση Ransomware;

Mike

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν backup – Νομίζουν οτι έχουν!

Mike

Σκέψου αυτό το βίντεο πριν δημοσιεύσεις φωτογραφία των παιδιών σου στα Social Media

Mike