Τι είναι το Bitcoin Wallet (πορτοφόλι bitcoin) και πώς δημιουργώ ένα πορτοφόλι Bitcoin;

Όπως ακριβώς για να χρησιμοποιήσουμε το email μας και να στείλουμε ή να πάρουμε email, έχουμε εφαρμογές όπως το Microsoft Outlook (σε Windows), το Thunderbird, το Gmail (μέσω browser) ή το χρησιμοποιούμε μέσω των κινητών μας απο τις αντίστοιχες εφαρμογές, έτσι υπάρχουν και εφαρμογές (προγράμματα δηλαδή) διαχείρισης των Bitcoin σας που ονομάζονται Bitcoin Wallets. Δείτε εδώ ένα βίντεο για το πώς λειτουργεί ένα πορτοφόλι bitcoin.

Ένα Bitcoin Wallet επιτελεί πάνω κάτω τις παρακάτω εργασίες:

  • Αποστολή Bitcoin
  • Λήψη Bitcoin
  • Επισκόπηση του ιστορικού συναλλαγών

Φυλάει όλες τις διευθύνσεις και τα Private Keys μας και κάνει εύκολη την αποστολή και λήψη bitcoin.

Μπορείτε να έχετε φυσικά παραπάνω απο ένα Bitcoin Wallet.

Που σημαίνει οτι μπορεί να έχετε 2-3 διαφορετικά στο κινητό σας και άλλα τόσα ή περισσότερα στον υπολογιστή σας, ώστε να διαχειρίζεστε τις πληρωμές σας απο παντού και να δείτε πιο πορτοφόλι Bitcoin σας αρέσει περισσότερο καθώς το καθένα έχει και δικά του χαρακτηριστικά.

Bitcoin Wallet - Πορτοφόλι Bitcoin

Ποιά είδη Bitcoin Wallets Υπάρχουν;

  • Online Bitcoin Wallet: Πολύ εύκολα στη χρήση τους και ανα πάσα στιγμή διαθέσιμα μέσω Internet, τόσο στον σταθερό σας υπολογιστή όσο και στο κινητό σας. Το καλό ειναι οτι είναι προσβάσιμα εύκολα απο οπουδήποτε. Το κακό είναι οτι το Private Key αποθηκεύεται στους Server τους. Επομένως αν χακάρουν την εταιρία που το διαχειρίζεται (έχει γίνει αυτό στο παρελθόν) τότε μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο Wallet σας.
  • Desktop Bitcoin Wallets: Κάνουν εγκατάσταση στον υπολογιστή μας (Windows, MacOS, Linux) και διαχειρίζονται το Bitcoin Wallet σας. Αν για κάποιο λόγο σας χακάρουν τον υπολογιστή σας τότε τα bitcoin σας κινδυνεύουν. Το καλό ειναι οτι μπορείτε να τα αντιγράψετε σε 2-3 usb flash sticks και να τα τρέχετε απο εκεί όταν χρειάζεται να κάνετε συναλλαγή. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι αρκετά ασφαλής ο τρόπος να τα εγκαταστήσετε σε USB, να έχετε 2-3 αντίγραφα και όποτε χρειάζεται να κάνετε κάποια κίνηση να συνδέετε ένα απο αυτά τα USB.
  • Smartphone Bitcoin Wallets: Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή των Software Wallets για κινητά. Το Private Key βρίσκεται στο κινητό σας τηλέφωνο και είναι πολύ εύκολα στη χρήση. Προσωπικά έχω 2-3 software wallets για καθημερινή χρήση αλλά τις “αποταμιεύσεις” τις κρατάω σε Software Wallet σε USB το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο συνεχώς με το internet.
  • Hardware Wallets (Cold Storage): Η πιο ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης Bitcoin. Είναι συσκευές που θυμίζουν MP3 Player και αποθηκεύουν με πολύ ασφαλή τρόπο τα Bitcoins σας. Το κόστος τους κυμαίνεται απο 40$-300$ ανάλογα τις δυνατότητες τους.
  • Paper Wallets: Μια έξυπνη καινοτομία η οποία σας επιτρέπει να δωρήσετε ή να φυλάξετε ένα ποσό Bitcoin και να το τυπώσετε σε ένα χαρτί. Ουσιαστικά τυπώνει το Private Key και το Public Key του πορτοφολιού σας με σκοπό κάποιος να εχει πρόσβαση να το ξοδέψει.